Ποιοι θα λάβουν τα 15.000 ραβασάκια που θα στείλει η ΑΑΔΕ για φορολογικές αμαρτίες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι θα λάβουν τα 15.000 ραβασάκια που θα στείλει η ΑΑΔΕ για φορολογικές αμαρτίες
Σημειώματα με φόρο κατ' εκτίμηση για αδήλωτα εισοδήματα σχεδιάζει να στείλει φέτος ο φοροελεγκτικός μηχανισμός. Οι οδηγίες Πιτσιλή. 

Τουλάχιστον 15.000 «ραβασάκια» με φόρους…από το παρελθόν σχεδιάζει να στείλει φέτος η ΑΑΔΕ σε φορολογούμενους που θα εντοπίσει να έχουν κρύψει εισοδήματα από την Εφορία.

Φορολογούμενοι με αποδοχές από το εξωτερικό, ιδιοκτήτες ακινήτων με αδήλωτα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με αδήλωτα αναδρομικά ποσά, επαγγελματίες με σημαντική δραστηριότητα και μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τις διασταυρώσεις και τους ελέγχους που έχουν προγραμματίσει για φέτος οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβλέπει ότι εντός του έτους θα στείλει 15.000 εκκαθαριστικά με φόρο κατ΄ εκτίμηση για το εισόδημα που προκύπτει με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχει στη διάθεση η φορολογική αρχή.

Οι οδηγίες Πιτσιλή

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής:

1. Οι φοροελεγκτές θα «ξεσκονίσουν»:

- Τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα.

- Διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν λοιπά εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ή προέρχονται από ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που είναι διαθέσιμη στην ΑΑΔΕ, καθώς επίσης και στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών για την εφαρμογή της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας στο πεδίο της άμεσης φορολογίας και εν γένει από κάθε διαθέσιμη πληροφορία από τρίτους.

2. Σε περίπτωση που από στοιχεία που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση, προκύπτει ότι έχουν αποκτηθεί από φυσικό πρόσωπο εισοδήματα ημεδαπής ή αλλοδαπής, αδιακρίτως κατηγορίας και πηγής προέλευσης (μισθοί, συντάξεις, αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα, έσοδα από ακίνητα, μερίσματα, τόκους, δικαιώματα κ.α.) τα οποία δεν έχουν αποτυπωθεί σε δήλωσή του, τότε εκδίδεται και κοινοποιείται πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος με την οποία προσδιορίζεται ο τυχόν οφειλόμενος επιπλέον φόρος και κατά περίπτωση, τα τυχόν ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

3. Στο εκκαθαριστικό που θα λάβουν οι φορολογούμενοι θα αναφέρεται ότι η Φορολογική Διοίκηση προέβη στον εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου λόγω μη υποβολής δήλωσης μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου ενώ θα αναγράφονται τα στοιχεία που έλαβε υπόψη για τον κατ΄ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής του υποχρέωσης.

4. Ο φορολογούμενος θα λαμβάνει στην προσωπική θυρίδα του στο Τaxisnet ειδοποίηση με διαδρομή (link) που τον οδηγεί στην αντίστοιχη σελίδα του δικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε., όπου έχει τη δυνατότητα να δει και να εκτυπώσει την πράξη προσδιορισμού φόρου ενώ θα λαμβάνει και ηλεκτρονική ειδοποίηση στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

5. Μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος με τα συνοδευτικά έγγραφα σε ψηφιακή απεικόνιση (scan) μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή (με φυσικό φάκελο) ταχυδρομικά είτε με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς. Είναι επίσης δυνατή η χειρόγραφη υποβολής της δήλωσης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Ημερομηνία υποβολής θεωρείται η ημερομηνία που προκύπτει από τη σφραγίδα του Ταχυδρομείου ή της υπηρεσίας ταχυμεταφοράς ή η ημερομηνία αποστολής του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το αποδεικτικό του ταχυδρομείου ή της υπηρεσίας ταχυμεταφοράς ή το αυτοματοποιημένο μήνυμα, που αποστέλλεται ως απάντηση στο ηλεκτρονικό μήνυμα του φορολογουμένου, αποτελεί γι΄ αυτόν αποδεικτικό υποβολής της δήλωσης και επέχει θέση απόδειξης παραλαβής εκ μέρους του αποδέκτη.

6. Ο φορολογούμενος υποχρεούται σε καταβολή του οφειλόμενου με βάση την πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης αυτής εκτός αν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος ενώ έχει τη δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής εντός προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίησή της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider