ΑΑΔΕ: Νέου τύπου φορο-έλεγχοι με tablets και φορητά σκάνερ - Έρχεται το ElenxisLive

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΑΔΕ: Νέου τύπου φορο-έλεγχοι με tablets και φορητά σκάνερ - Έρχεται το ElenxisLive
Eπιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες με τα tablet ανά χείρας και με φορητά σκάνερ θα διενεργούν από το Μάρτιο του 2023 οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Μέσω των tablet οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις θα γίνονται  με διαδικασίες εξπρές ενώ επιτόπου θα κοινοποιείται στον ελεγχόμενο το αποτέλεσμα του ελέγχου. 

Eπιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες με τα tablet ανά χείρας και με φορητά σκάνερ θα διενεργούν από το Μάρτιο του 2023 οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Μέσω των tablet οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις θα γίνονται με διαδικασίες εξπρές ενώ επιτόπου θα κοινοποιείται στον ελεγχόμενο το αποτέλεσμα του ελέγχου.

Το «ElenxisLive» είναι η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ και θα βρίσκεται στα tablet των ελεγκτών της ΑΑΔΕ. Μέσω της νέας εφαρμογής οι φορο-ελεγκτές θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που σκιαγραφούν την οικονομική ταυτότητα του επαγγελματία ή της επιχείρησης. Παράλληλα θα μπορούν να βλέπουν το «φορολογικό ιστορικό» τους δηλαδή εάν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις στον παρελθόν.

Ειδικότερα με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα οι ελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα να «τσεκάρουν» επί τόπου και με αυτόματες διαδικασίες την γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές καθώς εκτός από τα tablets θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners). Επίσης θα ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην πλατφόρμα myDATA και θα διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων.

Αμέσως μετά τον έλεγχο θα εκδίδουν αναφορά για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα έρχεται στη συνέχεια ο φορολογικός μηχανισμός για να επιβάλλει κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνεται απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Για το 2023 η ΑΑΔΕ έχει δώσει ήδη εντολές για τη διενέργεια 44.400 φορολογικών ελέγχων, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες οδηγίες. Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων, θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Την ίδια ώρα μετά τη ψηφιακή εφαρμογή «Αppodixi» μέσω της οποίας οι πολίτες σκανάρουν τις αποδείξεις από το κινητό τους και μπορούν να ελέγξουν τη γνησιότητά τους, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να ενεργοποιήσει μια νέα πλατφόρμα όπου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταγγείλουν επώνυμα η ανώνυμα φαινόμενα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πληρωμές φόρων και με κάρτες εξωτερικού θα δέχεται η Εφορία

Εφορία: Προσφυγές με λίγα κλικ για φόρους και πρόστιμα

ΑΑΔΕ: Και τελωνειακές υπηρεσίες στις ψηφιακές εφαρμογές «Τα Αιτήματά μου»-«Τα Ραντεβού μου»

gazzetta
gazzetta reader insider insider