Συνεχίζεται ο «εμφύλιος» στο υπουργείο Εργασίας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζεται ο «εμφύλιος» στο υπουργείο Εργασίας
Η υπουργική απόφαση για την προκαταβολή σύνταξης και η αξιοποίηση υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα αποτέλεσαν εξαρχής κινήσεις...«υψηλού ρίσκου» για την σχέση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη με τους συνδικαλιστές του ΕΦΚΑ και τους υπαλλήλους του υπουργείου Εργασίας.

Η υπουργική απόφαση για την προκαταβολή σύνταξης και η αξιοποίηση υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα για την καταχώρηση δεδομένων (data entry) και την δημιουργία φακέλων ασφαλιστικού χρόνου αποτέλεσαν εξαρχής κινήσεις...«υψηλού ρίσκου» για την σχέση του νέου υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη με τους συνδικαλιστές του ΕΦΚΑ και τους υπαλλήλους του υπουργείου Εργασίας.

Η σύγκρουση δεν άργησε να κλιμακωθεί, με τους υπηρεσιακούς του υπουργείου να αρνούνται να συνυπογράψουν την απόφαση του υπουργού για τη χορήγηση της προκαταβολής σύνταξης, ενώ και οι υπαλληλοι του ΕΦΚΑ δηλώνουν αντίθετοι στις πρωτοβουλίες Χατζηδάκη περί συνδρομής ιδιωτών στο έργο του ΕΦΚΑ, φοβούμενοι μήπως ο ασφαλιστικός υπερφορέας ακολουθήσει την πορεία της Ολυμπιακής, του ΟΣΕ και της ΔΕΗ.

«Οδηγεί ολόκληρο τον ΕΦΚΑ σε πλήρη απαξίωση, προκειμένου να παραδώσει, σαν «ώριμο φρούτο», τα κλειδιά στα ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία υπηρετεί» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής δηλώνει πως «το διαχρονικό ζήτημα της καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεων δεν λύνεται με «γκεμπελίστικα» τεχνάσματα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και, κυρίως, των ίδιων των δικαιούχων».

«Την ίδια στιγμή που προπαγάνδιζαν ότι η σύνταξη θα εκδίδεται επί τόπου με το πάτημα ενός κουμπιού, είναι έτοιμοι να καλέσουν ιδιωτική εταιρεία να τους «σώσει», υποτίθεται, από τον τραγέλαφο που έχει δημιουργηθεί».

«Για μας τους εργαζόμενους, που δίνουμε καθημερινά τη μάχη της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, κάτω από υπερβολικά αντίξοες συνθήκες, δηλώνουμε ότι ο δημόσιος, καθολικός χαρακτήρας της Κοινωνικής Ασφάλισης σε όλα τα επίπεδα είναι αδιαπραγμάτευτος και στην προσπάθειά τους να τον πλήξουν, θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΠΟΚΠ.

Ο υπουργός δεν διστάζει να «τρίξει τα δόντια» στους εργαζόμενους, κάνοντας λόγο για «γραφειοκράτες του ΕΦΚΑ» όπως τους ονόμασε, υπονοώντας πως καθυστερούν το έργο των απονομών σύνταξεων.

Όσο για τις προκαταβολές σύνταξης ανέφερε πως «την υπουργική απόφαση την έχω υπογράψει εγώ και η γεν. γραμματέας του υπουργείου. Δεν την υπέγραψε κανένας από την ιεραρχία του υπουργείου, διότι θεωρούν ότι θα μας φύγει κανένας πόντος και θα φύγουν από τις αρχές του ασφαλιστικού συστήματος. Ότι πώς δίνεις έτσι συντάξεις;» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Η γνώμη των υπηρεσιακών φυσικά είναι διαφορετική. Ο σύλλογος υπαλλήλων της Γενικής Γραμματίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων χαρακτηρίζει τις δηλώσεις «ατυχείς» και ζητεί από τον κ. Χατζηδάκη να ανακαλέσει. Επίσης ζητεί να δημοσιεύσει το Σχέδιο της υπουργικής απόφασης για την προκαταβολή της σύνταξης με τις αιτιολογημένες επιφυλάξεις των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να μην αιωρούνται έωλες κατηγορίες. Κι επισημαίνει πως σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκαστούν να το δημοσιοποιήσουν οι εργαζόμενοι.

Επίσης διατυπώνουν επιφυλάξεις και για μια άλλη σημαντική υπουργική απόφαση που αφορά τον επανυπολογισμό των συντάξεων για τους συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, που οδηγεί σε αυξημένες συντάξεις και αναδρομικά (πολλών μηνών) σε περίπου 150.000 δικαιούχους.

«Υπηρεσιακοί παράγοντες και στελεχιακό δυναμικό, δεν ευθύνονται όμως για σειρά αιτιών που απεικονίζουν την σημερινή τραγική κατάσταση, τόσο στην καθυστέρηση απονομής συντάξεων, όσο και στα υπόλοιπα αντικείμενα εργασιών του Υπουργείου του, όπως ο ίδιος κατηγόρησε. Για την περίφημη ταμπακιέρα –την διαχρονική έλλειψη πολιτικής βούλησης, την πολιτική ανικανότητα, ή την εκ του πονηρού απαξίωση του Δημόσιου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να βγει και αυτή σε πλειστηριασμό, φυσικά, ούτε ψέλλισμα» καταλήγουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των υπαλλήλων του ΙΚΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider