Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών από το 2022 - Στο τέλος Απριλίου η τελική απόφαση για το ύψος της ελάφρυνσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών από το 2022 - Στο τέλος Απριλίου η τελική απόφαση για το ύψος της ελάφρυνσης
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ 100,3 αναφορικά με το σενάριο νέας μείωσης, τόνισε ότι είναι κάτι που θα εξεταστεί στο τέλος Απριλίου στο μεσοπρόθεσμο.

Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών το 2022 (ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια) μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ώστε μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας, δηλαδή μέχρι το 2023, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους να έχει ανέλθει στις 5 μονάδες.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ 100,3 αναφορικά με το σενάριο νέας μείωσης, τόνισε ότι είναι κάτι που θα εξεταστεί στο τέλος Απριλίου στο μεσοπρόθεσμο.

Βασική συνιστώσα στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου αποτελεί η διατήρηση και μετά το 2021 της ήδη ισχύουσας μείωσης των εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, που αφορά μόνο την φετινή χρονιά.

«Εφόσον διασφαλιστεί η επέκτασή της το 2022 ως ένα πιο μόνιμου χαρακτήρα μέτρο, τότε μπορούμε να μιλάμε για περαιτέρω ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα κατά μισή μονάδα από του χρόνου» ανέφερε πρόσφατα στο insider.gr υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας.

Υπενθυμίζεται πως για το 2022 υπάρχει ήδη στο τραπέζι μια νομοθετημένη μείωση, μισής ποσοστιαίας μονάδας, από τις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης, στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης των αυξήσεων που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου το 2016. Συνεπώς, αν προστεθεί και άλλη μισή μονάδα στη μείωση του 2022 και διατηρηθεί και το φετινό 3%, τότε σωρρετικά οι εισφορές θα έχουν υποχωρήσει κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στη διετία 2021-2022.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα στην εκπόνηση ειδικής οικονομικής μελέτης, όπως αναφέρεται στο Σχέδιο Δράσης του υπουργείου για το 2021.

Με τη μελέτη αυτή, θα διερευνηθούν δύο πιθανά σενάρια: η διατήρηση της μείωσης των εισφορών και μετά το 2021 και η διερεύνηση των προοπτικών σωρευτικής μείωσης έως 5 ποσοστιαίων μονάδων, μέχρι το 2023 και το κόστος για τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.

Σήμερα οι συνολικές ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών – εργοδοτικές και εργατικές – είναι στο 36,66%, μετά την μείωση των 3 ποσοστιαίων μονάδων φέτος και των 0,90 π.μ. το δεύτερο 6μηνο του 2020.

Διαβάστε επίσης

Διπλή παρέμβαση στο μέτωπο των εισφορών: Απαλλαγή για κλειστές επιχειρήσεις - Νέα μείωση το 2022 για όλους

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider