Εκκρεμείς συντάξεις: Το στοίχημα των 120.000 απονομών για τον ΕΦΚΑ και ο «εμφύλιος» υπαλλήλων - Κωστή Χατζηδάκη

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκκρεμείς συντάξεις: Το στοίχημα των 120.000 απονομών για τον ΕΦΚΑ και ο «εμφύλιος» υπαλλήλων - Κωστή Χατζηδάκη
Ο ΕΦΚΑ ετοιμάζεται να πατήσει «γκάζι» στις απονομές με τη δημιουργία ομάδας κρούσης, η οποία θα είναι εξοπλισμένη με όλα τα μέσα ώστε να επιταχυνθεί η απομείωση των εκκρεμοτήτων.

Έναν πραγματικό «άθλο» καλείται να πετύχει ο e-ΕΦΚΑ μέχρι το καλοκαίρι, καθώς το χρονοδιάγραμμα έκδοσης των συντάξεων που του έχει θέσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι ασφυκτικό και τα «όπλα» που έχει στη διάθεσή του δεν είναι αρκετά για να το πετύχει.

Μέσα στο επόμενο πεντάμηνο, δηλαδή έως και τον Αύγουστο, θα πρέπει να εκδοθούν περί τις 120.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, επίτευγμα κολοσσιαίων διαστάσεων αν αναλογιστεί κανείς πως μέσα στην περασμένη χρονιά, το 2020, ολοκληρώθηκαν 161.771 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης και το 2019 περίπου 123.324 αιτήσεις.

Ο ΕΦΚΑ ετοιμάζεται να πατήσει «γκάζι» στις απονομές με τη δημιουργία ομάδας κρούσης, η οποία θα είναι εξοπλισμένη με όλα τα μέσα ώστε να επιταχυνθεί η απομείωση των εκκρεμοτήτων.

«Σύντομα θα πάνε στη Βουλή και τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα» παραδέχτηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, υποσχόμενος ότι όπως δούλεψε για Ολυμπιακή, ΟΣΕ και ΟΤΕ θα εργαστεί και για τον ΕΦΚΑ.

Παράλληλα έχει ήδη δρομολογηθεί η απασχόληση συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων τέως Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης με συμβάσεις μίσθωσης έργου και αμοιβή με βάση την απόδοσή τους.

Ταυτόχρονα προχωρά η πρόσληψη 186 μόνιμων υπαλλήλων οι οποίοι θα αξιοποιηθούν στα τμήματα ωρίμανσης συνταξιοδοτικών φακέλων και στην απονομή συντάξεων.

Άλλοι 100 υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα προσληφθούν άμεσα με συμβάσεις έργου 18 μηνών, για να απασχολούνται μόνο με την έκδοση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Το «μέτωπο» υπαλλήλων - Χατζηδάκη

Oι πρωτοβουλίες Χατζηδάκη φαίνεται πως δεν είναι ιδιαίτερα... δημοφιλείς στους κόλπους των υπαλλήλων στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Η κόντρα που ξέσπασε τον Φεβρουάριο με αφορμή το θέμα των εκκρεμών συντάξεων και την διευθέτησή τους συνεχίζεται μέχρι πρόσφατα, με την άρνηση των υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων να υπογράψουν την υπουργική απόφαση που «ξεκλειδώνει» την προκαταβολή σύνταξης.

Το «φυτίλι» που άναψε την «φωτιά» ήταν η δήλωση του υπουργού σε ομιλία του στη Βουλή, περί «γραφειοκρατών του ΕΦΚΑ» όπως τους ονόμασε, υπονοώντας πως καθυστερούν το έργο των απονομών σύνταξεων, που κρατά σε αναμονή έως και τέσσερα χρόνια ασφαλισμένους που έχουν καταθέσει την αίτηση συνταξιοδότησης.

«Ένα κράτος που καθυστερεί για 2, 3, 4 χρόνια να δώσει συντάξεις, δεν δικαιούται να βγάζει γλώσσα στους ασφαλισμένους και να τους περνά από 40 κόσκινα μέχρι να τους δώσει έστω μια προσωρινή ενίσχυση. Το ξεκαθαρίζω για να το ακούνε και κάποιοι γραφειοκράτες. Το θέμα των συντάξεων θα λυθεί», τόνισε ο υπουργός απευθυνόμενος κυρίως στους εργαζόμενους που εκδίδουν τις συντάξεις.

Παράλληλα, προανήγγειλε την αξιοποίηση υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα για την επιτάχυνση της απονομής των εκκρεμών συντάξεων.

Η πρωτοβουλία αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ), η οποία έσπευσε να ξεκαθαρίσει στον υπουργό «ότι η συγκεκριμένη λειτουργία, ανήκει αποκλειστικά στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) και σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους της Πολιτείας μας, κανένα επιχειρηματικό κέντρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει μία αρμοδιότητα, που είναι καθαρά δημοσίου δικαίου, άλλως να βάλουμε στην θέση της Αστυνομίας ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης και στη θέση του στρατού μισθοφόρους».

«Για να γίνουμε δε πιο κατανοητοί, είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα, το να προχωρά ο e-ΕΦΚΑ στην αγορά και προμήθεια υλικοτεχνικών μέσων, από ιδιωτικές επιχειρήσεις ώστε να υποστηριχθούν οι υπηρεσίες μας, κι εντελώς άλλο, το να επιδιώκεται να υπάρξει -έστω και σε μικρό ποσοστό- συμμετοχή ιδιωτών στην έκδοση των συντάξεων, κάτι που θα νόθευε τη φύση και το χαρακτήρα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα παρά θα έλυνε. Η δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση δεν προσφέρεται για την ανάπτυξη κερδοσκοπικών επιδιώξεων, γιατί απλούστατα έχει να κάνει με τη ζωή όλων μας.

Ως εκ τούτου, καλό θα ήταν οι προαναφερόμενοι Υπουργοί, αντί να «αναλώνονται» με το πως θα εντάξουν αυτά τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα στο ασφαλιστικό μας σύστημα, να κοιτάξουν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα των λαθεμένων πολιτικών όλων των κυβερνήσεων που παρήλθαν, ώστε ο e-ΕΦΚΑ να λειτουργήσει -επιτέλους- ως ένας σύγχρονος φορέας στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

Η δεύτερη πράξη σε αυτόν τον ιδιότυπο «εμφύλιο» μεταξύ υπουργού - υπαλλήλων στην ασφάλιση ξεδιπλώθηκε με την πρόσφατη υπουργική απόφαση που εκδόθηκε για την προκαταβολή σύνταξης, η οποία φέρει τις υπογραφές των αρμόδιων στελεχών με… επιφυλάξεις.

Όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, η συγκεκριμένη απόφαση δεν έλαβε την υπογραφή των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, χωρίς αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι τα υπόλοιπα στελέχη του υπουργείου αρνήθηκαν να συνυπογράψουν την απόφασή του για τη χορήγηση της προκαταβολής σύνταξης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι φοβήθηκαν μήπως και τους ζητηθούν ευθύνες.

«Δεν αντέχω να μην το πω, το κρατάω τόσες μέρες μέσα μου», είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Αν δείτε την υπουργική απόφαση την έχω υπογράψει εγώ και η γεν. γραμματέας του υπουργείου. Δεν την υπέγραψε κανένας από την ιεραρχία του υπουργείου, διότι θεωρούν ότι θα μας φύγει κανένας πόντος και θα φύγουν από τις αρχές του ασφαλιστικού συστήματος. Ότι πώς δίνεις έτσι συντάξεις;». Και κατέληξε: «Υπάρχουν αυτοί που λένε γιατί δεν δίνουμε συντάξεις σ’ αυτούς που χρωστάνε και πάνω από 20.000, αλλά από την άλλη εγώ ξέρω ότι κι αυτά που δίνω τα υπογράφω μόνος μου. Δεν το έχω πει καθόλου αυτό μέχρι τώρα».

Ο σύλλογος υπαλλήλων της Γενικής Γραμματίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων χαρακτηρίζει τις δηλώσεις «ατυχείς» και ζητεί από τον κ. Χατζηδάκη να ανακαλέσει. Επίσης ζητεί να δημοσιεύσει το Σχέδιο της υπουργικής απόφασης για την προκαταβολή της σύνταξης με τις αιτιολογημένες επιφυλάξεις των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων (υπογεγραμμένη από τον Γενικό Διευθυντή με διατυπωμένη την επιφύλαξή του και των υπηρεσιακών παραγόντων όπως το άρθρο 25 του υπαλληλικού κώδικα επιτάσσει), προκειμένου να μην αιωρούνται έωλες κατηγορίες. Κι επισημαίνει πως σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκαστούν να το δημοσιοποιήσουν οι εργαζόμενοι.

Οι απονομές της περσινής χρονιάς

Σημαντική αύξηση στο ρυθμό απονομής των συντάξεων εν μέσω πανδημίας σημείωσαν οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, παρότι λειτούργησαν για πέντε μήνες με καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας.

Συγκεκριμένα ολοκληρώθηκαν το 2020 περί τις 161.771 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης , έναντι 123.324 αιτήσεων το 2019 (αύξηση 38.447 αιτήσεις- 31,18%).

Σημαντικό τμήμα της αύξησης αυτής προήλθε μέσω της ψηφιακής απονομής «ΑΤΛΑΣ» από τον Ιούλιο του 2020. Από την έναρξη της υπηρεσίας μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί ψηφιακά μέσω του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» συνολικά 22.587 συντάξεις, εξ αυτών 18.058 αφορούν σε μεταβιβάσεις και 4.529 σε συντάξεις γήρατος αγροτών.

Οι νέες αιτήσεις για συνταξιοδότηση που υποβάλλουν οι ασφαλισμένοι παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις από το 2017 που ιδρύθηκε ο e-ΕΦΚΑ, με το φαινόμενο να εμφανίζεται πιο έντονο το τετράμηνο Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος του 2019 (αύξηση 18,53% - 9.494 περισσότερες νέες αιτήσεις σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018).

Για το 2020 το πλήθος των νέων αιτήσεων κύριας σύνταξης ανέρχεται περίπου στις 160.000 συνολικά, έναντι 166.562 το 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider