Το σχέδιο με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και τον νέο ΕΝΦΙΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το σχέδιο με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και τον νέο ΕΝΦΙΑ
Τι προβλέπει η έκθεση της Κομισιόν, τι εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.000 νέες περιοχές ανοίγει το δρόμο για μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Σε τροχιά ευθυγράμμισης με τις εμπορικές τιμές μπαίνουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Η ώρα των αλλαγών φαίνεται να πλησιάζει. Μέσα στον Μάρτιο, όπως αποκαλύπτει η έκθεση της Κομισιόν, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η άσκηση της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές και μέχρι το τέλος Απριλίου η κυβέρνηση όπως δεσμεύεται στους θεσμούς θα έχει προχωρήσει σε αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με την 9η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας «ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών που αναμένεται έως τον Μάρτιο θα διευρύνει ουσιαστικά τη βάση φόρου ακινήτων. Στη συνέχεια, οι αρχές σκοπεύουν να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό μιας μεταρρύθμισης ουδέτερης απόδοσης στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας έως τα τέλη Απριλίου».

Στο υπουργείο Οικονομικών, τρέχουν την άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές και ταυτόχρονα την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περίπου 3.000 νέες περιοχές. Στα χέρια τους έχουν τις εισηγήσεις των εκτιμητών ακινήτων για τις νέες τιμές ζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμητές έχουν προτείνει αυξήσεις 30%, 50% ακόμη και 100% σε ορισμένες περιοχές όπου η ψαλίδα αντικειμενικών και εμπορικών είναι μεγάλη.

Μείωση ΕΝΦΙΑ

Μόλις ολοκληρωθεί το σχέδιο της αναπροσαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα τρέξουν την άσκηση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Για να σβήσουν οι μεγάλες επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για τους φορολογούμενους από το άλμα που θα κάνουν οι τιμές ζώνης σε πολλές περιοχές της χώρας το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ. Ο δημοσιονομικό χώρος για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα προκύψει από την εφαρμογή για πρώτη φορά τιμών ζώνης στις 3.000 περιοχές οι οποίες μέχρι σήμερα βρίσκονται στο «απυρόβλητο» της Εφορίας.

Η δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση 8% του ΕΝΦΙΑ παραμένει και όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «υπάρχει μία άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Αν ολοκληρωθεί φέτος και μπει στα συστήματα του ΕΝΦΙΑ, τότε θα δούμε αν προκύπτει δημοσιονομικό περιθώριο για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ».

Έτσι, στην περίπτωση που τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και μέχρι το τέλος Απριλίου το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει στις αλλαγές στο φόρο ακινήτων, τότε ο ΕΝΦΙΑ του 2021 που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Για τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές ) οι αλλαγές στις τιμές ζώνης αναμένεται να ενεργοποιηθούν από το 2022, δίνοντας έτσι το χρονικό περιθώριο στους φορολογούμενους να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις ακινήτων με τις ισχύουσες αντικειεμνικές αξίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider