Ασφαλιστικά
02-11-2021 | 07:54

Πιάνουν δουλειά οι πρώτοι 1.200 πιστοποιημένοι ιδιώτες στις απονομές συντάξεων - Το κόστος της ανάθεσης

Αγγελική Μαρίνου
Μοιράσου το
Πιάνουν δουλειά οι πρώτοι 1.200 πιστοποιημένοι ιδιώτες στις απονομές συντάξεων - Το κόστος της ανάθεσης
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ξεκινά οσονούπω η εμπλοκή των 1.200 ιδιωτών (δικηγόρων και λογιστών) στην διαδικασία απονομής των εκκρεμών συντάξεων του ΕΦΚΑ, καθώς είναι στην τελική ευθεία η πιστοποίησή τους προτού πιάσουν δουλειά.

Οι ιδιώτες δεν αναλαμβάνουν όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις ασφαλισμένων, παρά μόνο εκείνες που προέρχονται από τα πρώην ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, όπως επίσης δεν αναλαμβάνουν συντάξεις του Δημοσίου καθώς και περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης (είναι αρμοδιότητα της ομάδας που εδρεύει στο «πράσινο κτίριο» στην Κηφισίας).

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ «ποντάρει» πολλά στην συμμετοχή τους στην διαδικασία των απονομών και για τον λόγο αυτό σκοπεύει να τους ρίξει - σε πρώτη φάση - στην «μάχη» της εκκαθάρισης των οφειλών των μη μισθωτών, προκειμένου να ενταχθούν σε ρύθμιση και να αποδεσμευτεί ο φάκελός τους.

Στόχος είναι να εκδίδονται 4-5 συνταξιοδοτικές αποφάσεις το μήνα από τους ιδιώτες, την στιγμή που για τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ στόχος είναι να εκδίδουν 3 αποφάσεις ημερησίως.

Οι 1.200 επαγγελματίες θα αναγράφονται σε σχετική λίστα, αφού ολοκληρώσουν τις εξετάσεις πιστοποίησής τους, που θα πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021.

Οι εξετάσεις που είχαν αναβληθεί λόγω τεχνικών προβλημάτων θα πραγματοποιηθούν στις 12μμ  μέσω της πλατφόρμας howto.gov.gr, ενώ νωρίτερα στις 11.00 θα ξεκινήσει η διαδικασία ταυτοποίησης  μέσω της πλατφόρμας e-Presence.

Αμέσως μόλις πιστοποιηθούν (με απόφαση του διοικητή του ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή), θα αναγράφονται στην σχετική λίστα, ώστε να μπορούν οι ασφαλισμένοι να τους εντοπίζουν και να τους αναθέτουν την υπόθεση. Μετά την ανάθεση, οι ιδιώτες θα εκδίδουν βεβαιώσεις ή σχέδια συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Η ανάθεση γνωστοποιείται στον ΕΦΚΑ και λαμβάνει σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου.

Επί της βεβαίωσης ή του σχεδίου απόφασης, που έχει συντάξει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας και υποβάλλει ο ασφαλισμένος στον e-ΕΦΚΑ, αναγράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου της ανάθεσης.

Ο e-ΕΦΚΑ θα ελέγχει την αντιστοιχία ανάμεσα στην υποβληθείσα βεβαίωση ή το υποβληθέν σχέδιο απόφασης και στο αντικείμενο της ανάθεσης και στη συνέχεια θα προχωράει στην καταβολή της αντίστοιχης αποζημίωσης με ισόποση πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλώσει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας.

Οι αμοιβές των ιδιωτών

Αναλυτικότερα, η αποζημίωση που δικαιούται ο πιστοποιημένος επαγγελματίας για τις ανά κατηγορία πράξεις καθορίζεται ως εξής:

  • Έκδοση βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης:

- 40 ευρώ, όταν η βεβαίωση αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

- 80 ευρώ, όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς.

  • Έκδοση βεβαίωσης μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολουμένου ή ελεύθερου επαγγελματία/υποβολή αίτησης για ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.
  • Έκδοση βεβαίωσης οφειλόμενου ποσού για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου: 30 ευρώ.
  • Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής σύνταξης ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ ανά σχέδιο. Εάν η σύνταξη απονέμεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ή της παράλληλης ασφάλισης, στην αποζημίωση ανά σχέδιο προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης που περιλαμβάνεται στο σχέδιο πλέον του ενός.
  • Έκδοση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης του άρθρου 47 του ν. 2676/1999 (Α' 1): 60 ευρώ. Εάν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αμοιβή ανέρχεται σε 80 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσακλόγου για συντάξεις: Στόχος η έκδοση κύριας και επικουρικής μαζί

Εκκρεμείς συντάξεις: Μπόνους στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ και δυσμενής μετάθεση στους απείθαρχους - Το σχέδιο Χατζηδάκη

Συντάξεις: Ποιοι ασφαλισμένοι θα πρέπει να δρομολογήσουν την αποχώρησή τους από την εργασία στο άμεσο μέλλον