Άδεια Covid: Πόσες ημέρες δικαιούνται όσοι νοσούν ή έχουν παιδί θετικό στον ιό

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άδεια Covid: Πόσες ημέρες δικαιούνται όσοι νοσούν ή έχουν παιδί θετικό στον ιό
Στην περίπτωση νόσησης μαθητή, προβλέπεται 5νθήμερη άδεια για τον γονιό του, όπως ορίζει το υγειονομικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για την καραντίνα

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει φέρει τα πάνω - κάτω στην οικονομία και στην αγορά εργασίας, καθώς τα ημερήσια κρούσματα είναι ακόμη στο «κόκκινο», δημιουργώντας πολλαπλές αναταράξεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Παράλληλα το άνοιγμα των σχολείων συνοδεύτηκε με πληθώρα κρουσμάτων στα παιδιά, που αναγκάζονται να μείνουν σε καραντίνα τουλάχιστον 5 ημέρες πριν επιστρέψουν στις τάξεις τους.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, οι εργαζόμενοι που νοσούν δικαιούνται 5νθήμερη άδεια ώστε να μείνουν σπίτι, όμως για την περίπτωση νόσησης του παιδιού τους δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια πρόβλεψη, καθώς η άδεια ειδικού σκοπού που υπήρχε στην πρώτη καραντίνα δεν είναι πλέον σε ισχύ.

Εργαζόμενοι γονείς με παιδί που νοσεί

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο επαναφοράς της άδειας ειδικού σκοπού, στις περιπτώσεις που αναστέλλεται η λειτουργία ολόκληρου σχολικού τμήματος λόγω σωρείας κρουσμάτων Covid στους μαθητές (όταν νοσεί το 50% +1 των μαθητών).

Στην περίπτωση νόσησης μαθητή, προβλέπεται 5νθήμερη άδεια για τον γονιό του, όπως ορίζει το υγειονομικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για την καραντίνα.

Συνεπώς η άδεια των εργαζομένων γονέων με παιδιά – μαθητές που νοσούν από κορονοιό θα έχει διάρκεια 5 ημέρες και θα παρατείνεται σε περίπτωση που υπάρχει σύσταση γιατρού ή εφόσον νοσηλευτεί το παιδί.

Δικαιούχοι της άδειας θα είναι οι εργαζόμενοι γονείς παιδιών Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου, όπως επίσης παιδιών που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της άδειας αυτής, καθώς και τη διάρκειά της, χωρίς να έχει καθοριστεί ο τρόπος δήλωσης της άδειας ή επιμερισμού του κόστους της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρηματοδότηση της ειδικής αυτής άδειας θα καλύπτεται αφενός από τον εργοδότη και αφετέρου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν αποκλείεται να συνεισφέρει και ο εργαζόμενος με τμήμα της ετήσιας άδειας αναψυχής του.

Εργαζόμενοι που νοσούν

Για τους εργαζόμενους που νοσούν με Covid, θεωρούνται δικαιολογημένα απόντες από την εργασία τους εφόσον βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό μόνο με rapid test.

Εάν ο εργαζόμενος θέλει να κάνει χρήση άδειας ασθενείας και να λάβει σχετικό επίδομα από τον ΕΦΚΑ στην περίπτωση αυτή και μόνο– όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία – απαιτείται ιατρική γνωμάτευση, όπως ισχύει άλλωστε για όλες τις ασθένειες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Άδεια ειδικού σκοπού: Επί τάπητος η επαναφορά της για τους εργαζόμενους γονείς

Άδεια ασθενείας λόγω Covid: Πότε πληρώνεται από τον ΕΦΚΑ - Τι χρειάζεται να προσκομίσετε

gazzetta
gazzetta reader insider insider