Κορονοχρέη: «Ξεπαγώνουν» οφειλές 2,26 δισ. για 820.000 πληττόμενους οφειλέτες. Τελειώνει η ρύθμιση των 36-72 δόσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοχρέη: «Ξεπαγώνουν» οφειλές 2,26 δισ. για 820.000 πληττόμενους οφειλέτες. Τελειώνει η ρύθμιση των 36-72 δόσεων
Μικρή ανταπόκριση των φορολογούμενων. Πυκνώνουν τα αιτήματα για παράταση του χρόνου ένταξης στη ρύθμιση.

Η κλεψύδρα αδειάζει για τους οφειλέτες της Εφορίας που έχουν πληγεί από πανδημία καθώς σε εννέα μέρες και συγκεκριμένα στις 26 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στη ρύθμιση των 36 άτοκων δόσεων ή 72 δόσεων με επιτόκιο 2,5%.

Από τις 27 Ιανουαρίου 2022, χρέη ύψους 2,26 δις. ευρώ που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας «ξεπαγώνουν» και για όσους δεν τα εξοφλήσουν ή δεν φροντίσουν να τα ρυθμίσουν ενεργοποιούνται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης όπως κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων.

Την ώρα που η αγορά ζητάει παράταση και «πάγωμα» των κορωνοχρεών, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δεν αφήνει περιθώρια νέας παράτασης της προθεσμίας υπαγωγής στη ρύθμιση. Και αυτό παρά ο γεγονός ότι η ρύθμιση εξελίσσεται με χαμηλές ταχύτητες. Από τους 820.000 οφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα φορολογικά χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας σε έως και 6 χρόνια, λιγότεροι από 50.000 έχουν υποβάλλει αίτηση μέχρι στιγμής.

Στο υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί ο αριθμός των οφειλετών που θα υποβάλλουν αίτηση αν και δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί την τελευταία στιγμή παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως ειδικά για συγκεκριμένους ΚΑΔ που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον και για τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, η δόση Ιανουαρίου ρυθμισμένων οφειλών «παγώνει» και μεταφέρεται στο τέλος της ρυθμιζόμενης περιόδου, εξέλιξη η οποία εκτιμάται πως δίνει τις ανάσες εκείνες σε αυτούς που τις χρειάζονται.

Οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν αποπληρωμή των χρεών που δημιουργήθηκαν από την 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021 σε έως 36 μηνιαίες δόσεις χωρίς τόκο, ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ ή κατώτερο από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Τι ισχύει για τεκμήρια, ηλεκτρονικές αποδείξεις και προκαταβολή φόρου

gazzetta
gazzetta reader insider insider