Σκυλακάκης: Ο νέος ΕΝΦΙΑ είναι πιο δίκαιος και πιο οικονομικά παραγωγικός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Ο νέος ΕΝΦΙΑ είναι πιο δίκαιος και πιο οικονομικά παραγωγικός
Τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών για τη μεταρρύθμιση φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

Στη μεταρρύθμιση φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας αναφέρθηκε με τοποθέτηση του ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος χαρακτήρισε τον νέο ΕΝΦΙΑ «πιο δίκαιο» και «πιο οικονομικά παραγωγικό», ενώ τόνισε πως μειώνει το βάρος στην τεράστια πλειοψηφία των πολιτών, αλλά και στους πιο αδικημένους από αυτήν τη φορολογία.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Θα ήθελα να ξεκινήσω από το φαινόμενο το οποίο παρατηρούμε, αυτό της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, που στην ουσία αντανακλά την αύξηση της αξίας των ακινήτων και της περιουσίας ενός πολύ μεγάλου αριθμού πολιτών. Μην ξεχνάμε, ο ΕΝΦΙΑ έχει περίπου 7.200.000 φορολογούμενους, δηλαδή 7.200.000 ιδιοκτήτες. Είμαστε η χώρα με τους περισσότερους, ίσως, ιδιοκτήτες, κατά κεφαλήν, ή από τις πρώτες στην Ευρώπη.

Οι Έλληνες επένδυσαν στην ιδιοκτησία τους. Και το γεγονός ότι αυτή η ιδιοκτησία αυξάνει την αξία της, είναι θετικό, διότι σημαίνει ότι ο πλούτος στη χώρα αυξάνεται. Ωστόσο, το γεγονός ότι αυξάνεται ο πλούτος δεν οδηγεί σε αύξηση του μεριδίου του Κράτους πάνω σ’ αυτόν τον πλούτο. Αντίθετα, με την παρέμβαση που κάνουμε σήμερα, οδηγεί σε μείωση του μεριδίου του Κράτους πάνω σ’ αυτόν τον πλούτο, της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Νομίζω και της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνικών νοικοκυριών.

Μία ειδικότερη παρατήρηση. Μία από τις μεγάλες αδικίες που υπήρχε στον ΕΝΦΙΑ μέχρι σήμερα, ήταν το θέμα των οικοπέδων. Είχαν πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις, ενώ η δυνατότητα να αποκομίσεις προσόδους από ένα απλό οικόπεδο είναι περιορισμένη και κυρίως είναι χρονικά απροσδιόριστη. Δεν ξέρεις, δηλαδή, πότε θα μπορέσεις να το πουλήσεις ή να το αξιοποιήσεις και ενδιαμέσως έπρεπε να πληρώνεις πάρα πολλά χρήματα, απλώς για να το διατηρήσεις. Και υπήρχαν και περιπτώσεις, όπου για λόγους πολεοδομικούς, δεσμεύσεων ή άλλους δεν μπορούσες να το αξιοποιήσεις το οικόπεδο, ή διότι δεν υπήρχε καθόλου αγορά, δηλαδή υπήρχαν περιοχές που κανένας δεν αγόραζε τα οικόπεδα σ’ αυτές, με αυτή την επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ. Αυτή, λοιπόν, η μεγάλη αδικία, που εξόντωσε έναν αριθμό οικογενειών, αίρεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, με την παρέμβαση που κάνουμε σήμερα.

Μία δεύτερη παρατήρηση που θα ήθελα να κάνω αφορά στη δημοσιονομική επιβάρυνση. Η βεβαίωση του φόρου μειώνεται – όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, συνάδελφος κ. Σταϊκούρας – κατά 353 εκατ. ευρώ. Η δημοσιονομική επιβάρυνση θα είναι σημαντικά μικρότερη, διότι περιμένουμε, ότι θα συμβούν δύο πράγματα. Πρώτον, θα υπάρξει αύξηση της εισπραξιμότητας. Δεν υπάρχει περίπτωση μια τόσο μεγάλη παρέμβαση, που διορθώνει αδικίες, να μην πετύχει μία σημαντική αύξηση της εισπραξιμότητας του φόρου. Κοινώς, οι άνθρωποι θα μπορούν να πληρώνουν του φόρους τους και βλέπουμε ότι αυτά τα τελευταία χρόνια όσο ελαφραίναμε τον ΕΝΦΙΑ τόσο αυξανόταν η εισπραξιμότητα. Συνεπώς, είμαστε βέβαιοι γι’ αυτό. Και δεύτερον, η αναπτυξιακή δυναμική που δημιουργεί αυτός ο φόρος. Δεδομένου ότι στην πράξη τον πρώτο χρόνο παίρνεις κομμάτι του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώνεται, όχι όλο. Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι το παίρνεις στοn χρόνο 2, 3, 4, 5 και εντεύθεν. Η αναπτυξιακή δυναμική που πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθεί, θα φέρει πολύ σημαντικά έσοδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε στα επόμενα χρόνια να καλύψουμε από υγιή έσοδα αυτή τη σημαντική μείωση της φορολογίας.

Τελειώνοντας, θα ήθελα και εγώ να επαινέσω την εξαιρετική δουλειά όλων των υπηρεσιών, όλων των εμπλεκομένων, του Υπουργού προφανώς, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα για το θέμα, του αρμόδιου Υφυπουργού, του κ. Βεσυρόπουλου. Και από τη δική μας πλευρά, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, να πω ότι και εμείς συμβάλαμε, κυρίως με την προσπάθεια του Γενικού μας Γραμματέα, του Θάνου Πετραλιά, πάρα πολύ, σ’ αυτήν την υπόθεση.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 34% από το 2018 - Ελάφρυνση 920 εκατ. ευρώ

Μητσοτάκης: Νέα μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%

Βεσυρόπουλος: 5 εκατ. φορολογούμενοι θα δουν φέτος μείωση στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider