Φορολογικά
14-08-2021 | 09:00

ΕΝΦΙΑ: Έκπτωση έως 100% για πέντε κατηγορίες ακινήτων

Newsroom
Μοιράσου το
ΕΝΦΙΑ: Έκπτωση έως 100% για πέντε κατηγορίες ακινήτων
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ έχει προγραμματιστεί να φθάσει στην «πόρτα» 7,3 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει εξόφληση της πρώτης από τις έξι μηνιαίες δόσεις του φόρου ακινήτων έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Δηλαδή, λίγες ημέρες μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού.

Επειδή όμως την ίδια ημερομηνία  εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν μαζεμένες τις τρεις πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων,   στο υπουργείο Οικονομικών, εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο να δώσουν τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μαζί με τη δεύτερη δόση έως τις 29 Οκτωβρίου χωρίς την επιβολή προστίμων.

Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί φέτος με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, αυτές δηλαδή που ισχύουν μέχρι το τέλος του χρόνου, και  ενσωματώνει τις ίδιες εκπτώσεις που εφαρμόστηκαν το 2020 ενώ ορισμένες κατηγορίες ακινήτων κερδίζουν έξτρα έκπτωση στο φόρο που φθάνει μέχρι και 100%. Για να εξασφαλίσουν, ωστόσο, οι φορολογούμενοι τη μείωση αυτή θα πρέπει να έχουν δηλώσει σωστά τα ακίνητα  αυτά στο έντυπο Ε9 καθώς με βάση τα στοιχεία του Ε9 υπολογίζεται για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου ο φόρος ακινήτων.

Οι πέντε κατηγορίες ακινήτων για τις οποίες ο  ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με έκπτωση έως και 100% είναι οι εξής:

1.      Βοηθητικοί χώροι Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κλπ φορολογούνται με έκπτωση 90%. Το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες είτε βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες φορολογούνται κανονικά. Για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται συντελεστής 0,1.

2.      Ημιτελή κτίσματα: Φορολογούνται με έκπτωση 60%. Ως ημιτελή χαρακτηρίζονται τα κτίσματα ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους τα οποία δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται ως κτίσματα. Επίσης ως ημιτελή χαρακτηρίζονται και τα κτίσματα, ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους, τα οποία ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος και είναι κενά. Στα ημιτελή εφαρμόζεται συντελεστής 0,4.

3.      Κτίρια προ του 1930: Για τα κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,8, ενώ για τα κτίρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,6.

4.      Ειδικά κτίρια: Φορολογούνται με έκπτωση 50% με την προϋπόθεση ότι έχουν κτιστεί με οικοδομική άδεια και έχουν άδεια λειτουργίας. Για τα κτίρια αυτά ο φόρος μειώνεται, αφού εφαρμόζεται συντελεστής που ορίζεται σε 0,5. Όταν πρόκειται για βοηθητικούς χώρους και εφαρμόζεται ο συντελεστής βοηθητικών χώρων, δεν εφαρμόζεται και ο συντελεστής ειδικών κτιρίων. Για τους κύριους χώρους των ειδικών κτιρίων που είναι πάνω από 500 τετραγωνικά μέτρα, εφαρμόζεται και ο συντελεστής απομείωσης επιφάνειας. Ειδικά κτίρια για τα οποία εφαρμόζεται ο συντελεστής ειδικών κτιρίων 0,5 είναι:

1) οι σταθμοί αυτοκινήτων βιομηχανικών και βιοτεχνικών κτιρίων,

2) ξενοδοχείων και γενικά τουριστικών εγκαταστάσεων νοσηλευτηρίων και ευαγών ιδρυμάτων,

3) εκπαιδευτηρίων, 4) αθλητικών εγκαταστάσεων, και

5) κτιρίων που δεν μπορούν να υπαχθούν στις προηγούμενες κατηγορίες.

Σημειώνεται ότι ο συντελεστής ειδικών κτιρίων δεν εφαρμόζεται για: α) κτίρια κατοικίας, β) κτίρια μονοκατοικίας, γ) κτίρια γραφείων – καταστημάτων.

5.      Κτίρια αγροτικής χρήσης: Τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίρια (στάνες, μαντριά, γεωργικές αποθήκες κ.λπ.) είναι αφορολόγητα. Εφαρμόζεται μηδενικός συντελεστής ειδικών κτιρίων και μηδενικός συντελεστής βοηθητικών χώρων για τα κτίρια αυτά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πυρκαγιές: Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ

Σταϊκούρας: Ξεκινάει άμεσα η αρωγή για τους πυρόπληκτους - Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ έως το 2023

MUST READ

Κατατέθηκε η τροπολογία για ρύθμιση οφειλών, μειωμένο ΦΠΑ, έκπτωση φόρου -Σε έξι δόσεις η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ