Ασφαλιστικά
07-04-2021 | 08:12

Εκκρεμείς συντάξεις: Σε απεργία οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ- Για την αμοιβή τους «παζαρεύουν» οι δικηγόροι που θα εμπλακούν στις απονομές

Αγγελική Μαρίνου
Μοιράσου το
Εκκρεμείς συντάξεις: Σε απεργία οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ- Για την αμοιβή τους «παζαρεύουν» οι δικηγόροι που θα εμπλακούν στις απονομές
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Σε 48ωρη πανελλαδική απεργία βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην Κοινωνική Ασφάλιση, αντιδρώντας στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ανάθεση του έργου έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων του ΕΦΚΑ σε πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές.

Οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ κάνουν λόγο για εμπαιγμό των ασφαλισμένων όσον αφορά την ταχύτερη έκδοση συντάξεων μέσω ιδιωτικής παρέμβασης και διεκδικούν προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων και υλικοτεχνικό εξοπλισμό που να επιτρέπει τις στοιχειώδεις εργασίες.

Επίσης, οι εργαζόμενοι αντιδρούν και στην μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση και με την οποία αλλάζει το καθεστώς που θα διέπει την επικουρική ασφάλιση. Μάλιστα, τα συνδικάτα των εργαζομένων στην Κοινωνική Ασφάλιση ετοιμάζουν αντιδράσεις σε αυτές τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες ακόμα και με «δικονομικό τρόπο», με τη συνδρομή και της ΑΔΕΔΥ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ξεκαθαρίζει ότι το δημόσιο θα συμμετάσχει στο κόστος έκδοσης των συντάξεων από ιδιώτες.

«Αν ο πολίτης όμως θέλει να πάει στον κορυφαίο καθηγητή να του βγάλει τη σύνταξη και δεν επιθυμεί το δικηγόρο της γειτονιάς, τότε θα αναγκαστεί να τον πληρώσει. Θα υπάρχουν πιστοποιημένοι ιδιώτες και ο συνταξιούχος θα αναθέτει το φάκελο εκκαθάρισης. Ο συνταξιούχος θα βρίσκει τον δικηγόρο ή τον λογιστή που είναι πιστοποιημένος. Ο ΕΦΚΑ θα καλύπτει ένα ποσό», επισημαίνει ο υπουργός.

Δικηγόροι: «Όχι» στην επιβάρυνση των ασφαλισμένων

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι τάσσονται υπέρ του κυβερνητικού σχεδίου συνδρομής τους στη διαδικασία υπολογισμού των συντάξεων, με σκοπό την επιτάχυνση της έκδοσης και απονομής τους, όμως εκφράζουν την αντίθεση τους σε μία πιθανή επιβάρυνση του ασφαλισμένου στη διαδικασία έκδοσης της σύνταξής του.

Αναλυτικά, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αποφάσισε τα εξής:

1. Ο δικηγόρος, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Κώδικα Δικηγόρων, είναι δημόσιος λειτουργός και ως εκ τούτου δύναται να ασκεί έργο δημόσιου χαρακτήρα. Στα πλαίσια αυτά, με σειρά διατάξεων έχουν ανατεθεί σε δικηγόρους σχετικές αρμοδιότητες, όπως η σύνταξη ενόρκων βεβαιώσεων (ν. 4790/21), η έκδοση βεβαιώσεων, που αφορούν στη μεταγραφή, στις ιδιοκτησίες, στα βάρη και στις διεκδικήσεις επί ακινήτων, τοπικής αρμοδιότητας εμμίσθων υποθηκοφυλακείων, η επικύρωση υπογραφών στα ποινικά δικαστήρια, η επικύρωση γνησίων αντιγράφων, η επίσημη μετάφραση ξενόγλωσσων εγγράφων, η υποστήριξη συναλλασσομένων με τα έμμισθα Υποθηκοφυλακεία, Κτηματολογικά Γραφεία (άρθ. 36 παρ. 2, περ. β΄, γ΄, δ΄ και στ΄ Κώδικα Δικηγόρων), η συμμετοχή σε θεσμοθετημένες επιτροπές, πχ. Κτηματολογίου, Δασικών Χαρτών, ΣΥΠΟΘΑ κ.λπ. Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών, που αναδεικνύουν το δημόσιο χαρακτήρα του λειτουργήματος, αναβαθμίζεται η συνεργασία των δικηγόρων με την πολιτεία και την κοινωνία.

2. Το δικηγορικό σώμα οφείλει να συμβάλλει στην επίλυση ενός κοινωνικού προβλήματος, εκρηκτικών διαστάσεων, που έχει δημιουργηθεί από την απίστευτη καθυστέρηση στην έκδοση και απονομή χιλιάδων συντάξεων.

3. Η εκτέλεση του έργου αυτού δίνει την δυνατότητα στους δικηγόρους να εξειδικευθούν στο άνω αντικείμενο, ενώ διευρύνει και την δικηγορική ύλη, ιδίως σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως η σημερινή. Με τις σκέψεις αυτές, η Ολομέλεια θεωρεί θετική, κατ’ αρχάς, την σχετική πρωτοβουλία του Υπουργείου και προβαίνει στις εξής παρατηρήσεις:

  • Η επιμόρφωση και κατάρτιση των δικηγόρων θα γίνεται αποκλειστικά από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και με δικό του προσωπικό και δαπάνες. Η Ολομέλεια θα παρέχει μόνο υποστηρικτική συνδρομή, μέσω των πληροφοριακών της συστημάτων.
  • Η επιλογή των δικηγόρων, στους οποίους θα ανατίθεται μία υπόθεση, θα πρέπει να γίνεται με κλήρωση από τον κατάλογο των όσων δικηγόρων θα έχουν υποστεί τη σχετική ειδική επιμόρφωση - ενημέρωση στα συστήματα του ΕΦΚΑ, ώστε να εξασφαλίζεται η αντικειμενική επιλογή και να αποφεύγονται συχνά παρατηρούμενες παθογένειες του συστήματος. Νέα υπόθεση θα ανατίθεται στον ίδιο δικηγόρο, μετά την εξάντληση των δικηγόρων του καταλόγου.
  • Η αποζημίωση των δικηγόρων για το έργο που θα επιτελούν θα πρέπει να είναι εύλογη και ανάλογη των δυσκολιών της υπόθεσης. Θα πρέπει να καταβάλλεται εντός ευλόγου χρόνου από την παράδοση του φακέλου και να είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεπίδεκτη συμψηφισμού έναντι πάντων.
  • Η άνω αποζημίωση θα βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι πολίτες δεν πρέπει να έχουν την παραμικρή συμμετοχή στην αποζημίωση αυτή. Άλλωστε, οι δικηγόροι δεν συνδέονται με ουδεμία έννομη σχέση με τους πολίτες και η μόνη επικοινωνία μαζί τους θα είναι αποκλειστικά και μόνο για τυχόν συμπληρωματικές διευκρινήσεις επί της υπόθεσής τους.

Διαβάστε επίσης

Εκκρεμείς συντάξεις: Εργατολόγοι έναντι αμοιβής θα αναλάβουν το έργο επιτάχυνσης των απονομών του ΕΦΚΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.