Πήραν φωτιά οι μεταβιβάσεις ακινήτων τον Απρίλιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πήραν φωτιά οι μεταβιβάσεις ακινήτων τον Απρίλιο
Οι ανατροπές που έρχονται στις αντικειμενικές αξίες πατάνε το γκάζι σε αγοραπωλησίες και γονικές παροχές ακινήτων. Στο πρώτο 4μηνο του 2021 άλλαξαν χέρια 2.522 ακίνητα στη νομαρχία Αθηνών.

«Γκάζι» στις μεταβιβάσεις και στις γονικές παροχές ακινήτων έχουν βάλει οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων δείχνουν ότι το τελευταίο διάστημα οι μεταβιβάσεις ακινήτων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Τον Απρίλιο, μόνο στη Νομαρχία Αθηνών αλλάξαν χέρια 835 ακίνητα. Συνολικά στο πρώτο τετράμηνο του έτους, στη συγκεκριμένη περιφέρεια, πραγματοποιήθηκαν 2.522 μεταβιβάσεις ακινήτων όταν στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021 είχαν ολοκληρωθεί 1.687 μεταβιβάσεις.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο δήμος Αθηναίων όπου τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2021, εν μέσω πανδημίας και lockdown, έγιναν 1.110 μεταβιβάσεις ακινήτων από 736 που είχαν καταγραφεί στο πρώτο τρίμηνο. Μετά το κέντρο της Αθήνας που πρωταγωνιστεί στις αγοραπωλησίες ακινήτων, ακολουθεί η Καλλιθέα με 138 μεταβιβάσεις τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2021 ενώ ανοδικά κινούνται η Νέα Σμύρνη με 95 μεταβιβάσεις και το Παλαιό Φάληρο με 71 μεταβιβάσεις. Πιο κάτω συναντάμε δημοφιλείς και ακριβές περιοχές όπως η Γλυφάδα, η Κηφισιά, το Μαρούσι και το Χαλάνδρι ενώ στο ραντάρ των υποψήφιων αγοραστών ακινήτων βρίσκονται περιοχές στου Ζωγράφου, του Ψυχικού, της Φιλοθέης. Οι χαμηλότερες πτήσεις στις μεταβιβάσεις ακινήτων καταγράφονται στα δυτικά προάστια της Αττικής.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες της ΑΑΔΕ οι υπάλληλοι στα τμήματα Κεφαλαίου των Δ.Ο.Υ. δεν προλαβαίνουν να σηκώσουν κεφάλι καθώς καθημερινά φθάνουν στις Εφορίες δεκάδες email και φάκελοι με δηλώσεις για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων. Πολλοί φορολογούμενοι σπεύδουν στα γραφεία των συμβολαιογράφων για να μεταβιβάσουν ακίνητα προκειμένου να προλάβουν τις νέες τιμές ζώνης οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν ντόμινο αλλαγών στους φόρους που επιβαρύνουν τα ακίνητα.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες που βρίσκονται σε τροχιά ευθυγράμμισης με τις εμπορικές τιμές αναμένεται να ενεργοποιηθούν από τις αρχές του 2022. Για το λόγο αυτό οι φορολογούμενοι βιάζονται να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες σύνταξης συμβολαίων για αγορές ή γονικές παροχές ακινήτων, ώστε οι φόροι και τα τέλη μεταγραφής συμβολαίων να υπολογιστούν και να βεβαιωθούν με βάση τις σημερινές αντικειμενικές τιμές και να αποφευχθούν επιπλέον επιβαρύνσεις που θα προκύψουν μετά τις αναπροσαρμογές των συγκεκριμένων τιμών. Οσο μάλιστα θα πλησιάζει ο χρόνος της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των φορολογουμένων που θα επισκέπτονται τα συμβολαιογραφικά γραφεία.

Όσοι σχεδιάζουν να προχωρήσουν μέσα στους επόμενους μήνες στην αγορά ενός ακινήτου ή να μεταβιβάσουν την ακίνητη περιουσία στα παιδιά τους θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Από την 1η Ιουνίου 2021 και μετά όλες οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων θα υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά. Μέχρι το τέλος του έτους ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται και οι υπόλοιπες δηλώσεις φορολογίας κεφαλαίου (γονικές παροχές και δωρεές).

2. Με το τριετές πάγωμα του ΦΠΑ 24% όλες οι αγοραπωλησίες ακινήτων επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Ειδικά κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας ο φόρος 3% επιβάλλεται στο τμήμα της αξίας που υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια, τα οποία ανέρχονται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που αυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα παιδιά του.

3. Φορολογούμενοι με οφειλές προς την Εφορία μπορούν να πωλήσουν ευκολότερα ακίνητα. Συγκεκριμένα καθίσταται δυνατή η ηλεκτρονική χορήγηση του αποδεικτικού ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου στις περιπτώσεις που ο αιτών το αποδεικτικό έχει:

-Συνολικές βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και 5.000 ευρώ, εφόσον δεν εκκρεμεί εντολή ελέγχου για τον αιτούντα και

-Συνολικές βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και 30 ευρώ.

Επίσης, έχουν ξεμπλοκάρει και οι πωλήσεις ακινήτων από τους φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές από ΕΝΦΙΑ, καθώς χορηγείται το πιστοποιητικό που απαιτείται για τη μεταβίβαση συγκεκριμένου ακινήτου με παρακράτηση και απόδοση του συνολικά οφειλόμενου ποσού κύριων και πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων για όλα τα ακίνητα για τα οποία είναι υπόχρεος, χωρίς να προαπαιτείται η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών από ΕΝΦΙΑ. Η οφειλή εξοφλείται από το τίμημα της πώλησης του ακινήτου και αποδίδεται από τον συμβολαιογράφο εντός τριών ημερών από τη σύνταξη του συμβολαίου.

4. Προσοχή στα έξοδα που συνοδεύουν μια μεταβίβαση ακινήτου. Φουσκώνουν τον τελικό λογαριασμό και παράλληλα αποτελούν τεκμήριο για τον φορολογούμενο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider