Οι νέες προτεραιότητες των εργαζόμενων μετά την πανδημία: Ευέλικτο ωράριο, διακοπές και αύξηση μισθού

Αγγελική Μαρίνου
Μοιράσου το
Οι νέες προτεραιότητες των εργαζόμενων μετά την πανδημία: Ευέλικτο ωράριο, διακοπές και αύξηση μισθού
Οι αναδυόμενες τάσεις που οδηγούν στον μετασχηματισμό είναι το επίκεντρο της τελευταίας έκθεσης του ομίλου της ManpowerGroup που εξετάζει το τοπίο της απασχόλησης του 2022

Το 2022 αποτελεί μια από τις χρονιές με τις μεγαλύτερες αλλαγές στην αγορά εργασίας. Από τους εργαζόμενους να ελέγχουν ακόμη περισσότερο την επαγγελματική τους ζωής, μέχρι τον φαινομενικά ατέρμονο αγώνα των εργοδοτών να προσελκύσουν και να διακρατήσουν τα ταλέντα.

Από την ταχεία επιτάχυνση της ψηφιακής υιοθέτησης έως τη μεγάλη συνειδητοποίηση των επιχειρήσεων για εξέλιξη. Όλες αυτές οι αλλαγές έχουν διαμορφώσει τάσεις που θα επηρεάσουν οργανισμούς κάθε μεγέθους και τους ανθρώπους που εργάζονται για αυτούς.

Οι αναδυόμενες τάσεις που οδηγούν στον μετασχηματισμό είναι το επίκεντρο της τελευταίας έκθεσης του ομίλου της ManpowerGroup που εξετάζει το τοπίο της απασχόλησης του 2022. Η έκθεση με τίτλο «H Μεγάλη Συνειδητοποίηση των εργαζομένων και εργοδοτών για την ανάγκη νέων και διαφορετικών τάσεων» προσδιορίζει τις κορυφαίες τάσεις που θα διαμορφώσουν τον κόσμο της εργασίας κατά τη διάρκεια του έτους και έπειτα.

Επαναδιατύπωση της εργασίας

Η ατομική επιλογή θα είναι «προνόμιο» των πολλών – όχι μόνο των λίγων. Άτομα από όλους τους εργασιακούς ρόλους – από τη γραμμή παραγωγής μέχρι το γραφείο στο σπίτι – θα απαιτήσουν ευελιξία, δίκαιους μισθούς, και περισσότερη αυτονομία ως «κανόνα», επαναπροσδιορίζοντας τα «ουσιώδη» για την εργασία και τους εργαζόμενους.

Η αυξημένη εστίαση σε μια ατζέντα με γνώμονα τις αξίες, τους ηγέτες με ενσυναίσθηση και μια κουλτούρα εμπιστοσύνης θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση και τη διακράτηση ταλέντων, καθώς και τη συμμετοχή απομακρυσμένων ομάδων. Η πρόταση αξίας των εργαζομένων θα έχει προτεραιότητα.​

Οι τρεις σημαντικότεροι παράγοντες ευελιξίας στην αγορά εργασίας μετά την πανδημία είναι: δυνατότητα επιλογής του χρόνου έναρξης και λήξης της εργασίας (45%), περισσότερες ημέρες διακοπών (36%) και ευέλικτες επιλογές ως προς το χώρο της εργασίας (35%).

Η δύναμη επιστρέφει στους εργαζόμενους

Τώρα, ίσως περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι ζητούν από τους εργοδότες τους να προσφέρουν περισσότερα. Θέλουν να δοθεί προτεραιότητα στην ψυχική τους υγεία και ευημερία, ενώ αναζητούν επίσης επαγγελματικό στόχο, ευελιξία, ανταγωνιστικές αμοιβές, καλές συνθήκες εργασίας και ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι περιμένουν μια ισχυρότερη στάση από τους εργοδότες τους και σε κοινωνικοοικονομικά ζητήματα. Με σχεδόν τους μισούς εργαζομένους να λένε ότι θα μετακινηθούν σε έναν οργανισμό για να πετύχουν καλύτερη ευημερία. Εάν ένας εργοδότης δεν ικανοποιεί ό,τι αναζητούν οι εργαζόμενοι, διατρέχει τον κίνδυνο να τους χάσει καθώς θα αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και πιο προοδευτικές αντιλήψεις.

Προτεραιότητα στην ψυχική υγεία

Η ψυχική υγεία θα έχει ολοένα και μεγαλύτερη προτεραιότητα, επεκτείνοντας εκθετικά την «παραδοσιακή» αντίληψη για την υγεία και την ασφάλεια. Θα υπάρξει τάση που θα απαιτήσει από τους εργοδότες να είναι ξεκάθαροι σχετικά με την προστασία της ψυχικής υγείας καθώς την απασχολησιμότητα και την ευημερία των εργαζομένων τους.

Οι οργανισμοί θα αναμένουν αυξανόμενες πιέσεις για δράση σχετικά με τους τρόπους πρόληψης του συνδρόμου burn-out, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της πνευματικής υγείας.

Η αποσύνδεση εργασίας και σπιτιού συνεχίζεται

Τα υβριδικά μοντέλα εργασίας και η εργασία χωρίς δεσμεύσεις είναι πιο περιζήτητα από ποτέ, καθώς οι άνθρωποι σκοπεύουν να διατηρήσουν την ευελιξία που τους προσέφερε η πανδημία και να αναδιαμορφώσουν τον δικό τους νέο κόσμο εργασίας: εξισορρόπηση προσωπικού χρόνου και εργασίας, εκτίμηση της ευελιξίας, αλληλεπίδραση, συνεργασία και ανθρώπινη σύνδεση με τρόπο που λειτουργεί για τους ίδιους.

Η υβριδική εργασία θα συνεχιστεί όσο εξασκούμαστε για την επίτευξη της ευελιξίας που λειτουργεί για όλους. Οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού αντιμετωπίζουν την επόμενη μεγάλη πρόκληση, καθώς αναθεωρούν τη διαδικασία πρόσληψης, την ενσωμάτωση και την ευημερία των εργαζομένων σε έναν νέο ψηφιακό εργασιακό κόσμο.

Smart People Analytics

Η παροχή μιας ομαλής και κλιμακούμενης ψηφιακής εμπειρίας για τους εργαζόμενους προϋποθέτει αλλαγές στις τεχνολογικές υποδομές, τις πρακτικές διαχείρισης και στα μοντέλα δέσμευσης των εργαζομένων και των πελατών. Τα δεδομένα/αναλύσεις ανθρώπινου δυναμικού και ταλέντων θα βρεθούν στο επίκεντρο της αξιοποίησης δεδομένων και analytics για να προσδιοριστεί τόσο η αντιστοιχία για έναν ρόλο όσο και η πρόβλεψη της απόδοσης.

Οι εργοδότες θα έρθουν αντιμέτωποι με ακόμη περισσότερα δεδομένα και πληροφορίες, και αυτό γιατί θα υπάρχει αυξημένη ανταλλαγή δεδομένων υπό την καθοδήγηση των εργαζομένων και συγκέντρωση δεδομένων.

Η άνοδος του ακτιβισμού

Ηχηρά αιτήματα για αύξηση των μισθών, ευέλικτη εργασία, περισσότερα προνόμια και δράση για την κλιματική αλλαγή ενισχύονται μέσα από τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης, με ή χωρίς την παρουσία συνδικάτων. Το 2021 οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων «σήκωσαν το ανάστημα τους», μίλησαν και διεκδικήσαν.

Οι εργαζόμενοι και οι πελάτες θέλουν να καταναλώνουν τον χρόνο και τα χρήματά τους σε οργανισμούς που συμπεριφέρονται ως: παγκόσμιοι πολίτες, πυλώνες της κοινωνίας και προστάτες του περιβάλλοντος.

Οι παγκόσμιες ελλείψεις ταλέντων

Η μάχη για τα ταλέντα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, καθώς σχεδόν το 70% των εργοδοτών αναφέρει ότι δεν μπορεί να προσλάβει άτομα με τις δεξιότητες που χρειάζεται, καθώς η παγκόσμια έλλειψη ταλέντων συνεχίζει να επηρεάζει οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.

Οι δημογραφικές αλλαγές συμπεριλαμβανομένων της συρρίκνωσης των ποσοστών γεννήσεων, της μειωμένης διασυνοριακής κινητικότητας και της αύξησης των ανθρώπων που επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από το αναμενόμενο, σηματοδοτούν ότι τα ταλέντα γίνονται ολοένα και πιο σπάνια.

Οι οργανισμοί πρέπει τώρα να γίνουν ακόμη πιο δημιουργικοί για να προσελκύσουν, να διακρατήσουν, να αναβαθμίσουν και να επανεκπαιδεύσουν κορυφαία ταλέντα.

Η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση είναι πιο σημαντική από ποτέ

Περισσότερο από το 80% των οργανισμών επιτάχυνε τις επενδύσεις τους στην ψηφιοποίηση ως αποτέλεσμα της πανδημίας, με αποτέλεσμα πλέον κάθε εταιρεία να καθίσταται ως εταιρεία τεχνολογίας.

Οι καταναλωτές και οι εργαζόμενοι αναμένουν ότι η τεχνολογία θα διευκολύνει εφεξής τον τρόπο ζωής και εργασίας τους. Με αυτήν την τεχνολογική μετατόπιση, καταγράφεται νέα επείγουσα ανάγκη για τους οργανισμούς να αναβαθμίσουν τους ανθρώπους τους, ώστε να μπορούν να μεταφράζουν δεδομένα σε πληροφορίες, να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει δεδομένων και να συνδυάζουν με τον καλύτερο τρόπο την ανθρώπινη και μηχανική νοημοσύνη για τη δημιουργία νέας αξίας.

Οι εταιρείες αναλαμβάνουν τον έλεγχο της μελλοντικής τους πορείας

Η πανδημία αποκάλυψε πολλές σκληρές αλήθειες για τις εταιρείες που εξαρτώντουσαν υπερβολικά από άλλες για να συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά. Στην πραγματικότητα, το 83% των οργανισμών πιστεύει ότι χρειάζονται μεγαλύτερη ταχύτητα και ευελιξία για να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την αλλαγή.

Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες γίνονται όλο και πιο εξελιγμένες, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιούνται και αναζητούν ευέλικτα μοντέλα λειτουργίας, ανθεκτικές εφοδιαστικές αλυσίδες, περισσότερο «πράσινες» επιλογές και συνεργάτες ως απάντηση στον έντονο ανταγωνισμό και την αβεβαιότητα.

Παρόλο που οι τάσεις δεν είναι καινούριες, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίες, καθώς μεταβαίνουμε στην επόμενη φάση της επανεκκίνησης και κανονικότητας. Αυτές οι 20 τάσεις και η σημασία τους για το μέλλον της εργασίας και των ανθρώπων, αντιπροσωπεύουν το σημείο καμπής όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να εξελιχθούν και να προσαρμοστούν προκειμένου να λειτουργήσουν σε αυτή τη νέα εποχή. Οι εξελίξεις είναι συνεχείς και κανένας οργανισμός δεν έχει ανοσία στις επερχόμενες αλλαγές.

Ανθρωπος VS Ρομπότ = «ΥΠΕΡ-ΣΥΖΕΥΞΗ»

Η τεχνολογία εξαπλώνεται σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Οφείλουμε, επομένως, να ενισχύσουμε τη σχέση των ανθρώπων με την εργασία και τους συναδέλφους τους, προκειμένου να αυξηθεί τόσο η παραγωγικότητα όσο και η δημιουργικότητά τους.

Η μηχανική μάθηση (Machine Learning) και τα δεδομένα ανθρώπινου δυναμικού θα καταστήσουν εφικτό την πρόβλεψη της δυνητικής απόδοσης, την αντιστοίχιση των ατόμων με ιδανικές ευκαιρίες και θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να ανακαλύψουν πτυχές του εαυτού τους καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν.

Οι «έξυπνες» μηχανές και η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να αποκτήσουν ειδίκευση σε ανθρώπινες ικανότητες - στην ενσυναίσθηση και την ειλικρίνεια, την κρίση και τη δημιουργικότητα, την συμβουλευτική (coaching), τη συμπόνια και πολλές άλλες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Focus Bari | YouGov: Τηλεργασία και μετά την πανδημία «ψηφίζουν» οι περισσότεροι Έλληνες

Όλες οι ειδήσεις

08:56

Τουρκία: Αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο τα «ελληνικά» F-35

08:55

Κρεμλίνο: «Εσωτερική υπόθεση» του Ουζμπεκιστάν, οι πολύνεκρες ταραχές - Στους 18 οι νεκροί

08:49

Εξαδάκτυλος: Μπορεί να ξαναγίνουν υποχρεωτικές οι μάσκες προστασίας

08:43

Β. Μακεδονία: Συνεχίστηκαν για τρίτο συνεχόμενο βράδυ οι διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας με τη Βουλγαρία

08:33

Μάχη με τις φλόγες σε Κρανίδι Αργολίδας και Φωκίδα - Σε επιφυλακή στην Ηλεία - Όλα τα μέτωπα

08:30

ΗΠΑ: Πυρά εναντίον αστυνομικών στη Φιλαδέλφεια - Δύο τραυματίες

08:23

Συνάντηση Μακρόν - Σολτς στο Παρίσι: Στο επίκεντρο η ενέργεια και η ευρωπαϊκή άμυνα

08:18

Ουκρανία: Στο στόχαστρο των Ρώσων τo Ντoνιέτσκ - Μαίνονται οι μάχες για τον έλεγχο του Ντονμπάς

08:10

Έξυπνο deal Αlpha-Νexi - Τεχνική Ολυμπιακή: ακόμα η αξία του deal με Ιβάν; - Το ακίνητο του Φιλιππίδη

08:03

ΗΠΑ: Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης στο Χάιλαντ Παρκ - Έξι νεκροί, δεκάδες τραυματίες

08:00

Εφορία: Πότε υποβάλλεται φορολογική δήλωση «με επιφύλαξη» , τι ισχύει για την πληρωμή του φόρου

07:56

L’Oréal Hellas: Δυναμική η ανάπτυξη της αγοράς ομορφιάς – Τα σχέδια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα κτήριά της

07:53

Ακίνητα: Ποιες είναι οι τιμές πώλησης και ενοικίασης σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη – Τι «παίζει» στα νησιά

07:50

Ελληνικό: Πώς η Lamda «έχτισε άμυνες - θεμέλια» για το «χωρίς προηγούμενο» (στην Ελλάδα) project

07:46

Εργοδοτικές αυθαιρεσίες με την ψηφιακή κάρτα εργασίας - Τα κόλπα των επιτήδειων για να παρακάμπτουν το νόμιμο ωράριο

07:44

Τράπεζες: Τι σηματοδοτεί το deal Alpha Bank – Nexi στην αγορά των ψηφιακών πληρωμών

07:40

Ρεύμα: Στα 20 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα η επιδότηση τον Ιούλιο - Στις 9.30 οι ανακοινώσεις

07:37

Στο Στρασβούργο η πρώτη κόντρα Ανδρουλάκη-Κυριάκου; - Γυναικεία μάχη στον Δυτικό Τομέα

07:33

Πως να μειώσετε τα έξοδα μετακίνησης

07:30

Το πρώην αρχηγείο της Gucci στο Λονδίνο βγαίνει στην αγορά για 66,6 εκατ. δολαρίων

23:53

Παρίσι: Στα 60 εκατ. ευρώ το κόστος των επισκευών στο Πύργο του Άιφελ ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

23:40

Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Μέχρι τις 8 Ιουλίου η παράταση των αιτήσεων

23:31

Πυρκαγιά στην Άμφισσα: Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες - Η εικόνα στα άλλα πύρινα μέτωπα

23:20

Deutsche Telekom: «Μπάσιμο» της KKR για την εξαγορά θυγατρικής - Έως και 20 δισ. δολάρια το τίμημα

23:04

Πυροβολισμοί στο Σικάγο: Μήνυμα στήριξης από τον Μπάιντεν

22:44

Ιταλία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 5 περιφέρειες λόγω της ξηρασίας

22:32

Την Τρίτη οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για νέα μέτρα ενεργειακής στήριξης

22:21

Ενημέρωση Παναγιωτόπουλου στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής

22:10

Καλύτερη η εικόνα της πυρκαγιάς στην Ηλεία - Σε επιφυλακή οι αρχές λόγω των ανέμων

22:01

Διαψεύδονται δημοσιεύματα για νέο κλείσιμο στη Διώρυγα της Κορίνθου