Αναδρομικά συνταξιούχων: Στο τραπέζι «κούρεμα» του επιτοκίου της ρύθμισης των 48 δόσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναδρομικά συνταξιούχων: Στο τραπέζι «κούρεμα» του επιτοκίου της ρύθμισης των 48 δόσεων
Πώς μπορούν οι συνταξιούχοι να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος για τα αναδρομικά που έλαβαν το 2020 σε 2 έως 48 μηνιαίες δόσεις. Βήμα-βήμα η διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση.

Το σενάριο της μείωσης ή ακόμη και του μηδενισμού του επιτοκίου 6% που προβλέπει η ρύθμιση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος επί των αναδρομικών συνταξιούχων σε έως 48 μηνιαίες δόσεις βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαλλαγή των συνταξιούχων από τη φορολόγηση των αναδρομικών που έλαβαν το 2020 έχει αποκλειστεί. Ωστόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» στο επιτόκιο το οποίο επιβαρύνει τις μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης των 48 δόσεων.

Οι συνταξιούχοι που έχουν λάβει αναδρομικά ποσά συντάξεων θα πρέπει είτε να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος που έχει προσδιοριστεί μετά την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων είτε να εντάξουν την οφειλή στη ρύθμιση των 48 δόσεων. Η προθεσμία εφάπαξ εξόφλησης του φόρου λήγει σήμερα Τρίτη.

Η ρύθμιση «τρέχει» ήδη στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και προβλέπει την εξόφληση του φόρου εισοδήματος και των προστίμων που έχουν επιβληθεί στους συνταξιούχους σε 2 έως 48 μηνιαίες δόσεις. Οι δόσεις αυτές επιβαρύνονται με επιτόκιο το οποίο ανέρχεται σε 4,58% για τους συνταξιούχους που θα επιλέξουν την εξόφληση του φόρου σε έως 12 μηνιαίες δόσεις και σε 6,08% για όσους επιλέξουν περισσότερες δόσεις. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών, για να ελαφρύνουν τους συνταξιούχους εξετάζουν το ενδεχόμενο «κουρέματος» του επιτοκίου.

Οι 48 δόσεις «ξεκλειδώνουν» με βάση εισοδηματικά κριτήρια σύμφωνα με όσα προβλέπονται για την πάγια ρύθμιση.

Τα κριτήρια

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται με βάση τον μέσο όρο του συνολικού εισοδήματός τους, με οποιοδήποτε τρόπο και εάν έχει αυτό προσδιοριστεί, κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, ή το συνολικό εισόδημα του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο από τον μέσο όρο, και το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής.

Με την υποβολή της αίτησης θα πρέπει η πρώτη δόσης να καταβληθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών προκειμένου να επικυρωθεί η ρύθμιση.

Πότε χάνεται η ρύθμιση

Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων για να μη χάσουν τη ρύθμιση. Η ρύθμιση χάνεται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, εάν ο οφειλέτης:

- Δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς, δεν καταβάλει την τυχόν μία εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση αυτής (15%) μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.

- Δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους.

- Δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του (ατομικές και οφειλές από συνυποχρέωση, συνυπευθυνότητα) από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά (ανεξάρτητα από την υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης στην οποία έχουν βεβαιωθεί).

- Έχει υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση. Ως ελλιπής νοείται η μη υποβολή των απαραίτητων ή των τυχόν συμπληρωματικά αιτηθέντων στοιχείων ή πληροφοριών.

Τα βήματα

Όταν ο συνταξιούχος εισέλθει στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ θα πρέπει:

- Να επιλέξει το αριθμό των μηνιαίων δόσεων οι οποίες ξεκινούν από 2 και φθάνουν έως 48.

- Με τα σημερινά δεδομένα οι δόσεις επιβαρύνονται με τόκο. Το επιτόκιο ανέρχεται σε 4,58% για αποπληρωμή οφειλών έως 12 δόσεις και σε 6,08% έως 48 μηνιαίες δόσεις.

- Η ρύθμιση επικυρώνεται με την πληρωμή της πρώτης δόσης η οποία θα πρέπει να γίνει εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης.

Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

-Η ελάχιστη μηνιαία δόση ανέρχεται στα 30 ευρώ.

- Η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της με προσαύξηση 15%. Η δόση αυτή με την αναλογούσα προσαύξηση πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παράλληλη ασφάλιση: Προσαυξήσεις και αναδρομικά το Φεβρουάριο για 50.000 δικαιούχους

gazzetta
gazzetta reader insider insider