Αλαλούμ με την κορονο-άδεια μετ' αποδοχών για όσους νοσούν - Τι ισχύει μέχρι την έκδοση της ΚΥΑ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλαλούμ με την κορονο-άδεια μετ' αποδοχών για όσους νοσούν - Τι ισχύει μέχρι την έκδοση της ΚΥΑ
Oι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβληθούν υποχρεωτικό σε μοριακό τεστ (PCR) και εφόσον βγει θετικό, να το καταθέτουν για να λάβουν 5 ημέρες πληρωμένης άδειας

Αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη ήρθαν εκατοντάδες εργαζόμενοι χθες, που επέστρεψαν στην εργασία τους μετά τις διακοπές των εορτών.

Πολλές επιχειρήσεις δεν δέχονταν θετικό rapid test ώστε να δικαιολογηθούν οι ημέρες απουσίας από την εργασία όσων εργαζόμενων νόσησαν με κορονοϊό το προηγούμενο διάστημα και απαιτούσαν PCR.

Την ίδια στιγμή ο ΕΦΚΑ δέχεται μόνο το μοριακό τεστ προκειμένου να πληρώσει την 5νθήμερη άδεια ασθενείας όσων εμβολιασμένων εργαζόμενων νοσούν.

Το αλαλούμ αναμένεται να ξεκαθαρίσει η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ μέσα στις επόμενες ημέρες, για τους εργαζόμενους που νοσούν.

Προς το παρόν και σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, εργαζόμενος που έχειν εμβολιαστεί δεν χρειάζεται μοριακό τεστ για να είναι καλυμμένος στην εργασία του, εφόσον νοσήσει από κορονοϊό, αλλά αρκεί το θετικό rapid test που θα αναρτηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα από τον φαρμακοποιό ή το διαγνωστικό κέντρο.

Στον αντίποδα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβληθούν υποχρεωτικό σε μοριακό τεστ (PCR) και εφόσον βγει θετικό, να το καταθέτουν για να λάβουν 5 ημέρες πληρωμένης άδειας.

Και αυτό διότι το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ επιβεβαιωμένα δεν αναγνωρίζει το rapid test και δέχεται μόνο το μοριακό (PCR), γεγονός που αφήνει έκθετους τους εργαζόμενους που έχουν νοσήσει και είναι εμβολιασμένοι.

Υπενθυμίζεται πως όσοι βρεθούν θετικοί θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα 5 ημερών.

Αδεια ειδικού σκοπού

Στο μεταξύ δυνατότητα υποβολής του έντυπου Ε11.1 άδειας ειδικού σκοπού, έχουν έως τις 15 Ιανουαρίου 2022 εργαζόμενοι γονείς των οποίων το παιδί νόσησε από κορονοϊό.

ιδικότερα από 1.1.2022 ως 15.01.2022 οι επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλλουν στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ το έντυπο "Ε11.1:ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΛΗΨΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 4 ΠΑΡ.3ΣΤ ΤΗΣ ΠΝΠ (Α ́55/11-3-2020)".

Το έντυπο Ε11.1 Άδειες Ειδικού Σκοπού, είναι διαθέσιμο για υποβολές από 01.01.2022 έως τις 15.01.2022 προκειμένου να δηλωθούν διαστήματα αδείας έως και 31.12.2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γκάγκα: Δεν χρειάζεται PCR μετά από θετικό rapid για εμβολιασμένους

gazzetta
gazzetta reader insider insider