Τέλος Δεκεμβρίου τα ειδοποιητήρια παράλληλης ασφάλισης - Τον Φεβρουάριο οι νέες εισφορές για επαγγελματίες

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέλος Δεκεμβρίου τα ειδοποιητήρια παράλληλης ασφάλισης - Τον Φεβρουάριο οι νέες εισφορές για επαγγελματίες
Τον Ιανουάριο οι επαγγελματίες θα κληθούν να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να ενταχθούν και να πληρώσουν τις «φουσκωμένες» εισφορές τους

Αυξημένες εισφορές (στα επίπεδα του πληθωρισμού) θα κληθούν να πληρώσουν στο τέλος Φεβρουαρίου 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες.

Δύο μήνες νωρίτερα, δηλαδή στο τέλος Δεκεμβρίου, θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη από τις συνολικά έξι μηνιαίες δόσεις, για τους 50.000 μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση (μπλοκάκι).

Όπως είχε αναφέρει το insider, η αναπροσαρμογή των εισφορών για το 2023 θα είναι γενναία, καθώς θα ανέλθει σε 9,9%-10%, σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση που τις συνδέει με τη διακύμανση του τιμάριθμου.

Πώς θα διαμορφωθεί το ύψος των εισφορών για κύρια ασφάλιση σε περίπτωση αύξησής τους 10%

  • Για την 1η κατηγορία από 210 ευρώ θα φτάσει τα 231 ευρώ.
  • Για την 2η κατηγορία από 252 ευρώ θα φτάσει τα 277,2 ευρώ.
  • Για την 3η κατηγορία από 302 ευρώ θα φτάσει τα 332,2 ευρώ.
  • Για την 4η κατηγορία από 363 ευρώ θα φτάσει τα 399,3 ευρώ.
  • Για την 5η κατηγορία από 435 ευρώ θα φτάσει τα 478,5 ευρώ.
  • Για την 6η κατηγορία από 566 ευρώ θα φτάσει τα 622,6 ευρώ.

Η ειδική κατηγορία για τους νέους ασφαλισμένους για έως και 5 έτη

  • Από 126 σήμερα μετά από τυχόν αύξηση θα φτάσει τα 138,6 ευρώ.

Τον Ιανουάριο οι επαγγελματίες θα κληθούν να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να ενταχθούν. Αν δεν υποβάλλουν νέα αίτηση-δήλωση ασφαλιστικής κατηγορίας, θα παραμείνουν στην κατηγορία στην οποία είχαν ενταχθεί για το έτος 2022.

Πάντως οι νέες εισφορές που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο προκαλούν έντονες αντιδράσεις στους επαγγελματικούς φορείς, που ζητούν να «παγώσει» η διάταξη του νόμου 4670/2020, καθώς είναι πολλοί που δεν μπορούν να πληρώσουν καν τις σημερινές υποχρεώσεις τους.

Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι κατηγορηματική ότι η αύξηση θα εφαρμοστεί, αφού αν παραμείνουν χαμηλές οι εισφορές, οι επαγγελματίες θα λάβουν αισθητά μικρότερη σύνταξη.

Παράλληλη ασφάλιση

Ο ΕΦΚΑ έχει ήδη αναρτήσει τα «ραβασάκια» για περίπου 50.000 ασφαλισμένους μισθωτούς που έχουν και δελτίο παροχής υπηρεσιών, για το οποίο πρέπει να πληρώσουν επιπλέον εισφορές, για το 2021.

Η πρώτη δόση για όσους έχουν χρεωστικό υπόλοιπο πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 και στη συνέχεια, οι υπόλοιπες πέντε θα γίνονται στο τέλος κάθε μήνα, έως τις 31 Μαΐου 2023.

Όσοι ασφαλισμένοι έχουν πιστωτικό υπόλοιπο, τότε θα γίνει συμψηφισμός με τυχόν τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που θα πρέπει να καταβληθούν. Αν και πάλι υπάρχει πιστωτικό υπόλοιπο, τότε αυτό θα καταβληθεί στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Προσφυγές με λίγα κλικ για φόρους και πρόστιμα

Νέες αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές για 1,2 εκατ. επαγγελματίες - Τα τρία σενάρια για το 2023

Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μείωση φόρων και εισφορών - Ενισχύουμε το επιχειρείν με φορολογικά κίνητρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider