Κατώτατος μισθός: Εκκινεί εντός της εβδομάδας η διαδικασία αναπροσαρμογής του - Τα 3 σενάρια αύξησης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατώτατος μισθός: Εκκινεί εντός της εβδομάδας η διαδικασία αναπροσαρμογής του - Τα 3 σενάρια αύξησης
Το ποσό της αύξησης θα το ανακοινώσει ο πρωθυπουργός προς τα τέλη Μαρτίου και θα επηρεάσει τις αποδοχές 650.000 μισθωτών του ιδιωτικού τομέα από την 1η Απριλίου.

Εκκινεί τις προσεχείς ημέρες η διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, με την πρόσκληση που θα απευθύνει η τριμελής επιτροπή στους φορείς διαβούλευσης αλλά και τη νομοθετική διάταξη που θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, για το νέο χρονοδιάγραμμα.

Επιστημονικά ινστιτούτα, η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ και οι φορείς των εργοδοτών και των εργαζόμενων θα κληθούν να υποβάλλουν τις εκθέσεις τους στο ΚΕΠΕ, το οποίο έως τα μέσα Μαρτίου θα παραδώσει το πόρισμά του στον υπουργό Εργασίας, ώστε να διαμορφώσει την τελική εισήγηση που θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο.

Το ποσό της αύξησης θα το ανακοινώσει ο πρωθυπουργός προς τα τέλη Μαρτίου και θα επηρεάσει τις αποδοχές 650.000 μισθωτών του ιδιωτικού τομέα από την 1η Απριλίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο νέος κατώτατος μισθός θα υπερβεί το πεδίο των 751 ευρώ, δηλαδή τα προ-μνημονίων επίπεδα και θα κινηθεί κοντά στο ύψος του πληθωρισμού του 2022. Άλλωστε από μέρα σε μέρα αναμένεται να ανακοινωθεί το ποσοστό του πληθωρισμού για το μήνα Δεκέμβριο, το οποίο θα σημειώσει νέα υποχώρηση πλησίον του 8% (8,5% τον Νοέμβριο).

Με αυτά τα δεδομένα, το ποσοστό αύξησης ενδέχεται να ξεπεράσει το μετριοπαθές 5% - 5,5% (που θα «έδινε» μισθό 751 ευρώ), με δύο σενάρια να είναι τα επικρατέστερα:

  • είτε θα αυξηθεί κατά 7,75%, όσο δηλαδή ήταν και η αύξηση των συντάξεων που ισχύει από 1/1/2023, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 770 ευρώ
  • είτε να αυξηθεί στο πεδίο πέριξ του 9,9% που είναι το ποσοστό του φετινού πληθωρισμού που προβλέπεται στον Προϋπολογισμό. Σε αυτή την περίπτωση ο νέος κατώτατος θα αγγίξει τα 780 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως μαζί με τον κατώτατο θα αναπροσαρμοστούν αυτόματα και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, μεταξύ των οποίων και το επίδομα ανεργίας.

Τι λένε οι εργοδότες

Μέτρα στήριξης ζητά η επιχειρηματική κοινότητα ως «αντίβαρο» σε μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού. Μία νέα ασφαλιστική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, θα τις βοηθούσε προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, επισημαίνουν εκπρόσωποι των εργοδοτών.

Βιομήχανοι αλλά και επιχειρηματικός κόσμος ζητούν επίμονα την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και το «πάγωμα» της επικείμενης αύξησης (κατά 9%) στις εισφορές 1,2 εκατομμυρίων ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.

Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) έχουν μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στο ζήτημα του κατώτατου μισθού, καθώς θεωρούν ότι η αύξησή του θα βελτιώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και εντέλει θα επιστρέψει στην κατανάλωση. Ωστόσο ζητούν από την κυβέρνηση επιπλέον μέτρα στήριξης για να αντιμετωπίσουν το αυξημένο μη μισθολογικό κόστος, αλλά και την ενεργειακή κρίση.

Η ΓΣΕΕ από την πλευρά της διεκδικεί την επαναφορά των διαπραγματεύσεων στους κοινωνικούς εταίρους και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 850 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Πρεμιέρα» σήμερα για τις χειμερινές εκπτώσεις - Τι περιμένει η αγορά

Μείωση εισφορών ως αντίβαρο στην αύξηση του κατώτατου μισθού - Τι ζητούν οι επιχειρηματίες

Νωρίτερα και μεγαλύτερη η αύξηση του κατώτατου μισθού - Το κυβερνητικό σχέδιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider