Τέλος χρόνου για επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας - Προς παράταση η ρύθμιση κορονο-χρεών προς τον ΕΦΚΑ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέλος χρόνου για επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας - Προς παράταση η ρύθμιση κορονο-χρεών προς τον ΕΦΚΑ
Στην ρύθμιση έχουν ενταχθεί μόλις 13.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ, σε σύνολο 767.645 ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που δημιούργησαν χρέη ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην πανδημία

Τέλος χρόνου στις 31 Ιανουαρίου για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για τους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες), που θα καθορίσει τις εισφορές που θα πληρώνουν καθ' όλη την διάρκεια του έτους.

Η αίτηση-δήλωση γίνεται στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/epilogi-asfalisti…) μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το 2022 (Ενότητα Ασφαλισμένοι-& Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2022).

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγάλη πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι αποτελούν και την κύρια μάζα των μη μισθωτών, επιλέγουν τις πρώτες τρεις κατηγορίες εισφορών (από 210 έως 302 ευρώ το μήνα).

Τι θα συμβεί σε όσους δεν υποβάλλουν δήλωση

Όσοι ασφαλισμένοι δεν θα υποβάλλουν αίτηση – δήλωση επιλογής/μεταβολής θα παραμείνουν, για το έτος 2022, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.

Στην φετινή δήλωση (για το έτος 2022) δεν θα περιλαμβάνεται η δήλωση παράλληλης έμμισθης απασχόλησης, καθώς η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται από ξεχωριστή ηλεκτρονική υπηρεσία. Για την πρόσβαση στην εν λόγω Υπηρεσία o χρήστης εισέρχεται μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ: www.efka.gov.gr και ακολουθεί τη διαδρομή: «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες»-& Εισφορές Μη Μισθωτών-& «Δικαιώματα Κοινωνικής Ασφάλισης» -& «Αίτηση – Δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης».

Υπενθυμίζεται ότι οι Μη Μισθωτοί μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική τους κατηγορία σε ετήσια βάση, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους και τα χρόνια εργασίας τους, καθορίζοντας οι ίδιοι το ύψος της μελλοντικής τους σύνταξης.

Κατηγορίες εισφορών για επικουρική σύνταξη

Για τους ασφαλισμένους με δικαίωμα υπαγωγής στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης, παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ τριών ασφαλιστικών κατηγοριών.

Ασφαλιστικές Κατηγορίες Ποσό εισφοράς (€)

1η 42

2η 51

3η 61

Κατηγορίες εισφορών για εφάπαξ παροχή

Για τους ασφαλισμένους με δικαίωμα υπαγωγής στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών, παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ τριών ασφαλιστικών κατηγοριών.

Ασφαλιστικές Κατηγορίες Ποσό εισφοράς (€)

1η 26

2η 31

3η 37

Ρύθμιση κορονο-χρεών σε έως 72 δόσεις

Η μικρή προσέλευση των οφειλετών στη ρύθμιση του ΕΦΚΑ για τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα νέα περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ από τις αρχές του έτους για πολλούς κλάδους λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την παράταση της προθεσμίας ένταξης στη ρύθμιση των 72 δόσεων.

Η σχετική προθεσμία εκπνέει την επόμενη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου και όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, αναμένεται να παραταθεί για έναν ακόμη μήνα (28 Φεβρουαρίου), αφού σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν ενταχθεί είναι περίπου 14.000.

Στόχος της παράτασης είναι να ενταχθούν και τα νομικά πρόσωπα στη ρύθμιση , για τα οποία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των οφειλών.

Η ρύθμιση των 72 δόσεων του ΕΦΚΑ αφορά χρέη της πανδημίας που δημιουργήθηκαν εντός της χρονικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 - Ιουνίου 2021, απαιτητών από 1/3/2020 έως 31/7/2021, με την προϋπόθεση να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και να έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΑΟ, στην πανδημία «φούσκωσαν» οι οφειλές προς τον ασφαλιστικό φορέα και ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ. Ήδη το Κέντρο έχει στείλει τα σχετικά «ραβασάκια» βεβαίωσης οφειλών σε 767.645 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εισφορές: Ποιοι πρέπει να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία για το 2022 - Οι πίνακες με τα ποσά

Κορονοχρέη: Ενιαία ρύθμιση προς ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ σε έως 72 δόσεις

Στα 589 εκατ. το έλλειμμα του ΕΦΚΑ στο 9μηνο - Στα 38,8 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα Ταμεία

gazzetta
gazzetta reader insider insider