Φορολογικές δηλώσεις 2023: Θέμα ωρών το άνοιγμα της πλατφόρμας - Οι αλλαγές στα φορο-έντυπα και οι κωδικοί SOS

Μοιράσου το
Φορολογικές δηλώσεις 2023: Θέμα ωρών το άνοιγμα της πλατφόρμας - Οι αλλαγές στα φορο-έντυπα και οι κωδικοί SOS
Η ώρα της Εφορίας έφθασε για 8,9 εκατ. φορολογούμενους. Από ώρα σε ώρα η ΑΑΔΕ αναμένεται να  ανοίξει την  ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τα νέα φορολογικά έντυπα (Ε1, Ε2,Ε3) και την  απόφασης με την οποία παρέχονται αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης.

Η ώρα της Εφορίας έφθασε για 8,9 εκατ. φορολογούμενους. Από ώρα σε ώρα η ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει την ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τα νέα φορολογικά έντυπα (Ε1, Ε2,Ε3) και την απόφασης με την οποία παρέχονται αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης.

Ουσιαστικές αλλαγές στο Ε1, το βασικό έντυπο της δήλωσης, δεν υπάρχουν. Οι πιο σημαντικές αλλαγές αφορούν στις ηλεκτρονικές αποδείξεις. Συγκεκριμένα έχουν προστεθεί κωδικοί που αφορούν στην έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ από επαγγελματικούς κλάδους που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής καθώς και στις αποδείξεις από γιατρούς οι οποίες μετρούν διπλά για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος με δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό χρήμα.

Ειδικότερα, έχει προστεθεί ένας νέος κωδικός ο οποίος αφορά δαπάνες που εξοφλήθηκαν το 2022, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, σε συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών (εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, ελαιοχρωματιστή, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού , υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού, σχολές χορού, γυμναστήρια, νομικές υπηρεσίες κ.α.). Τα ποσά θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ, με βάση τα στοιχεία που θα αποστείλουν οι τράπεζες αλλά, εφόσον ο φορολογούμενος διαφωνεί με το ύψος τους, μπορεί να δηλώσει τις δαπάνες που προκύπτουν από τις αποδείξεις που έχει συγκεντρώσει. Η χωριστή αναγραφή των συγκεκριμένων δαπανών γίνεται για να υπολογιστεί χωριστά η πρόσθετη έκπτωση του φόρου μέχρι 2.200 ευρώ για δαπάνες προς επαγγελματίες οι οποίοι βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

Θα υπάρχει και ένας ακόμη νέος κωδικός, στον οποίο θα συμπληρωθούν τα ποσά που πλήρωσαν με ηλεκτρονικά μέσα οι φορολογούμενοι το 2022 για αμοιβές σε 8 κατηγορίες επαγγελματιών υγείας. Κάθε απόδειξη από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες μετράει διπλά για την κάλυψη του 30% του ατομικού εισοδήματος.

Επίσης νέος κωδικός θα υπάρχει για τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που προχώρησαν σε προσλήψεις προσωπικού πλήρους απασχόλησης μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2022. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα απαλλαγούν φέτος από την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2023 ενώ ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων θα μπορεί να εξοφληθεί:

  • Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 31 Ιουλίου 2023 ή
  • Σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να πληρωθεί έως και τις 31 Ιουλίου 2023 και η τελευταία έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιστροφές φόρων: Μαζικοί συμψηφισμοί και με αρρύθμιστες οφειλές σε 202.000 φορολογούμενους

ΑΑΔΕ:  Χωρίς αίτηση και χωρίς καθυστέρηση η επανεκτύπωση 20 βεβαιώσεων

Ρεύμα: «Παράθυρο» να παραταθεί η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής