Στα σκαριά η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων αξίας 1 δισ. του ΕΦΚΑ - Τι περιλαμβάνει

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα σκαριά η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων αξίας 1 δισ. του ΕΦΚΑ - Τι περιλαμβάνει
Η λειτουργία της Εταιρίας αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 και στόχος της είναι η άμεση αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης  περιουσίας του ΕΦΚΑ.

Στην σύσταση εταιρίας ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του προχωρά ο ΕΦΚΑ.

Υπενθυμίζεται πως ο Φορέας διαθέτει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ και τουλάχιστον το 20% - που αφορά ακίνητα μεγάλης αξίας- αξιοποιείται με μεγάλη δυσκολία.

Ειδικά στο κέντρο της Αθήνας ο ΕΦΚΑ διαθέτει κτίρια «φιλέτα», τα οποία σκοπεύει να αξιοποιήσει μέσω μακροχρόνιας εκμίσθωσης ή και δια της πώλησης – εκποίησης κάποιων εξ αυτών.

Πιο συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα ενέκρινε την Πέμπτη το Καταστατικό της Εταιρίας και μέσα στους επόμενους 2 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η σύσταση της και η τοποθέτηση του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου.

Η λειτουργία της Εταιρίας αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 και στόχος της είναι η άμεση αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, με διαχωρισμό των ακινήτων για ιδιόχρηση και για αξιοποίηση.

Η εταιρεία θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και δυνατότητα αξιοποίησης των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα διαθέτει.

Σημειώνεται πως από τη συνολική «προίκα» της νέας εταιρείας, περίπου 40 ακίνητα είναι κατασκευασμένα τον 19ο ή το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Υπάρχουν συνολικά 35 διατηρητέα ακίνητα, συνολικού εμβαδού 79.679 τ.μ., εκ των οποίων τα 24 είναι κενά.

Τα ακίνητα του κέντρου

Στο κέντρο της Αθήνας ο ΕΦΚΑ διαθέτει ακίνητα που στεγάζουν γραφεία, υπηρεσίες, ξενοδοχεία κ.α. αλλά και οικόπεδα συνολικής επιφάνειας περίπου 17,5 χιλιάδες τετραγωνικών μέτρων, τα οποία ο ασφαλιστικός φορέας επιχειρεί να αξιοποίηση είτε μέσω πώλησης είτε μέσω προσέλκυσης εκμισθωτών – επενδυτών για τουριστική χρήση.

Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν το κτίριο γραφείων «ΜΕΓΑΡΟ Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.», συνολικής επιφάνειας 4.214,00τμ., επί των οδών Κολοκοτρώνη 4 & Ανθίμου Γαζή & Καρύτση, δίπλα στο κτίριο της Παλιάς Βουλής στην Αθήνα, το ακίνητο συνολικής επιφάνειας 3.105,00 τετραγωνικών μέτρων επί της οδού Σταδίου 58 στην Αθήνα, ακίνητο επί της οδού Βουλής 6, Αθήνα, ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ, αλλά και ακίνητα ή οικόπεδα σε Πειραιά και Περιφέρεια (Λάρισα).

Στα αναξιοποίητα «φιλέτα» του ΕΦΚΑ ανήκουν τα εξής:

- Κτίριο Πανεπιστημίου 46, Αθήνα (Α και Β υπόγειο, ισόγειο, ημιώροφος, 8 όροφοι και δώμα. Συνολική επιφάνεια: 10.247,00 τ.μ.)

- Κτίριο Σωκράτους 65, Αθήνα-παλιό Εφετείο (Α και Β υπόγειο, ισόγειο, ημιώροφος, 8 όροφοι και δώμα. Συνολική επιφάνεια: 10.247,00 τ.μ.)

- Κτίριο Πραξιτέλους 16 & Παπαρρηγοπούλου, Αθήνα (τριώροφο διατηρητέο κτίριο καταστημάτων-γραφείων, επιφάνειας 1.152,00 τ.μ.)

- Κτίριο Σωκράτους 53, Αθήνα (Διατηρητέο. Υπόγειο, ισόγειο και 7 όροφοι. Συνολική επιφάνεια: 6.878,37 τ.μ.)

- Γρφεία 5ου ορόφου, επιφάνειας 407,54 τ.μ επί της οδού Ακαδημίας 18, Αθήνα

- Γραφεία 1ου ορόφου, επιφάνειας 958,00 τ.μ. επί της οδού Όθωνος 10 και Αμαλίας, Σύνταγμα, Αθήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου

Γιατί «σκανάρει» 8 ακίνητα ο ΕΦΚΑ - «Πωλητήρια» και μακροχρόνια μίσθωση για τουριστικό σκοπό

ΕΦΚΑ: Προκήρυξη 24 θέσεων γενικών διευθυντών - Συστήνεται Εταιρία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider