Εισφορές: Ποιοι πρέπει να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία για το 2022 - Οι πίνακες με τα ποσά

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εισφορές: Ποιοι πρέπει να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία για το 2022 - Οι πίνακες με τα ποσά
Όσοι ασφαλισμένοι δεν θα υποβάλλουν αίτηση – δήλωση επιλογής/μεταβολής θα παραμείνουν, για το έτος 2022, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.

Περιθώριο έως τις 31 Ιανουαρίου έχουν 1,5 εκατομμύριο μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες) προκειμένου να υποβάλλουν την αίτηση – δήλωση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας, που θα καθορίσει τις εισφορές που θα πληρώνουν καθ' όλη την διάρκεια του έτους.

Ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/epilogi-asfalistikis-katigorias) μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το 2022 (Ενότητα Ασφαλισμένοι-& Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2022).

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγάλη πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι αποτελούν και την κύρια μάζα των μη μισθωτών, επιλέγουν τις πρώτες τρεις κατηγορίες εισφορών (από 210 έως 302 ευρώ το μήνα).

Τι θα συμβεί σε όσους δεν υποβάλλουν δήλωση

Όσοι ασφαλισμένοι δεν θα υποβάλλουν αίτηση – δήλωση επιλογής/μεταβολής θα παραμείνουν, για το έτος 2022, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.

Στην φετινή δήλωση (για το έτος 2022) δεν θα περιλαμβάνεται η δήλωση παράλληλης έμμισθης απασχόλησης, καθώς η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται από ξεχωριστή ηλεκτρονική υπηρεσία. Για την πρόσβαση στην εν λόγω Υπηρεσία o χρήστης εισέρχεται μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ: www.efka.gov.gr και ακολουθεί τη διαδρομή: «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες»-& Εισφορές Μη Μισθωτών-& «Δικαιώματα Κοινωνικής Ασφάλισης» -& «Αίτηση – Δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης».

Υπενθυμίζεται ότι οι Μη Μισθωτοί μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική τους κατηγορία σε ετήσια βάση, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους και τα χρόνια εργασίας τους, καθορίζοντας οι ίδιοι το ύψος της μελλοντικής τους σύνταξης.

Κατηγορίες εισφορών για επικουρική σύνταξη

Για τους ασφαλισμένους με δικαίωμα υπαγωγής στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης, παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ τριών ασφαλιστικών κατηγοριών.

Ασφαλιστικές Κατηγορίες Ποσό εισφοράς (€)

1η 42

2η 51

3η 61

Κατηγορίες εισφορών για εφάπαξ παροχή

Για τους ασφαλισμένους με δικαίωμα υπαγωγής στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών, παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ τριών ασφαλιστικών κατηγοριών.

Ασφαλιστικές Κατηγορίες Ποσό εισφοράς (€)

1η 26

2η 31

3η 37

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΦΚΑ: Οι 11 λόγοι απαλλαγής από την καταβολή εισφορών - Πότε «ξεκλειδώνει» η ασφαλιστική ενημερότητα

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider