Φορολογικά
19-10-2021 | 20:31

Νέος ΕΝΦΙΑ: Παραμένει ο συμπληρωματικός φόρος για τις επιχειρήσεις

Newsroom
Μοιράσου το
Νέος ΕΝΦΙΑ: Παραμένει ο συμπληρωματικός φόρος για τις επιχειρήσεις
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την άσκηση υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν από το Μάρτιο του 2022 οι ιδιοκτήτες ακινήτων «τρέχουν» στο υπουργείο Οικονομικών με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει αλλαγές στο συμπληρωματικό φόρο για τις επιχειρήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι η ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στην κλίμακα του κύριου φόρου αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα και όχι τις επιχειρήσεις για τις οποίες σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα θα εξακολουθεί να επιβάλλεται ξεχωριστά από τον κύριο φόρο και ίσως να υπάρξουν παρεμβάσεις στον συντελεστή υπολογισμού του.

Σημειώνεται ότι για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ  για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰. Ειδικά, για τα Ν.Π.Δ.Δ. και τα Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν.

Φέτος 68.542  επιχειρήσεις και νομικές οντότητες  καλούνται να πληρώσουν για τα ακίνητά τους 216,182 εκατ. ευρώ κύριο φόρο και 278,014 εκατ. ευρώ για συμπληρωματικό φόρο με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 494,197 εκατ. ευρώ. Για τα 7.180.009 φυσικά πρόσωπα ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ ανήλθε σε 2,093 δις. ευρώ εκ των οποίων ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες με ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ να φθάνει τα 368,4 εκατ. ευρώ.

Η άσκηση προσομείωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων βγάζει έξτρα έσοδα που υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι εάν ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζονταν σήμερα με βάση τις νέες τιμές ζώνης και τους ισχύοντες συντελεστές τότε οι επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους θα ήταν της τάξεως των 200 και πλέον εκατομμυρίων και στα κρατικά ταμεία θα εισέρρεαν έσοδα άνω των 2,7 δις. ευρώ από 2,5 δις. ευρώ που αναμένεται να εισπραχθούν από το φετινό φόρο ακινήτων.  Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο από την πρώτη στιγμή της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ξεκαθάρισε ότι  ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από την αύξηση των τιμών ζώνης θα χρησιμοποιηθεί για παρεμβάσεις στον ΕΦΝΙΑ που θα εξουδετερώσουν τις επιβαρύνσεις για τους περισσότερους φορολογούμενους.

Τα αυξημένα έσοδα που προκύπτουν από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και την επέκταση του συστήματος σε 3.643 ζώνες  θα χρησιμοποιηθούν για να «σβήσουν» οι επιβαρύνσεις που προκαλεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων το άλμα των τιμών ζώνης στις περισσότερες περιοχές της χώρες.  

Για την πλειονότητα των φορολογούμενων ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το επόμενο έτος θα είναι μικρότερος σε σχέση με φέτος. Αντίθετα περισσότερος φόρος θα προκύψει για τους έχοντες ακίνητα σε ακριβές περιοχές οι οποίες εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα και μέχρι σήμερα βρισκόταν εκτός του «ραντάρ» της Εφορίας. 

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ θα  συζητηθούν στις διαβουλεύσεις που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των θεσμών, σήμερα και αύριο, στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Οι τελικές αποφάσεις για τον νέο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να παρουσιαστούν με τον  προϋπολογισμό του 2022 ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 19 Νοεμβρίου ενώ το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εστάλη σχέδιο Προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες – Αρχίζουν τα «μερεμέτια» για ΕΝΦΙΑ και νέα μέτρα στήριξης

MUST READ

Άνοιξε η εφαρμογή για τα λάθη του ΕΝΦΙΑ