Ακίνητα: Το σχέδιο της κατάργησης του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Το σχέδιο της κατάργησης του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ
Μείωση συντελεστών και αύξηση του αφορολόγητου ορίου των 250.000 ευρώ εξετάζει σε πρώτη φάση το οικονομικό επιτελείο. 

Τη σταδιακή κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από το 2022 με «κούρεμα» των συντελεστών της κλίμακας υπολογισμού του και αύξηση του αφορολόγητου ορίου των 250.000 εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για να αποτρέψει τις επιβαρύνσεις που προκαλεί σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων το άλμα των αντικειμενικών αξιών και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.478 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα.

Μια πρώτη εικόνα που έχουν στο υπουργείο Οικονομικών δείχνει ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες ανεβάζουν την αξία της ακίνητης περιουσίας χιλιάδων φορολογούμενων πάνω από το αφορολόγητο όριο των 250.000 ευρώ του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, φουσκώνοντας έτσι το λογαριασμό του φόρου ακινήτων.

Το υπουργείο Οικονομικών για να σβήσει τις επιβαρύνσεις που θα προκαλέσουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι νέες αντικειμενικές αξίες εξετάζει τη μείωση των συντελεστών ή και την αύξηση του αφορολόγητου ορίου που ισχύει σήμερα για την επιβολή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει σήμερα πάνω από 450.000 ιδιοκτήτες ακινήτων και υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 250.000 ευρώ και με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% για ακίνητα μέχρι 300.000 ευρώ έως 1,10% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία από 1 έως 2 εκατομμύρια ευρώ ενώ με 1,15% υπολογίζεται το υπερβάλλον ποσό, πάνω από αυτό το όριο. Ο φόρος που βεβαιώθηκε το 2020 ανήλθε σε 631,38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 352,52 εκατ. ευρώ πληρώνουν τα φυσικά πρόσωπα και 272,38 εκατ. ευρώ οι επιχειρήσεις.

Οι παρεμβάσεις στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ αλλά στους συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου θα εξαρτηθούν από την άσκηση προσομοίωσης των 13.808 αντικειμενικών αξιών στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων που έχει αναλάβει να τρέξει τους επόμενους μήνες η ΑΑΔΕ. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης άσκησης η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο θα αποκαλύψουν τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν στον ΕΝΦΙΑ με την ένταξη των 3.478 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα και την αύξηση χιλιάδων τιμών ζώνης.

Ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί υπολογίζεται σε 400 – 500 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτήσει τη μείωση των συντελεστών υπολογισμού τόσο του κύριου όσο και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και το σχέδιο για την νέα μεσοσταθμική μείωση 8% του φόρου ακινήτων που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση για το 2022 και επανέλαβε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το επόμενο έτος ο ΕΝΦΙΑ δεν θα είναι μειωμένος για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Φορολογούμενοι που διαθέτουν μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία η οποία μέχρι σήμερα βρίσκονταν στο απυρόβλητο της Εφορίας γιατί βρίσκεται σε περιοχές που δεν ισχύει σήμερα το αντικειμενικό σύστημα θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ και πολλοί για πρώτη φορά θα πιαστούν στην παγίδα του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Οι τίτλοι τέλους του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ είναι πιθανόν να πέσουν το 2023. Η κατάργησή του συμπληρωματικού φόρου θα δώσει ανάσες στους ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως της μεσαίας τάξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Επιτροπή Πισσαρίδη στην έκθεσή της για το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας επισήμανε ότι η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ θα έδινε ισχυρή ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρ. Σταϊκούρας: Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 8% το 2022, αλλαγές και στον συμπληρωματικό φόρο - Aυξήσεις έως 40% σε αντικειμενικές

gazzetta
gazzetta reader insider insider