Φορολογικά
25-10-2021 | 07:59

Εφορία: Πληρωμή έως και 6 φορο-δόσεων μέχρι την Παρασκευή

Newsroom
Μοιράσου το
Εφορία: Πληρωμή έως και 6 φορο-δόσεων μέχρι την Παρασκευή
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Με ένα «βαρύ» λογαριασμό κλείνει ο Οκτώβριος για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους καθώς μέχρι την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι και έξι φορο-δόσεις που συνολικά υπερβαίνουν το 1,2 δισ. ευρώ.   

Σε πέντε μέρες εκπνέει η προθεσμία για την εξόφληση της  τέταρτης δόσης του φόρου εισοδήματος, των δύο πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ αλλά και η τριπλή δόση για επανένταξη στις 100 και 120 δόσεις από όσους έχουν πληγεί από την πανδημία. Λίγο πριν την πληρωμή της διπλής δόσης του ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι έχουν την ευκαιρία να ξαναδούν το εκκαθαριστικό και να διορθώσουν τυχόν λάθη και παραλείψεις που ενδεχομένως ανεβάζουν το φόρο.

Ειδικότερα μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να πληρωθούν:

1. Η τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να εξοφλήσουν άλλη μια  δόση του φόρου εισοδήματος, συνολικού ύψους περίπου 270 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν άλλες τέσσερις μηνιαίες δόσεις φόρου εισοδήματος, με την τελευταία δόση να καταβάλλεται έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2022.

2. Οι δυο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ έτους 2021. Πάνω από 6,2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν τις δυο πρώτες δόσεις του φόρου ακινήτων. Η διπλή δόση υπερβαίνει τα 800 εκατ. ευρώ. Χθες η ΑΑΔΕ έστειλε ηλεκτρονικά μηνύματα στους φορολογούμενους ενημερώνοντας για το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Όσοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τις δόσεις έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή τους στη πάγια ρύθμιση ή να την πληρώσουν με κάρτα σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

3. Τρεις δόσεις των παλαιών ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων. Οι οφειλέτες που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχασαν τις ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις τους θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή να υποβάλουν αίτηση στο mybusinessSupport και την ίδια ημέρα να πληρώσουν μαζεμένες τρεις δόσεις, τη δόση του Αυγούστου, του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου.

Επίσης μέχρι τις  29 Οκτωβρίου πρέπει να υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ  (χρεωστική - μηδενική - πιστωτική):

- οι  επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία, για τον μήνα Σεπτέμβριο,

- οι επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία για το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και

- οι επιχειρήσεις με έδρα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στους Δήμους Μίνωα Πεδιάδος και Αρχανών – Αστερουσίων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης. 

Διορθώσεις στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ

Πέντε ημέρες έχουν ακόμη στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να διορθώσουν τυχόν λάθη και παραλείψεις που εντόπισαν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Η ΑΑΔΕ έστειλε emails χθες στους φορολογούμενους με τα οποία τους ενημερώνει για την έκδοση του εκκαθαριστικού και ότι μπορούν να το βρουν στην ψηφιακή πύλη myAADE. Επιλέγοντας «Εφαρμογές // Δημοφιλείς Εφαρμογές // Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ // Eίσοδος στην εφαρμογή», "Έτος 2021", οι φορολογούμενοι μπορούν να δουν και να εκτυπώσουν την πράξη που έχει εκδοθεί.

Όσοι εντοπίσουν λάθη και παραλείψεις έχουν τη δυνατότητα να τα διορθώσουν πριν την καταβολή των δυο πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ. Η διόρθωση γίνεται με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9  έτους 2021. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό με το ποσό του φόρου ακινήτων που θα πρέπει να πληρώσουν. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.