Για ποια προϊόντα και υπηρεσίες παραμένουν μειωμένοι οι συντελεστές ΦΠΑ - Νέες διευκρινίσεις ΑΑΔΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Για ποια προϊόντα και υπηρεσίες παραμένουν μειωμένοι οι συντελεστές ΦΠΑ - Νέες διευκρινίσεις ΑΑΔΕ
Με μειωμένο ΦΠΑ 13% τα γυμναστήρια, παραμένει ο χαμηλός συντελεστής για εισιτήρια κινηματογράφων, καφέ, τουριστικό πακέτο και μεταφορές.

Με μειωμένο ΦΠΑ 13% θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού έως τις το τέλος Ιουνίου του 2022, ενώ παραμένει ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ για τα εισιτήρια των κινηματογράφων, τον καφέ και τα ροφήματα στην εστίαση, το τουριστικό πακέτο και τις μεταφορές. Μόνιμη, είναι η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% για τις ζωοτροφές, μέτρο που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2021.

Με νέα εγκύκλιό της, η ΑΑΔΕ παρέχει πρόσθετες διευκρινίσεις για το νέο καθεστώς ΦΠΑ σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και αγαθά.

Ειδικότερα:

- Γυμναστήρια – σχολές χορού: Από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30ή Ιουνίου 2022 εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στην παροχή υπηρεσιών από γυμναστήρια καθώς και στην παροχή υπηρεσιών από σχολές εκμάθησης χορού, εφόσον αυτές δεν απαλλάσσονται με το άρθρο 22 του Κώδικα ΦΠΑ. Για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% το γυμναστήριο ή σχολή εκμάθησης αθλημάτων πρέπει να λειτουργεί υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις του Π.Δ. 219/2006 (Α' 221) με τίτλο «Περί καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Ιδιωτικών Γυμναστηρίων ή ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων». Σημειώνεται ότι η στενά συνδεόμενη με τον αθλητισμό ή τη σωματική αγωγή παροχή υπηρεσιών από νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε πρόσωπα που ασχολούνται με τον αθλητισμό ή τη σωματική αγωγή εξακολουθεί να απαλλάσσεται σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. ιδ' της παρ.1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ.

Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% εφαρμόζεται εφόσον για υπηρεσίες που αυτές παρέχονται από σχολές εκμάθησης οποιουδήποτε είδους χορού (ενδεικτικά παραδοσιακών, latin, tango κ.ά.), οι οποίες δεν απαλλάσσονται βάσει των διατάξεων της περ. ιβ' της παρ.1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ. Στην περίπτωση που οι απαλλασσόμενες σχολές χορού παρέχουν και υπηρεσίες εκμάθησης χορού ερασιτεχνικού ή ψυχαγωγικού χαρακτήρα ενδεικτικά latin, jazz, tango, hip hop κ.ά. για τις πράξεις αυτές εφαρμόζουν συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Στην περίπτωση που οι υπηρεσίες παρέχονται από το Δημόσιο και οργανισμούς δημοσίου δικαίου, έναντι τιμήματος, εφαρμόζεται ο ίδιος συντελεστής Φ.Π.Α. 13% .

Στην περίπτωση που από τις ως άνω επιχειρήσεις (γυμναστήρια, σχολές εκμάθησης αθλημάτων, σχολές χορού) παρέχονται και λοιπές υπηρεσίες πέραν των σχετιζόμενων με την σωματική άσκηση, ενδεικτικά υπηρεσίες σάουνας, ατμόλουτρου, σολάριουμ, μασάζ, υδρομασάζ, αισθητικής, διαιτολογίας, οι υπηρεσίες αυτές υπάγονται στον κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α. 24%.

- Καφές - αναψυκτικά: Παρατείνεται έως και την 30ή Ιουνίου 2022 η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στον καφές και σε άλλα μη αλκοολούχα ροφήματα έτοιμα προς κατανάλωση, αναψυκτικά.

- Εισιτήρια: Μόνο στα εισιτήρια των κινηματογράφων εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% έως και την 30η Ιουνίου 2022.

- Μεταφορές - εστίαση: Η παράταση εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% έως και το τέλος Ιουνίου 2022 ισχύει και για τις υπηρεσίες μεταφοράς και εστίασης.

- Ζωοτροφές: Στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% περιλαμβάνονται άχυρα και φλοιοί ακατέργαστων δημητριακών, έστω και τεμαχισμένα, αλεσμένα, συμπιεσμένα ή συσσωματωμένα με μορφή σβόλων, γογγύλια Σουηδίας (γογγυλοκράμβες), τεύτλα κτηνοτροφικά, ρίζες κτηνοτροφικές, χορτονομές (FOIN, LUZERNE), τριφύλλια, κτηνοτροφικά λάχανα, χορτονομές λούπινου, βίκου και παρόμοια κτηνοτροφικά προϊόντα, έστω και συσσωματωμένα με μορφή σβόλων, υπολείμματα και απορρίμματα των βιομηχανιών ειδών διατροφής. Συντελεστή ΦΠΑ 6% εφαρμόζεται και για τροφές παρασκευασμένες για ζώα με εξαίρεση τις τροφές για σκύλους και γάτες. Επιπλέον και το καλαμπόκι της ΔΚ ΕΧ 1005, ΕΧ1103, ΕΧ1104, υπάγεται πλέον στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider