Εκκρεμείς συντάξεις: Μόλις 179 πιστοποιημένοι ιδιώτες (από τους 1.200) θα εμπλακούν στις απονομές - Μετεξεταστέοι 6 στους 10

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκκρεμείς συντάξεις: Μόλις 179 πιστοποιημένοι ιδιώτες (από τους 1.200) θα εμπλακούν στις απονομές - Μετεξεταστέοι 6 στους 10
Οι πιστοποιημένοι ιδιώτες θα αναλάβουν σχετικά «εύκολες» περιπτώσεις απονομής συντάξεων, που προέρχονται από τα πρώην ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ

Μόλις 179 πιστοποιημένοι ιδιώτες από τους 1.200 που είχαν εκδηλώσει αρχικά το ενδιαφέρον τους, θα εμπλακούν τελικά στην διαδικασία έκδοσης των 129.000 εκκρεμών συντάξεων (και 122.000 επικουρικών) του ΕΦΚΑ.

Η εκπαίδευση και οι εξετάσεις ήταν αυξημένης δυσκολίας, γεγονός που μείωσε τον τελικό αριθμό των επιτυχόντων. Αυτό έγινε προκειμένου να διασφαλιστεί στο μέγιστο βαθμό ότι οι πιστοποιημένοι θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις τους εγχειρήματος καθώς η απονομή συντάξεων είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί υψηλές ικανότητες και γνώσεις.

Ωστόσο ο στόχος της έκδοσης 30.000 συντάξεων το μήνα (από 20.000 συντάξεις που εκδίδονται σήμερα) είναι πρακτικά ανέφικτος, καθώς οι ιδιώτες εκτιμάται πως δεν θα μπορούν να εκδίδουν πάνω από 5 συνταξιοδοτικές αποφάσεις το μήνα.

Οι πιστοποιημένοι ιδιώτες θα αναλάβουν σχετικά «εύκολες» περιπτώσεις απονομής συντάξεων, που προέρχονται από τα πρώην ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

Περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, παράλληλης ασφάλισης αλλά και των πρώην ταμείων των ΔΕΚΟ - Τραπεζών, δηλαδή δύσκολες και κατά κύριο λόγο χρονοβόρες, θα παραμείνουν στη δικαιοδοσία των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ.

Μέσα στις επόμενες ημέρες οι επιτυχόντες λογιστές και δικηγόροι θα ενταχθούν σταδιακά στην διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, αφού πρώτα αναγραφούν στην σχετική λίστα του ΕΦΚΑ.

Η διαδικασία επιλογής πιστοποιημένου

Αύριο πρόκειται να εκδοθεί διαπιστωτική πράξη από τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ για τους επιτυχόντες και μέσα στις επόμενες μέρες πρόκειται να ενταχθούν
στη διαδικασία απονομής συντάξεων. Με νεότερη ανακοίνωση θα περιγράφεται η διαδικασία επιλογής των πιστοποιημένων από τους ασφαλισμένους.

Στο μεταξύ, μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινωθεί η έναρξη του 2ου κύκλου εκπαίδευσης-πιστοποίησης για 1.200 ακόμα λογιστές και δικηγόρους.

Πάντως από τις πρώτες εξετάσεις σήμερα, προέκυψε πως από τους 1.200 αρχικά εγγεγραμμένους στον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης-πιστοποίησης:

  • Οι 1.147 (96%) συμμετείχαν κανονικά στην εκπαίδευση, ενώ οι υπόλοιποι 53 δεν συμμετείχαν καθόλου.
  • 790 είχαν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν στην σημερινή εξέταση και 357 ζήτησαν εξαίρεση από την διαδικασία εξετάσεων λόγω υποχρεώσεων, ενώ θα έχουν την δυνατότητα να εξεταστούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
  • Στις σημερινές εξετάσεις συμμετείχαν τελικά 547, εκ των οποίων οι επιτυχόντες είναι 179.

Τονίζεται επίσης πως οι μισοί από τους επιτυχόντες σημείωσαν πολύ υψηλές βαθμολογίες άνω του 8/10, αποτέλεσμα της καλής προετοιμασίας τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider