Συντάξεις: Μεγαλύτερη και σε δύο δόσεις η αύξηση - Έρχονται νέα αναδρομικά 9μήνου

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συντάξεις: Μεγαλύτερη και σε δύο δόσεις η αύξηση - Έρχονται νέα αναδρομικά 9μήνου
Οι συνταξιούχοι θα πάρουν την πρώτη αύξηση με τη σύνταξη του Φεβρουαρίου, με αναδρομικά ενός μήνα. Την διορθωτική αύξηση θα την λάβουν το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, μαζί με αναδρομικά 9 μηνών

Σε επίπεδα άνω του 7% θα κινηθεί όπως όλα δείχνουν η αύξηση 1,7 εκατ. συντάξεων το 2023, καθώς το άλμα του πληθωρισμού πλησίον του 10% και η αναρρίχηση του ΑΕΠ στο 6% για το 2022, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια μεγαλύτερη -εκτός προβλέψεων- αύξηση.

Το ποσοστό της αύξησης είναι πολύ πιθανό να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 8% (ίσως και 8,2%), ωστόσο το ακριβές ποσοστό θα «κλειδώσει» το φθινόπωρο του 2023, που θα έχουν βγει τα τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ του 2022, βάσει των οποίων καθορίζεται η αύξηση του 2023.

Ωστόσο η κυβέρνηση θέλει η αύξηση να έρθει νωρίτερα με «προσωρινά» στοιχεία και εκ των υστέρων να γίνει η όποια διόρθωση προκύψει, όταν οριστεί το ακριβές ποσοστό από την ΕΛΣΤΑΤ. Μάλιστα αρχικά είχε πέσει στο τραπέζι το σενάριο να πιστωθεί η αύξηση στο τέλος του 2022, προκειμένου να ενισχυθούν οι συνταξιούχοι για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια.

Ωστόσο κάποιες τεχνικές δυσκολίες ανέτρεψαν τους αρχικούς υπολογισμούς και ανέβαλαν για ένα μήνα (στο τέλος Ιανουαρίου του 2023) την πληρωμή του μεγαλύτερου τμήματος της αύξησης, με βάση την εκτίμηση που θα αποτυπώνεται στον Προϋπολογισμό του 2023. Το φθινόπωρο θα ακολουθήσει μια δεύτερη -μικρότερης κλίμακας- αύξηση (βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ), μαζί με τα αναδρομικά που την ακολουθούν από 1/1/2023.

Ουσιαστικά οι συνταξιούχοι θα πάρουν την πρώτη αύξηση με τη σύνταξη του Φεβρουαρίου, που θα πληρωθεί στο τέλος του Ιανουαρίου, με αναδρομικά ενός μήνα (για τη σύνταξη Ιανουαρίου που θα πληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2022). Την διορθωτική αύξηση θα την λάβουν το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, μαζί με αναδρομικά 9 μηνών (από 1ης/1/2023).

Οι τυχεροί του 2023

Την αύξηση θα καρπωθούν περίπου 1,7 εκατ. συνταξιούχοι. Το 80%-85% θα πάρει ακέραια την αύξηση, ενώ ένα 15% θα πάρει μικρότερη αύξηση η οποία σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ δεν θα είναι μικρότερη από 6,5%, αναλόγως του ύψους της προσωπικής τους διαφοράς.

Περίπου 920.000 συνταξιούχοι θα δουν αύξηση από 1/1/2023, ενώ οι υπόλοιποι θα μειώσουν την προσωπική διαφορά τους.

Έτσι μια σύνταξη των 500 ευρώ για να δικαιούται αύξηση, θα πρέπει να έχει προσωπική διαφορά έως 35 ευρώ. Αν είναι μεγαλύτερη, τότε η αύξηση θα είναι μόνο λογιστική.

Αντίστοιχα για σύνταξη των 700 ευρώ, η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 49 ευρώ. Για σύνταξη 900 ευρώ η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 63 ευρώ και για ποσό 1.000 ευρώ η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τα 70 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως 140.000 συνταξιούχοι δεν θα λάβουν καθόλου χρήματα από καμία πηγή, ενώ μόνο την «επιταγή ακρίβειας» των 250 ευρώ θα εισπράξουν πριν τα Χριστούγεννα 265.367 συνταξιούχοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αύξηση εθνικής σύνταξης στα 411 ευρώ από το 2023 - Ποιες κατηγορίες συνταξιούχων συμπαρασύρει

Μπαράζ πληρωμών συντάξεων, μισθών και επιδομάτων - Τι πληρώνεται έως τις 21 Δεκεμβρίου

Πόσο «αέρα» δίνει ο πληθωρισμός στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider