«Κληρώνει» στις 3 Δεκεμβρίου για την συνταγματικότητα της εμπλοκής ιδιωτών στην απονομή συντάξεων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κληρώνει» στις 3 Δεκεμβρίου για την συνταγματικότητα της εμπλοκής ιδιωτών στην απονομή συντάξεων
Από την απόφαση της 3ης Δεκεμβρίου, θα κριθεί οριστικά εάν θα επιτραπεί σε ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές να ενταχθούν στη διαδικασία απονομών ή όχι.

Στις 3 Δεκεμβρίου θα εκδικαστεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ η αίτηση ακυρώσεως που έχουν καταθέσει οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, προκειμένου να κριθεί αντισυνταγματική η εμπλοκή των ιδιωτών στην έκδοση των συντάξεων.

H πρώτη προσπάθεια που έκαναν οι εργαζόμενοι για να πείσουν το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), αναφορικά με τη διαμάχη τους με το υπουργείο Εργασίας για το «καυτό» θέμα της απονομής των συντάξεων απέβη άκαρπη.

Το ΣτΕ απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που έγιναν από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ ΕΤΑΜ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ ΕΤΑΜ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) και την Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ).

Τα ασφαλιστικά μέτρα είχαν υποβληθεί κατά της υπουργικής απόφασης, που καθόριζε, μεταξύ άλλων τις προϋποθέσεις, τους κανόνες και τη διαδικασία για την πιστοποίηση επαγγελματιών (δικηγόρων και λογιστών) από τον ιδιωτικό τομέα, στη διαδικασία απονομής συντάξεων.

Το ΣτΕ έκρινε ότι δεν συντρέχουν λόγοι αντισυνταγματικότητας της υπουργικής απόφασης, που είχε επικαλεστεί η πλευρά των εργαζομένων. Αντίθετα, κρίθηκε ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος για να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων, συνηγορούν ώστε να ενταχθούν οι δικηγόροι και οι λογιστές σε αυτή τη διαδικασία.

Ωστόσο από την απόφαση της 3ης Δεκεμβρίου, θα κριθεί οριστικά εάν θα επιτραπεί σε ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές να ενταχθούν στη διαδικασία απονομών ή όχι.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΕ ΙΚΑ ΕΤΑΜ, «ως εργαζόμενοι του χώρου της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι, ότι οι δικαστές θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και ανεπηρέαστοι θα κρίνουν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις αρχές της ευνομούμενης Πολιτείας μας».

Ήδη ο ΕΦΚΑ έχει προχωρήσει στην πιστοποίηση 179 ιδιωτών (μέσω εξετάσεων) και ετοιμάζεται για την έναρξη του 2ου κύκλου εκπαίδευσης-πιστοποίησης 1.200 ακόμα λογιστών και δικηγόρων που θα ξεκινήσει την Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εκκρεμείς συντάξεις: Μόλις 179 πιστοποιημένοι ιδιώτες (από τους 1.200) θα εμπλακούν στις απονομές - Μετεξεταστέοι 6 στους 10

Πιάνουν δουλειά οι πρώτοι 1.200 πιστοποιημένοι ιδιώτες στις απονομές συντάξεων - Το κόστος της ανάθεσης

ΕΦΚΑ: «Οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι ήρθαν για να μείνουν»

gazzetta
gazzetta reader insider insider