Με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες ο ΕΝΦΙΑ το 2021

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες ο ΕΝΦΙΑ το 2021
Σε 6 δόσεις η πληρωμή του φόρου. "Τρέχουν" οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες αλλά θα ενεργοποιηθούν το 2022.

Το σχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να βρεθεί σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που θα έχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης.

Με την πανδημία να επιμένει και το lockdown να έχει δυσκολέψει το έργο της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές, το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασίσει να «παγώσει» τον ΕΝΦΙΑ στα περσινά επίπεδα. Δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ του 2021 να υπολογιστεί με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο με αυτόν που κατέβαλαν για το 2020 εάν δεν έχουν αλλαγές στην περιουσιακή ή εισοδηματική τους κατάσταση ενώ αναβάλλεται για το 2022 η νέα μείωση του φόρου 8% κατά μέσο όρο για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.000 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου η άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές θα «τρέξει» και θα ολοκληρωθεί φέτος, αλλά οι νέες τιμές ζώνης που θα καθοριστούν σε όλη τη χώρα δεν θα επηρεάσουν τον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ενεργοποιηθούν από τις αρχές του 2022 για τον υπολογισμό τόσο του ΕΝΦΙΑ όσο και των φόρων στις μεταβιβάσεις ακινήτων (γονικές παροχές, δωρεές, αγοραπωλησίες, κληρονομιές).

Μείωση ΕΝΦΙΑ

O λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί και φέτος σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις από το Σεπτέμβριο έως και το Φεβρουάριο του 2022 ενώ ο αριθμός των ιδιοκτητών ακινήτων που θα κερδίσουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα είναι μεγαλύτερος καθώς:

- Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι μπήκαν το 2020 σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και για τους μήνες αυτούς ελάμβαναν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ τον μήνα. Τα εισοδήματα που απέκτησαν για όσους μήνες το 2020 ήταν σε καθεστώς αναστολής δεν φορολογούνται. Επομένως τα εισοδήματα του 2020 που θα δηλώσουν θα είναι χαμηλά και για πολλούς θα βρεθούν κάτω από τα εισοδηματικά όρια που προβλέπονται για να εφαρμοστεί το «ψαλίδι» 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ.

- Χιλιάδες επαγγελματίες που κατέβασαν για αρκετούς μήνες ρολά θα δηλώσουν μειωμένα εισοδήματα και θα κερδίσουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος.

Οι φορο-εκπτώσεις

Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο 50% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

- Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν έχει υπερβεί τα 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

- Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του να μην υπερβαίνουν τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

- Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Απαλλαγή κατά 100%

Στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή έχουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω χορηγείται πλήρης (100%) απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

- Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider