«Κουρεμένος» 70 εκατ. ευρώ ο ΕΝΦΙΑ του 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κουρεμένος» 70 εκατ. ευρώ ο ΕΝΦΙΑ του 2022
Μειωμένος κατά 70 εκατ. ευρώ θα είναι ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το 2022 περίπου 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Μειωμένος κατά 70 εκατ. ευρώ θα είναι ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το 2022 περίπου 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται να ανέλθουν το επόμενο έτος σε 2,503 δισ. ευρώ από 2,570 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκε για φέτος ενώ σε σχέση με στόχο του Μεσοπρόθεσμου η μείωση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ για το 2022 ανεβαίνει στα 75 εκατ. ευρώ.

Όπως διευκρινίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα 70 εκατομμύρια είναι καθαρός δημοσιονομικός χώρος, αφιερωμένος στον ΕΝΦΙΑ, που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό και είναι ανεξάρτητος από τις αντικειμενικές αξίες. Συνεπώς, διατηρείται η δέσμευση της κυβέρνησης για ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα στον φόρο ακινήτων μετά και την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών και αφαιρούνται και επιπλέον 70 εκατ. ευρώ.

Η άσκηση υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς το διάστημα αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ενσωματώνουν τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων. Μόλις ολοκληρωθεί η άσκηση αυτή θα ξεκινήσει ο υπολογισμός της νέα κλίμακας υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στην οποία θα έχει ενσωματωθεί και ο συμπληρωματικός φόρος. Το νομοσχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider