Για ποιους γίνονται φωτιά τα τεκμήρια κατοικίας λόγω αύξησης των αντικειμενικών αξίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Για ποιους γίνονται φωτιά τα τεκμήρια κατοικίας λόγω αύξησης των αντικειμενικών αξίων
Ακίνητα
H αρμόδια επιτροπή διαπίστωσε ότι για την πλειονότητα των φορολογουμένων δεν προκύπτουν επιβαρύνσεις μετά την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης. 

Καμία αλλαγή στα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες δεν σχεδιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών παρά το γεγονός ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες «φουσκώνουν» έως και 40% το τεκμήριο για όσους έχουν την κατοικία τους σε περιοχές που οι τιμές ζώνης αυξάνονται πάνω από τα 2.800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να διατηρήσει τα ίδια ποσά με βάση τα οποία υπολογίζεται το τεκμαρτό εισόδημα για όσους κατοικούν σε ιδιόκτητη κατοικία ή έχουν δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία καθώς και για όσους ζουν σε μισθωμένη κατοικία ή τους έχει παραχωρηθεί δωρεάν. Και αυτό γιατί, η αρμόδια επιτροπή, η οποία ανέλαβε να εντοπίσει τις παρενέργειες που προκαλεί η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στο φορολογικό τοπίο, διαπίστωσε ότι για την πλειονότητα των φορολογουμένων δεν προκύπτουν επιβαρύνσεις μετά την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης.

Ποιους «καίει» το τεκμήριο

Αντίθετα όσοι έχουν την κατοικία τους σε περιοχές που οι τιμές ζώνης αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2022 πάνω από το όριο των 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και όσοι κατοικούν σε περιοχές που οι τιμές ζώνης ξεπέρασαν τις 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό θα δουν το τεκμήριο να αυξάνεται έως και 40%.

Πιο συγκεκριμένα:

- Σε όσες περιοχές οι αντικειμενικές τιμές ζώνης αυξήθηκαν πάνω από το όριο των 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τα τεκμήρια διαβίωσης των κατοικιών που θα ληφθούν υπόψη για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος θα είναι αυξημένα κατά 40%.

- Σε όσες περιοχές οι αντικειμενικές τιμές αυξήθηκαν πάνω από τα 5.000 ευρώ ανά τ.μ. τα τεκμήρια των κατοικιών θα είναι αυξημένα κατά 21,43%.

Όμως εκτός από τις αυξήσεις θα υπάρξουν και ελαφρύνσεις. Σε όσες περιοχές οι αντικειμενικές τιμές ζώνης μειώθηκαν κάτω από όριο των 2.800 ευρώ τα τεκμήρια διαβίωσης των κατοικιών θα είναι μειωμένα κατά 28,57% ενώ σε όσες περιοχές οι αντικειμενικές τιμές μειώθηκαν κάτω από το όριο των 5.000 ευρώ ανά τ.μ., τα τεκμήρια θα είναι μειωμένα κατά 23,5%.

Οι αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλουν οι φορολογούμενοι το 2023. Σημειώνεται ότι το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία που δηλώνει ο φορολογούμενος υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνεια της, ως ακολούθως:

- Μέχρι και 80 τ.μ κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.

- Από 81 τ.μ μέχρι και 120 τ.μ κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.

- Από 121 τ.μ μέχρι και 200 τ.μ κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.

- Από 201 τ.μ μέχρι και 300 τ.μ κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.

- Από 301 τ.μ και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider