Αύριο το ραντεβού των κοινωνικών εταίρων για τη νέα ΕΓΣΣΕ - Τι ισχύει για επίδομα γάμου και τριετίες

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αύριο το ραντεβού των κοινωνικών εταίρων για τη νέα ΕΓΣΣΕ - Τι ισχύει για επίδομα γάμου και τριετίες
ΓΣΕΕ και εργοδότες (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ) θα κληθούν να υπογράψουν τη νέα Εθνική Σύμβαση εντός του Ιουνίου

Αύριο Παρασκευή, 13 Μαΐου, θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μέσα σε ένα περιβάλλον έντονης ακρίβειας, ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού.

ΓΣΕΕ και εργοδότες (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ) θα κληθούν να υπογράψουν τη νέα Εθνική Σύμβαση εντός του Ιουνίου, διασφαλίζοντας ρυθμίσεις και θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων μεταξύ των οποίων:

  • το επίδομα γάμου (10% επί του μεικτού μισθού),
  • το επίδομα προϋπηρεσίας (τριετίες)
  • τις γονικές άδειες.

Υπενθυμίζεται πως το επίδομα γάμου δεν είναι απολύτως νομοθετικά κατοχυρωμένο, αλλά «διασώζεται» κυρίως μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπογράφουν οι κοινωνικοί εταίροι ως «θεσμικός όρος» της σύμβασης.

Η επαναφορά των διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους συνεχίζει να αποτελεί μια σημαντική εκκρεμότητα για την ΓΣΕΕ, ενώ στο πλαίσιο του ρόλου της η Συνομοσπονδία θα ζητήσει από τους εργοδότες (και κυρίως από εκείνους του τουριστικού τομέα) να προχωρήσουν σε αυξήσεις και στα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια (πέραν του κατώτατου που ορίστηκε στα 713 ευρώ από την 1/5/2022).

Σε ότι αφορά τις τριετίες, αν κάποιος λαμβάνει επίδομα προϋπηρεσίας, δε θα το χάσει, αρκεί να το είχε κατοχυρώσει έως τις 14/2/2012. Για τους υπόλοιπους μισθωτούς το επίδομα θα «ξεπαγώσει», όταν η ανεργία υποχωρήσει κάτω από το 10%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατώτατος μισθός: Πώς διαμορφώνονται τα μισθολογικά κλιμάκια και οι τριετίες μετά την αύξηση του 9,7%

Παρατείνεται έως το τέλος του έτους η Εθνική Συλλογική Σύμβαση - Διασώζεται το επίδομα γάμου

gazzetta
gazzetta reader insider insider