ΤΕΚΑ: Ποιοι ασφαλισμένοι προσχωρούν στο νέο Επικουρικό Ταμείο – Πως θα υποβάλλονται οι ΑΠΔ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΕΚΑ: Ποιοι ασφαλισμένοι προσχωρούν στο νέο Επικουρικό Ταμείο – Πως θα υποβάλλονται οι ΑΠΔ
Τσακλόγλου
Εως το τέλος της εβδομάδας θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή στην οποία ο εργοδότης με το ΑΦΜ του και τον ΑΜΚΑ του εργαζόμενου θα μπορεί να βλέπει πως έχει καταχωρηθεί ο κάθε ασφαλισμένος της επιχείρησής του

Τα νέα δεδομένα που επιφέρει η έναρξη λειτουργίας του ΤΕΚΑ, όπως και οι αλλαγές στη διαδικασία υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) και καταβολής εισφορών παρουσιάστηκαν χθες σε ενημερωτική εκδήλωση του νεοσύστατου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης.

Υποχρέωση υπαγωγής στο ΤΕΚΑ έχουν:

  • όλοι οι νεοεισερχόμενοι μισθωτοί του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που εισήλθαν στην αγορά εργασίας από 1/1/2022 (μόνιμοι υπάλληλοι και μετακλητοί)
  • οι νεοεισερχόμενοι μη μισθωτοί που είχαν υποχρέωση υπαγωγής στην επικούρηση όπως είναι οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι μηχανικοί, οι αρτοποιοί, οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, οι χημικοί και οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων που έχουν διδακτικά καθήκοντα
  • οι ένστολοι της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής
  • οι νεοεισερχόμενοι σε κλάδους στους οποίους λειτουργούν επαγγελματικά ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης. Τα ταμεία αυτά είναι: Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών, Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων και Επαγγελματικό Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση υπαγωγής στο ΤΕΚΑ το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και του λιμενικού σώματος, καθώς και οι ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ.

Από το 2023 στο ΤΕΚΑ θα ενταχθούν προαιρετικά υγειονομικοί, αγρότες του ΟΓΑ, λογιστές , οικονομολόγοι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν επικουρική ασφάλιση αρκεί να είναι έως 35 ετών.

Οι εισφορές

Οι εισφορές στο ΤΕΚΑ θα αποτυπώνονται με διακριτό τρόπο σε σχέση με τις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ. Θα υπάρχει διακριτός κωδικός και διακριτή ταυτότητα πληρωμής. Η επιχείρηση θα πρέπει να υποβάλλει πρώτα την ΑΠΔ προς τον ΕΦΚΑ για τους παλαιούς ασφαλισμένους και στη συνέχεια θα υποβάλλεται η ΑΠΔ που θα προορίζεται για το ΤΕΚΑ.

Εως το τέλος της εβδομάδας θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή στην οποία ο εργοδότης με το ΑΦΜ του και τον ΑΜΚΑ του εργαζόμενου θα μπορεί να βλέπει πως έχει καταχωρηθεί ο κάθε ασφαλισμένος της επιχείρησής του σε σχέση με την υπαγωγή του στο ΤΕΚΑ.

Οι εισφορές θα εισπράττονται από τον e-ΕΦΚΑ και θα αποδίδονται στο ΤΕΚΑ, ενώ θα ακολουθεί κάθε μήνα έλεγχος δηλωθέντων – καταβληθέντων εισφορών.

Αντίστοιχα, οι μη μισθωτοί θα επιλέγουν το ύψος της εισφοράς ανάμεσα στις τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες που ισχύουν σήμερα και θα πληρώνουν τις εισφορές τους την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα.

Οσες οφειλές καθυστερούν, θα περνούν στη δικαιοδοσία του ΚΕΑΟ και θα εισπράττονται κατά προτεραιότητα, ενώ δεν θα ισχύουν ρυθμίσεις οφειλών.

Μιλώντας στην ενημερωτική ημερίδα ο αρμόδιος υφυπουργός εργασίας Πάνος Τσακλόγλου επεσήμανε « Οι συντάξεις με το νέο σύστημα θα είναι πολύ υψηλότερες από τις σημερινές ενώ θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των νέων στο ασφαλιστικό σύστημα. Ο ατομικός κουμπαράς θα έχει πάνω το όνομα του κάθε ασφαλισμένου».

Στελέχη του ταμείου παρουσίασαν τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:
- Τους κανόνες υπαγωγής στο ΤΕΚΑ (ποιοι υπάγονται στην επικουρική του ΤΕΚΑ).
- Τις εφαρμογές που υλοποιήθηκαν για τον έλεγχο της υπαγωγής ή μη στο ΤΕΚΑ τόσο από τον εργοδότη όσο και από τον ασφαλισμένο.
- Τη νέα εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης ασφάλισης στο ΤΕΚΑ (ΑΠΔ – ΤΕΚΑ).
- Για την διευκόλυνση της αγοράς η ΑΠΔ για το ΤΕΚΑ έχει ακριβώς την ίδια δομή και λειτουργικότητα με την υφιστάμενη ΑΠΔ που υποβάλλουν οι εργοδότες τον e-ΕΦΚΑ.
- Νέα ειδοποιητήρια που λαμβάνουν οι μη μισθωτοί για την επικουρικής τους στο ΤΕΚΑ.
- Την ενιαία διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (προς e-ΕΦΚΑ & προς ΤΕΚΑ) από το ΚΕΑΟ.
- Την ενιαία ασφαλιστική ενημερότητα που προϋποθέτει ο ασφαλισμένος να είναι ενήμερος και προς τις οφειλές του στο ΤΕΚΑ και προς τις οφειλές του στον e-ΕΦΚΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΕΚΑ: Νέα δεδομένα για εργοδότες και επιχειρήσεις

Επικουρική Ασφάλιση: Τι θα ισχύσει για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα ασφαλιστούν στο ΤΕΚΑ

ΤΕΚΑ: Σε λειτουργία η ιστοσελίδα του νέου Ταμείου - Το καλοκαίρι η εξατομικευμένη πληροφόρηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider