Στο τέλος Ιανουαρίου η αύξηση του 2023 στις συντάξεις - Τι αποκάλυψε ο Κ. Χατζηδάκης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο τέλος Ιανουαρίου η αύξηση του 2023 στις συντάξεις - Τι αποκάλυψε ο Κ. Χατζηδάκης
Ο υπουργός ανέφερε ότι το ύψος τους θα προσδιοριστεί  από το ύψος της αύξησης του ΑΕΠ και της αύξησης του τιμαρίθμου και θα αποτυπωθεί  στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού

Την επίσπευση της διαδικασίας αναπροσαρμογής των συντάξεων επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, υποστηρίζοντας πως οι αυξήσεις στις συντάξεις θα αρχίσουν να δίνονται από το τέλος Ιανουάριου, μαζί με τις συντάξεις Φεβρουάριου.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός ανέφερε ότι το ύψος τους θα προσδιοριστεί από το ύψος της αύξησης του ΑΕΠ και της αύξησης του τιμαρίθμου και αυτό θα αποτυπωθεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες. Εξήγησε ότι το άθροισμα αυτών των δύο μεγεθών θα διαιρεθεί δια δυο, και αυτό θα είναι το ύψος της αύξησης.

Το επόμενο διάστημα μάλιστα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, όπως έγραψε χθες το insider.gr, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στον ΕΦΚΑ να υπολογίσει τις αυξήσεις με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και εκ των υστέρων να γίνει μια μικρή διόρθωση, αν κι εφόσον χρειαστεί.

Σύμφωνα με τον υπουργό, αν υπάρξει απόκλιση στο ποσοστό της αύξησης, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, «θα έχει αντανάκλαση στις τσέπες των συνταξιούχων μετά την οριστικοποίηση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ του χρόνου το φθινόπωρο».

Με άλλα λόγια, στην περίπτωση που οι αυξήσεις είναι υψηλότερες από το 7% που θα προσδιοριστεί στη νομοθετική ρύθμιση, το επιπλέον ποσό θα δοθεί αναδρομικά στους συνταξιούχους το επόμενο διάστημα.

Τόνισε επίσης ότι το επίδομα των 250 ευρώ θα καταβληθεί τις ημέρες των Χριστουγέννων, όταν θα δοθούν και οι συντάξεις Ιανουάριου.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε στη πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να καταβάλλει νωρίτερα τις αυξήσεις στις συντάξεις. Παράλληλα τόνισε πως οι αυξήσεις θα είναι πάνω από 7%, καθώς εκτιμάται ως πιθανό να αυξηθεί το επίπεδο του ετήσιου πληθωρισμού όπως και της ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συντάξεις: Θετική έκπληξη στην πληρωμή των αυξήσεων του 2023 - Εντός του Δεκεμβρίου τα νέα ποσά

Έρχονται αυξήσεις και σε συντάξεις που δεν έχουν επανυπολογισθεί - Οι κίνδυνοι

Συντάξεις: Οι αδικημένοι των αυξήσεων του 2023 και οι ασφαλισμένοι δύο ταχυτήτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider