Χρέη στην εφορία: Για ποιους ανοίγουν ξανά οι πύλες των 100 και 120 δόσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρέη στην εφορία: Για ποιους ανοίγουν ξανά οι πύλες των 100 και 120 δόσεων
Επιχειρήσεις και φορολογούμενοι που πλήττονται από την πανδημία  θα μπορούν να ενταχθούν ξανά στις ρυθμίσεις που έχασαν.

Για τρίτη φορά το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να ανοίξει την πόρτα των 100 και 120 δόσεων για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους πληττόμενοι φορολογούμενοι που έχασαν τις ρυθμίσεις τους λόγω μείωσης των εισοδημάτων και αδυναμίας πληρωμών.

Το οικονομικό επιτελείο, παράλληλα με το σχέδιο που επεξεργάζεται για τη νέα ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών που αφήνει πίσω της η πανδημία έχει αποφασίσει να δώσει άλλη μια ευκαιρία σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες, εργαζόμενους και ιδιοκτήτες ακινήτων που αποδεδειγμένα πλήττονται από την υγειονομική κρίση προκειμένου να επανενταχθούν υπό όρους και προϋποθέσεις στις παλαιές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων. Την αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων για πληττόμενες επιχειρήσεις προανήγγειλε χθες μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ενώ ανέφερε ότι θα υπάρξουν επιπλέον παρεμβάσεις για την ειδική ρύθμιση των χρεών που γεννήθηκαν με το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι οφειλές αυτές έχουν παγώσει έως το τέλος του 2022 και με βάση τη ρύθμιση που ισχύει σήμερα μπορούν να εξοφληθούν σε 24 άτοκες δόσεις ή σε 48 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Το οικονομικό επιτελείο απορρίπτει οποιασδήποτε μορφής «κούρεμα» στις φορολογικές και ασφαλιστικές και σκέφτεται μια νέα ρύθμιση που θα διευκολύνει πληττόμενους φορολογούμενους να εξοφλήσουν από το 2022 σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις τις οφειλές της πανδημίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 48 δόσεις που προβλέπει σήμερα η ειδική ρύθμιση για τα χρέη της πρώτης καραντίνας θα κινηθούν στην περίμετρο των 60 δόσεων.

Οσον αφορά το σχεδιασμό για την αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων αυτή θα αφορά τους πληττόμενους φορολογούμενους που τις έχασαν μετά το Μάρτιο του 2020, με το ξέσπασμα δηλαδή της πανδημίας.

Οι προϋποθέσεις

Θα είναι η τρίτη φορά που το υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει τις πύλες των 100 και 120 δόσεων για τους οφειλέτες της Εφορίας. Την νέα ευκαιρία να κερδίσουν ξανά τις παλιές ρυθμίσεις εξόφλησης των οφειλών θα έχουν οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή υπέστησαν απώλεια τζίρου το 2020, οι εργαζόμενοι σε κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις που οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή το 2020 , ενδεχομένως και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει «κουρεμένα» ενοίκια , εφόσον:

-Είχαν χάσει τις ρυθμίσεις αυτές μετά τον Μάρτιο του 2020

-Δεν είχαν επανενταχθεί μέχρι το τέλος του 2020 όταν τους δόθηκε ξανά η ευκαιρία γιατί δεν πλήρωναν εμπρόθεσμα τη δόση του Δεκεμβρίου 2020 των ρυθμίσεων αυτών και δεν υπέβαλαν τη σχετική ρύθμιση.

-Έχουν τακτοποιήσει ή εξοφλήσει με νόμιμο τρόπο τις λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι την ημερομηνία που θα αναβιώσουν ξανά οι παλαιές ρυθμίσεις.

- Έχουν εξοφλήσει όλες σχεδόν τις προ πανδημίας μηνιαίες δόσεις 100 δόσεων ή των 120 δόσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider