Εισφορές Ιανουαρίου: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για τους μη μισθωτούς- Πληρωμή έως 5 Μαρτίου

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εισφορές Ιανουαρίου: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για τους μη μισθωτούς- Πληρωμή έως 5 Μαρτίου

Αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ τα ενιαία ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών) του μηνός Ιανουαρίου 2021 για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021.

Την ίδια ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).

Στο μεταξύ παρατείνεται για έναν ακόμη μήνα η αναστολή είσπραξης των δόσεων που αφορούν σε ενεργές ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Η μηνιαία παράταση για την καταβολή της δόσης Ιανουαρίου ισχύει – όπως ακριβώς συνέβη και τον Νοέμβριο, Δεκέμβριο – μόνο για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή και όχι για τις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΚΕΑΟ, αποσαφηνίζεται πως η δόση του Ιανουαρίου των υπαγόμενων στην ευεργετική διάταξη επιχειρήσεων ή εργοδοτών θα έχει πλέον καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 28η Φεβρουαρίου 2021, δηλαδή την ερχόμενη Κυριακή.

Αντίστοιχη παράταση ενός μήνα θα δοθεί και για τη δόση Φεβρουαρίου, καθώς το lockdown συνεχίζεται.

Στο μεταξύ η Κυβέρνηση εξετάζει την μερική ή ολική απαλλαγή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, για τη στήριξη των επιχειρήσεων αμέσως μετά την αποσωλήνωση της οικονομίας.

Το πλάνο της «επόμενης ημέρας» έχει τεθεί επί τάπητος, καθώς επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι να επιζήσουν οι επιχειρήσεις και να ανακοπεί πιθανό κύμα απολύσεων, μόλις ολοκληρωθεί το πακέτο των ευεργετικών μέτρων λόγω της πανδημίας.

Ένα μοντέλο ένταξης με βάση την πτώση τζίρου και εξατομικευμένα οικονομικά κριτήρια είναι ένα πιθανό σενάριο, καθώς ζητούμενο παραμένει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων με πιο στοχευμένα μέτρα για την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Έτσι προϋπόθεση ένταξης μιας επιχείρησης στο μέτρο της απαλλαγής εισφορών θα μπορούσε να είναι το κριτήριο μείωσης τζίρου (κύκλου εργασιών) κατά τουλάχιστον 20% - 25% για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, συγκριτικά με μια περίοδο αναφοράς.

Διαβάστε επίσης

Το σχέδιο της κυβέρνησης για απαλλαγή εισφορών σε στοχευμένους κλάδους την «επόμενη» ημέρα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider