Mαζική προσέλευση ασφαλισμένων στο TEKA - Πώς εκδίδεται η ασφαλιστική ενημερότητα για τους εργοδότες

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mαζική προσέλευση ασφαλισμένων στο TEKA - Πώς εκδίδεται η ασφαλιστική ενημερότητα για τους εργοδότες
Από χθες βρίσκεται διαθέσιμη στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΤΕΚΑ, η υπηρεσία «Μεταφορά καταβολών από το ΤΕΚΑ στον e-ΕΦΚΑ» που απευθύνεται σε εργοδότες

Ο ΕΦΚΑ είναι εκείνος o φορέας που εισπράττει τις ασφαλιστικές εισφορές επικουρικής ασφάλισης και στη συνέχεια τις αποδίδει στο ΤΕΚΑ, ενώ οι εργοδότες που θέλουν ασφαλιστική ενημερότητα δεν πρέπει να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε κανένα από τα δύο ταμεία.

Η ασφαλιστική ενημερότητα για τους εργοδότες, θα εκδίδεται και θα χορηγείται σε ενιαίο αποδεικτικό ενημερότητας τόσο ως προς τις εισφορές στον ΕΦΚΑ, όσο και στο ΤΕΚΑ. Στην περίπτωση μάλιστα που θα γίνεται κάποια καταβολή προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, τότε οι οφειλές του ΤΕΚΑ θα εισπράττονται κατά προτεραιότητα και θα ακολουθεί ο ΕΦΚΑ.

Από χθες μάλιστα βρίσκεται διαθέσιμη στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΤΕΚΑ, η υπηρεσία «Μεταφορά καταβολών από το ΤΕΚΑ στον ΕΦΚΑ» που απευθύνεται σε εργοδότες κοινών επιχειρήσεων και οικοδομοτεχνικών έργων που κατέβαλαν εκ παραδρομής εισφορές στο ΤΕΚΑ -αντί για τον ΕΦΚΑ- και θα μπορούν να τις συμψηφίσουν με υποχρεώσεις καταβολής εισφορών που έχουν στον ΕΦΚΑ.

Η υπηρεσία επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν τρέχουσες καταβολές που έχουν πραγματοποιηθεί στο ΤΕΚΑ χωρίς να έχουν συμψηφιστεί με αντίστοιχες χρεώσεις και να επιλέγουν τη μεταφορά είτε ολόκληρου του ποσού είτε μέρους αυτού στον ΕΦΚΑ. Το ποσό πιστώνεται στην Οικονομική Καρτέλα Εργοδότη του ΕΦΚΑ, με ημερομηνία κίνησης την ημερομηνία καταβολής στο ΤΕΚΑ.

Εν συνεχεία, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, για όσους εργοδότες το επιθυμούν και κατόπιν αίτησής τους, θα προβούν σε συμψηφισμό και επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, σύμφωνα με τις πάγιες διαδικασίες του Φορέα.

Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία, οι εργοδότες κάνουν χρήση του κωδικού πρόσβασης ηλεκτρονικής υποβολής ΑΠΔ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί πιστοποίηση για τη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών e-ΕΦΚΑ για εργοδότες μέσω της εφαρμογής «Πιστοποίηση Εργοδοτών», https://www.efka.gov.gr/el/pistopoiese-ergodoton.

Μαζική προσέλευση ασφαλισμένων

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ασφαλισμένοι του νεοσύστατου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης έχουν ξεπεράσει τους 50.000 (από συνολικά 31.000 εργοδότες) κατά το πρώτο 6μηνο του έτους, επιβεβαιώνοντας μια εξαιρετική πορεία για το νέο θεσμό επικουρικής ασφάλισης.

Ήδη το καλοκαίρι που έγιναν μαζικές προσλήψεις νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, τόσο στην εστίαση και στα καταλύματα, το Ταμείο «έπιασε» σχεδόν τον ετήσιο στόχο του.

Πιο συγκεκριμένα, ο στόχος των 60.000 ασφαλισμένων που είχε τεθεί έως το τέλος του 2022, θα πρέπει να αναθεωρηθεί λόγω των νέων εγγραφών, με τη νεότερη εκτίμηση να κάνει λόγο για 80.000 ασφαλισμένους έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι στο Ταμείο μπορούν να συνεχίσουν να ασφαλίζονται εποχικοί εργαζόμενοι που ξεκίνησαν την ασφάλισή τους, αλλά μετά έμειναν άνεργοι (μόλις έληξε η σύμβασή τους).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης για ΤΕΚΑ: Είναι μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά - Γεννιούνται πόροι που ανήκουν στους ασφαλισμένους

Τσακλόγλου: Σε λίγα χρόνια τo ΤΕΚΑ θα είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της χώρας

Σύστημα «ποινών» σε δημόσιους φορείς που σπαταλούν ενέργεια, καμπάνια για τους ιδιώτες – Το σχέδιο για εξοικονόμηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider