Τέλος Φεβρουαρίου η πληρωμή των πρώτων «φουσκωμένων» εισφορών - Τι σύνταξη θα «χτίσουν» μελλοντικά

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέλος Φεβρουαρίου η πληρωμή των πρώτων «φουσκωμένων» εισφορών - Τι σύνταξη θα «χτίσουν» μελλοντικά
Δεδομένου ότι οι υψηλές εισφορές αποδίδουν και υψηλότερη σύνταξη, οι ασφαλισμένοι που επέλεξαν υψηλότερη κατηγορία θα τύχουν μεγαλύτερης σύνταξης όταν ολοκληρώσουν τον εργασιακό τους βίο

Περιθώριο έως το τέλος Φεβρουαρίου έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες προκειμένου να πληρώσουν τις αυξημένες εισφορές για το 2023.

Το χρονικό περιθώριο που είχαν στην διάθεσή τους για να επιλέξουν κατηγορία έληξε χθες και πλέον καλούνται να καταβάλουν πιο «αλμυρές» -κατά 9,6%- τις εισφορές κύριας όσο και επικουρικής ασφάλισης και υγείας, για ασφαλισμένους σε πρ. ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ.

Συνεπώς η αύξηση των εισφορών ξεκινά από 20 ευρώ στην πρώτη κατηγορία και φτάνει έως τα 54 ευρώ στην υψηλότερη κατηγορία εισφορών.

Έτσι ένας ελεύθερος επαγγελματίας που πλήρωνε για την κατώτερη - και πιο δημοφιλή- ασφαλιστική κατηγορία 210 ευρώ, από τώρα και στο εξής θα πληρώνει 230 ευρώ για εισφορές κύριας ασφάλισης και υγείας, συν 10 ευρώ υπέρ του λαγαριασμού ανεργίας της ΔΥΠΑ.

Δεδομένου ότι οι υψηλές εισφορές αποδίδουν και υψηλότερη σύνταξη, οι ασφαλισμένοι που επέλεξαν υψηλότερη κατηγορία θα τύχουν μεγαλύτερης σύνταξης όταν ολοκληρώσουν τον εργασιακό τους βίο. Βέβαια όσοι βρίσκονται πλησίον της σύνταξης, πιθανότατα δεν συμφέρει να παραμείνουν σε υψηλές κατηγορίες, δεδομένου ότι δεν θα επηρρεαστεί σημαντικά το μείγμα του συντάξιμου μισθού από λίγα χρόνια εισφορών.

Όσοι έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης μπροστά τους, είναι σκόπιμο -εφόσον το αντέχουν οικονομικά- να επιλέξουν μια πιο υψηλή κατηγορία (όχι την 1η και την 2η) ώστε να αποκομίσουν οφέλη στην σύνταξή τους μελλοντικά.

Για παράδειγμα ασφαλισμένος για 40 χρόνια που επιλέγει την 1η κατηγορία εισφορών θα λάβει σύνταξη 771 ευρώ, ενώ αν διάλεγε την 6η και υψηλότερη κατηγορία θα «έχτιζε» σύνταξη της τάξης των 1.630 ευρώ.

Το νέο ύψος εισφορών που ισχύει για το 2023, οδηγεί μελλοντικά σε συντάξεις που διαμορφώνονται ως εξής:

  • 1η κατηγορία - 230 ευρώ

- Με 15ετία: 435€
- Με 25ετία: 540€
- Με 35ετία: 670€
- Με 40ετία: 770€

  • 2η ασφαλιστική κατηγορία: 276 ευρώ

- Με 15ετία: 453€
- Με 25ετία: 570€
- Με 35ετία: 730€
- Με 40ετία: 850€

  • 3η ασφαλιστική κατηγορία: 330 ευρώ

- Με 15ετία: 482€
- Με 25ετία: 620€
- Με 35ετία: 825€
- Με 40ετία: 975€

  • 4η ασφαλιστική κατηγορία: 476 ευρώ

- Με 15ετία: 515€
- Με 25ετία: 685€
- Με 35ετία: 935€
- Με 40ετία: 1.120€.

Η αναπροσαρμογή των εισφορών κάθε έτος είναι αναγκαία για τους εξής λόγους:

- Διότι η αγνόηση του πληθωρισμού στις εισφορές θα οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα σε χαμηλότερες συντάξεις. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, αν δεν υπήρχε ένας μηχανισμός αναπροσαρμογής εισφορών θα οδηγούμασταν σε απαξίωση της αξίας των εισφορών υπονομεύοντας τις μελλοντικές συντάξεις των ασφαλισμένων, ιδιαίτερα δε σε περιόδους έντονων πληθωριστικών πιέσεων όπως αυτή που διανύουμε.

- Διότι οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων καλύπτονται σε σημαντικό βαθμό από τις εισφορές των εν ενεργεία ασφαλισμένων. Το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι διανεμητικό, όπως γενικά συμβαίνει στην Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων καλύπτονται σε σημαντικό βαθμό από τις εισφορές των εν ενεργεία ασφαλισμένων.

Κάθε αναπροσαρμογή των συντάξεων θα πρέπει να καλύπτεται και από αντίστοιχες εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Διαφορετικά το ασφαλιστικό σύστημα θα μπει και πάλι σε έναν φαύλο κύκλο αυξανόμενων ελλειμμάτων με προφανείς κινδύνους για τη βιωσιμότητά του.

- Διότι σήμερα οι εισφορές για κύρια σύνταξη των αυτοαπασχολούμενων που επιλέγουν την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία (περισσότεροι από 8 στους 10 επιλέγουν αυτή την κατηγορία) είναι χαμηλότερες ακόμη και από εκείνες που καταβάλουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Συγκεκριμένα το 2022 η μηνιαία εισφορά για σύνταξη και υγεία για τους μη μισθωτούς στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία ήταν 210 ευρώ τον μήνα.

Αντιστοίχως, οι εισφορές ενός μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, διαμορφώθηκαν πέρυσι (μετά τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού) σε 225,4 ευρώ τον μήνα (με αναγωγή για 14 μισθούς). Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο ένας εργοδότης να πληρώνει για δικές του εισφορές λιγότερα χρήματα από τις εισφορές που αντιστοιχούν σε υπάλληλό του ο οποίος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσακλόγλου: Νέο «ψαλίδι» στις ασφαλιστικές εισφορές

Εισφορές: Πόσο αυξάνονται οι κλίμακες για σύνταξη, υγεία και επικούρηση για το 2023 - Αναλυτικοί πίνακες

Στο 9,6% η αύξηση εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες το 2023 - Παράταση στην επιλογή κατηγορίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider