Συντάξεις: Θετική έκπληξη στην πληρωμή των αυξήσεων του 2023 - Εντός του Δεκεμβρίου τα νέα ποσά

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συντάξεις: Θετική έκπληξη στην πληρωμή των αυξήσεων του 2023 - Εντός του Δεκεμβρίου τα νέα ποσά
Με βάση το σενάριο επίσπευσης, η αύξηση των συντάξεων που θα δοθεί τον Ιανουάριο θα είναι της τάξης του 7% έως ότου οριστεί το τελικό ποσοστό και ξεκινήσουν οι συμψηφισμοί

Την επίσπευση της διαδικασίας αναπροσαρμογής των συντάξεων μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου οι 1.682.116 δικαιούχοι των αυξήσεων να τις εισπράξουν με την πίστωση των συντάξεων Ιανουαρίου 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας σκοπεύουν - μέσω νομοθετικής ρύθμισης - να χορηγήσουν τα νέα ποσά των συντάξεων νωρίτερα από τον Μάρτιο, που θα «κλειδώσει» το τελικό ποσοστό της αύξησης (βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη του 2022).

Υπενθυμίζεται πως οι συντάξεις θα πρέπει να αυξηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2023, με βάση το άθροισμα που θα προκύψει από το 50% του ρυθμού ανάπτυξης και το 50% του πληθωρισμού. Ο πήχης για το φετινό ΑΕΠ έχει ανέβει στο 5,3% και η εκτίμηση για τον πληθωρισμό διαμορφώνεται πλέον στο 9%. Συνεπώς, διαμορφώνονται οι συνθήκες αύξησης των συντάξεων κοντά στο 7% με 7,5%.

Διαβάστε ακόμα: Μηδενίστηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις και για το 2020 - 29.000 απονομές τον Σεπτέμβριο

Με βάση το σενάριο επίσπευσης, η αύξηση που θα δοθεί τον Ιανουάριο θα είναι της τάξης του 7%, έως ότου οριστεί το τελικό ποσοστό και ξεκινήσουν οι απαραίτητοι συμψηφισμοί.

Με τον τρόπο αυτό, οι συνταξιούχοι θα δουν τα επιπλέον χρήματα στους λογαριασμούς τους την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου (με την καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου), αντί να τα εισπράξουν αναδρομικά τον Απρίλιο.

«Παράθυρο» για αλλαγές στην χορήγηση των αυξήσεων του 2023 στις συντάξεις άνοιξε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ.

Ποιοι θα λάβουν τις αυξήσεις

Την αύξηση της εθνικής όπως και της ανταποδοτικής σύνταξης από το 2023 ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εργασίας, ενώ διευκρίνισε πως και οι ασφαλισμένοι που θα καταστούν συνταξιούχοι το 2023 θα λάβουν την αύξηση που θα λάβουν οι εν ενεργεία συνταξιούχοι, απλά ο υπολογισμός της γίνεται με διαφορετικό μηχανισμό.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα η εθνική σύνταξη είναι 384 ευρώ και θα ανέλθει στα 411 ευρώ, εφόσον ο συντελεστής αύξησης για το 2023 είναι 7%.

Αύξηση θα δοθεί και στις 100.000 περιπτώσεις συνταξιούχων που δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων τους.

Συνολικά, αύξηση της τάξεως του 7% θα δουν 1.682.116 συνταξιούχοι όλων των τ. Ταμείων και ανεξαρτήτως του είδους της σύνταξης που λαμβάνουν (γήρατος, χηρείας, αναπηρίας). Από αυτούς, το 80%-85% θα δουν ακέραια την αύξηση της τάξεως του 7%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων θα δει αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 6,5%, αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν.

Για ένα επιπλέον πλήθος 931.631 συνταξιούχων που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά προκύπτει πως σε ποσοστό 88% θα δουν και αυτοί αυξήσεις στις αποδοχές τους, μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (525.456 ωφελούμενοι με μεγάλη προσωπική διαφορά) και μέσω της καταβολής της έκτακτης ενίσχυσης των 250 ευρώ (265.367 ωφελούμενοι). Παράλληλα, θα δουν σημαντική απομείωση της προσωπικής τους διαφοράς.

Υπενθυμίζεται πως η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων και συγκεκριμένα οι 2.472.939 σε σύνολο 2.613.747 (94,6%) θα δουν μια, δυο ή και τρεις αυξήσεις στο εισόδημα τους. Μάλιστα οι αυξήσεις είναι τέτοιες ώστε 1 στους 2 συνταξιούχους θα λάβει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη (αρκετοί και ποσά μεγαλύτερα από μια επιπλέον σύνταξη).

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει πως:

μία τουλάχιστον αύξηση θα δουν 2.472.939 συνταξιούχοι (λόγω της αύξησης της τάξεως του 7% ή της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ή της καταβολής του επιδόματος των 250 ευρώ),
διπλή αύξηση θα δουν 1.273.440 συνταξιούχοι (λόγω του συνδυασμού των αυξήσεων της τάξεως του 7%, της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ή της πληρωμής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ),
τριπλή αύξηση θα δουν 97.415 συνταξιούχοι (λόγω του συνδυασμού της αύξησης της τάξεως του 7%, της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ή της πληρωμής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ, καθώς και της εφαρμογής της 4ης ετήσιας αύξησης του ν. Βρούτση).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάνω από 400 ευρώ η εθνική σύνταξη - Αυξήσεις και σε όσους βγουν στη σύνταξη εντός του 2023

Έρχονται αυξήσεις και σε συντάξεις που δεν έχουν επανυπολογισθεί - Οι κίνδυνοι

Συντάξεις: Οι αδικημένοι των αυξήσεων του 2023 και οι ασφαλισμένοι δύο ταχυτήτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider