Φορολογικά
03-06-2021 | 07:48

Αντικειμενικές αξίες: Όλες οι αλλαγές – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του νέου ΕΝΦΙΑ

Μοιράσου το
Αντικειμενικές αξίες: Όλες οι αλλαγές – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του νέου ΕΝΦΙΑ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Προ των πυλών βρίσκονται οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.  Η άσκηση της ευθυγράμμισης των τιμών που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία με τις εμπορικές τιμές ολοκληρώθηκε, το αντικειμενικό σύστημα επεκτάθηκε σε 3.500 νέες περιοχές και η  υπουργική απόφαση βρίσκεται ήδη καθ΄ οδόν προς το Εθνικό Τυπογραφείο. Τα «αποκαλυπτήρια» των νέων αντικειμενικών αξιών  αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα με τη δημοσίευση της απόφασης  στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.  Οι νέες αξίες των ακινήτων θα αποκαλυφθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν την 1η Ιανουαρίου 2022 όπως αναφέρεται και στην 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Κομισιόν.  

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεσή του το χρονικό περιθώριο για να αποφασίσουν εάν τους συμφέρει να προχωρήσουν μέχρι το τέλος τους έτους στην απόκτηση ή μεταβίβαση κάποιου ακινήτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άσκηση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών έβγαλε αυξήσεις σε περίπου 7.000 περιοχές σε όλη τη χώρα και μειώσεις ή αμετάβλητες τιμές σε περίπου 4.000 περιοχές ενώ τιμές ζώνης αποκτούν για πρώτη φορά σχεδόν 3.500 περιοχές οι οποίες βρίσκονται σήμερα εκτός αντικειμενικού συστήματος. 

Οι αυξήσεις

Οι ειδικοί της κτηματαγοράς περιμένουν άνοδο των αντικειμενικών αξιών σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνάκι, Πατήσια, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, σε περιοχές των νοτίων προαστίων και συγκεκριμένα η παραλιακή ζώνη της Γλυφάδας, της Βούλας, της Βουλιαγμένης, του Ελληνικού, σε γειτονιές του Πειραιά και σε πολλές από τις λεγόμενες «λαϊκές» συνοικίες όπως  Κορυδαλλό, Αιγάλεω, Περιστέρι.

Μετά τις αλλαγές στις τιμές ζώνης , η φορολογική βάση επιβολής του ΕΝΦΙΑ διευρύνεται στο 95% των ακινήτων από 85% σήμερα ενώ η μεταρρύθμιση στο φόρο ακινήτων του επομένου έτους θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη.

Για το φόρο μεταβίβασης η εικόνα είναι ξεκάθαρη. Στις περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες θα κάνουν άλμα οι φόροι μεταβιβάσεις θα τραβήξουν την ανηφόρα.

Όμως στον ΕΝΦΙΑ μια αύξηση της τιμής ζώνης δεν σημαίνει αυτόματα και αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης.  Αυτό συμβαίνει διότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με συντελεστές οι οποίοι επιβάλλονται σε ένα εύρος αντικειμενικής αξίας. Για παράδειγμα σε τιμή ζώνης από 751 έως 1.050 ευρώ ο κύριος φόρος υπολογίζεται με 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό, για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 3,7 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο  ενώ για ακίνητο με αντικειμενική αξία από 2.001-2.500 ευρώ εφαρμόζεται  συντελεστής 6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.  Εάν η τιμή ζώνης του ακινήτου μετά την αναπροσαρμογή δεν αλλάζει κλιμάκιο, τότε ο  λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ του 2022 μπορεί να είναι και ελαφρύτερος σε σχέση με φέτος. Και αυτό διότι το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει το Νοέμβριο του 2021 να νομοθετήσει τις αλλαγές στον φόρο των ακινήτων ενσωματώνοντας τη νέα μεσοσταθμική μείωση 8%  του ΕΝΦΙΑ για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Οι χαμένοι του ΕΝΦΙΑ του 2022

Στους χαμένους του ΕΝΦΙΑ του 2022 θα είναι οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές – φιλέτα στις οποίες δεν εφαρμόζεται σήμερα το αντικειμενικό σύστημα και βρίσκονται στο «απυρόβλητο» της Εφορίας. Με την επιβολή για πρώτη φορά τιμών ζώνης  στις συγκεκριμένες περιοχές, οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων θα εκτοξευτούν στα ύψη, ανεβάζοντας σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων.  Με την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού της αξίας των ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα περίπου 300 – 400 εκατ. ευρώ. Ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί θα χρηματοδοτήσει  την νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ. Άλλωστε όπως έχει συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών, η μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη.

Όπως αποκαλύφθηκε από την 10η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, υπάρχει συμφωνία κυβέρνησης  και θεσμών για αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου ακινήτων με την πρώτη δόση να καταβάλλεται τον Μάρτιο του 2022, «απλώνοντας» στο χρόνο τις επιβαρύνσεις ώστε να μην συμπίπτουν με τις πληρωμές του φόρου εισοδήματος στο δεύτερο μισό κάθε έτους. Το νέο χρονοδιάγραμμα δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να «σπάσει» από το 2022 σε 10 μηνιαίες δόσεις τον ΕΝΦΙΑ έως τον Δεκέμβριο. Ετσι οι φορολογούμενοι από τον Μάρτιο του επόμενου έτους θα ξεκινήσουν να εξοφλούν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πιο νωρίς, από τον Μάρτιο, η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ το 2022