Το νομοσχέδιο για τη στεγαστική πολιτική παρουσιάζει στο Υπουργικό ο Κ. Χατζηδάκης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το νομοσχέδιο για τη στεγαστική πολιτική παρουσιάζει στο Υπουργικό ο Κ. Χατζηδάκης
Οι πρώτοι 10.000 δικαιούχοι του στεγαστικού προγράμματος θα μπορούν να αποκτήσουν από τον Ιανουάριο του 2023 το δικό τους σπίτι.

Το νομοσχέδιο «Σπίτι μου» για τη στεγαστική πολιτική παρουσιάζει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Με την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής του κράτους, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες νέους και ευάλωτες ομάδες να αποκτήσουν τη δική τους στέγη, είτε να την αγοράσουν με επιδοτούμενο χαμηλότοκο δάνειο, είτε να τη μισθώσουν με χαμηλό ενοίκιο.

Οι πρώτοι 10.000 δικαιούχοι θα μπορούν να αποκτήσουν από τον Ιανουάριο του 2023 το δικό τους σπίτι, εφόσον ενταχθούν στο στεγαστικό πρόγραμμα της ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ).

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται σπίτια παλαιότερης κατασκευής (έως το 2007) και όχι πάνω από 120 τετραγωνικά μέτρα, τα οποία θα αγοραστούν με δάνειο, οι δόσεις του οποίου θα είναι τόσο μικρές που θα αντιστοιχούν στο μισό ενοίκιο από εκείνο που θα πλήρωναν αν έμεναν στα ίδια διαμερίσματα ως ενοικιαστές.

Ωστόσο το γεγονός ότι στην πρώτη φάση του προγράμματος θα συμμετέχουν μόνο 10.000 νέοι, δημιουργεί προβληματισμό τόσο στο υπουργείο Εργασίας, όσο και στις τράπεζες, ως προς τον τρόπο που θα πρέπει να διαχειριστούν έναν πιθανό καταιγισμό αιτήσεων από υποψήφιους προς ένταξη.

Οι κύριοι άξονες πολιτικής της νέας στεγαστικής πολιτικής του υπουργείου συνοψίζονται ως εξής:

- Χαµηλότοκα δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια

- Μαζική ανακαίνιση κενών ιδιωτικών κατοικιών προς διάθεση σε νέους και νέα ζευγάρια µε µακροχρόνιες µισθώσεις

- Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δηµοσίου, µε «κοινωνική αντιπαροχή»

- Επιδότηση ενεργειακής αναβάθµισης και ανακαίνισης ιδιοκατοικούµενης κατοικίας νέων 18-39 ετών

- Επιδότηση ανακαίνισης κενών κατοικιών προς διάθεση µε µακροχρόνια µίσθωση.

Πώς θα χορηγούνται τα δάνεια

Εφόσον η αγορά του ακινήτου θα γίνει από τους δικαιούχους με στεγαστικό δάνειο, αυτό θα καλύπτει το 90% της εμπορικής αξίας, ενώ το υπόλοιπο 10% θα συμπληρώνεται από τους αγοραστές, είτε με δική τους συμμετοχή είτε με συμπληρωματικό δάνειο (π.χ. επισκευαστικό).

Για το 25% του δανείου που θα το δίνει η τράπεζα, θα ισχύει το επιτόκιο που ισχύει στα στεγαστικά δάνεια (π.χ. 4%). Για το υπόλοιπο 75% του δανείου που θα το επιδοτεί η ΔΥΠΑ το επιτόκιο θα είναι μηδενικό για όλη τη διάρκεια της σύμβασης.

Καθώς τα ¾ του δανείου είναι άτοκα, άρα ότι και το τελικό επιτόκιο θα είναι ίσο με το ¼ του κανονικού επιτοκίου (1% δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα). Έτσι, ένα νέο ζευγάρι που αγοράζει διαμέρισμα αξίας 100.000 ευρώ, θα πληρώνει μηνιαία δόση περίπου 293 ευρώ, όταν η δόση στεγαστικού δανείου χωρίς επιδότηση ανέρχεται σε 420 ευρώ τον μήνα, ενώ το μέσο ενοίκιο κυμαίνεται γύρω στα 500-600 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή.

Για τριτέκνους και πολυτέκνους τα δάνεια θα είναι άτοκα. Αν ένα ζευγάρι έχει δύο παιδιά και στη διάρκεια του δανείου αποκτήσει τρίτο, τότε το δάνειο θα μετατραπεί σε άτοκο έως τη λήξη του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκέρτσος: Σε δημόσια διαβούλευση το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους ύψους 350 εκατ. ευρώ - Κάλεσμα σε θεσμικούς επενδυτές

Εξοικονομώ για κλειστά ακίνητα: Ποιους αφορά, ποιοι είναι οι στόχοι

«Σπίτι μου»: Οι προϋποθέσεις για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από 10.000 νέους - Τα «ψιλά γράμματα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider