Ποιοι εργαζόμενοι υποχρεούνται στη διενέργεια rapid test από σήμερα

Αγγελική Μαρίνου
Μοιράσου το
Ποιοι εργαζόμενοι υποχρεούνται στη διενέργεια rapid test από σήμερα
Οι εργοδότες για τα rapid test των εργαζομένων τους υποβάλλουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ υπεύθυνη δήλωση

Ως ανεμβολίαστοι λογίζονται από σήμερα Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, όσοι εργαζόμενοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 7 μήνες χωρίς να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Αυτό συνεπάγεται την υποχρέωσή τους να περνούν από διαγνωστικό τεστ για να εισέρχονται στο χώρο εργασίας τους, όπως ακριβώς ισχύει και για όσους δεν έχουν κάνει καμμία δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό.

Μάλιστα η διενέργεια δύο rapid test την εβδομάδα (με χρονική απόσταση τουλάχιστον 2 ημερών) απαιτείται όχι μόνο για την εργασίας τους, αλλά και για όλους τους κλειστούς χώρους εστίασης, διασκέδασης, σε καταστήματα, θέατρα, σινεμά κλπ.

Η διενέργεια των rapid test θα γίνεται με δική τους επιβάρυνση και όχι σε δημόσιες δομές και αφορά τις εξής καητογρίες:

  • εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση
  • ωφελούμενους των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες κ.λπ.
  • καταρτιζόμενους/μαθητευόμενους/σπουδαστές των δημόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών και οι φοιτητές των ΑΕΙ που διεξάγουν πρακτική άσκηση ή μαθητεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας σε φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Ποιοι εξαιρούνται

Δεν υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid test oι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση και είναι κάτοχοι του σχετικού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Κατ΄ εξαίρεση, οι εργαζόμενοι που εργάζονται 1 ημέρα την εβδομάδα ή 2 ημέρες την εβδομάδα με χρονική απόσταση μεταξύ αυτών κατά μέγιστο 1 ημέρα, υποχρεούνται, στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης, μία φορά την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στον χώρο εργασίας.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση διενέργειας rapid test με δική τους επιβάρυνση οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα για τους οποίους συντρέχουν ιατρικοί λόγοι για να μην εμβολιαστούν. Οι εν λόγω εργαζόμενοι κατ’ εξαίρεση μπορούν να υποβληθούν σε rapid test δωρεάν, σε δημόσιες δομές.

Οι εργοδότες για τα rapid test των εργαζομένων τους υποβάλλουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ υπεύθυνη δήλωση με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων - Εργοδοτών περί τήρησης της υποχρέωσης υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19».

Πρόστιμα 300 ευρώ

Στους εργαζόμενους που δεν υποβάλλονται σε rapid test επιβάλλεται για κάθε παράβαση της εβδομαδιαίας υποχρέωσής τους για τη διενέργεια του ελέγχου διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ σε περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης και 150 ευρώ για μερική απασχόληση.

Η παράβαση διαπιστώνεται και το πρόστιμο επιβάλλεται με πράξη του προϊσταμένου του κατά τόπο αρμόδιου Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΠΕ, κατόπιν άντλησης του τελικού αρχείου παραβατών από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Εάν ο εργοδότης δεν υποβάλλει την Υπεύθυνη Δήλωση με την κατάσταση των εργαζομένων, του επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δήλωσης, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.000 ευρώ.

O εργοδότης δεν επιτρέπεται ρητά να απασχολήσει εργαζόμενο με θετικό rapid test. Σε περίπτωση που διενεργηθεί έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές και βρεθεί να το έχει πράξει, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Εάν ο εργοδότης δεν ενημερώσει με κάθε πρόσφορο μέσο τους εργαζομένους του για την υποχρέωση διενέργειας rapid test του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεωργαντάς: Ποιοι θεωρούνται ανεμβολίαστοι χωρίς την τρίτη δόση