7.000 νέες θέσεις εργασίας με επιδότηση μισθού έως 710 ευρώ - Τα κριτήρια πρόσληψης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
7.000 νέες θέσεις εργασίας με επιδότηση μισθού έως 710 ευρώ - Τα κριτήρια πρόσληψης

Δημοσιεύτηκε η Προκήρυξη που προβλέπει τη δράση 7.000 προσλήψεων ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω στις πέντε λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (ΛΑΠ) της χώρας. Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η Δράση θα δώσει έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και σε ανέργους μεγαλύτερων ηλικιών στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας.

Σκοπός της είναι η ανάσχεση των συνεπειών της ανεργίας, ιδιαίτερα για τους μακροχρόνια ανέργους και τους ανέργους μεγαλύτερων ηλικιών των οποίων η διαρκής και επί μακρόν απομάκρυνση από την εργασία δυσχεραίνει την πιθανότητα επανένταξής τους στην αγορά εργασίας.

Το ποσό της επιχορήγησης κυμαίνεται από 473 ευρώ (για τους άνεργους έως 49 ετών) έως 710 ευρώ για τους μακροχρόνια άνεργους άνω των 50 ετών.

Ωφελούμενοι της δράσης είναι οι άνεργοι ηλικίας 30 ετών και άνω εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από τα αρμόδια ΚΠΑ 2.

Στις ανωτέρω κατηγορίες ανέργων πρέπει να συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.
  • Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία, τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η δράση.
  • Να είναι ηλικίας 30 ετών και άνω, ήτοι να έχουν συμπληρώσει το 30 έτος της ηλικίας τους και να διανύουν το 31ο έτος και άνω, κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια Υπηρεσία.

Ως άνεργοι μεγαλύτερης ηλικίας για το σκοπό της δράσης ορίζονται όσοι έχουν συμπληρώσει το 50ο έτος της ηλικίας τους και διανύουν το 51ο έτος
και άνω, κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια Υπηρεσία ΚΠΑ 2.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, η διάρκεια της επιδότησης είναι 12 μήνες και τα ποσά της μηνιαίας επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης έχουν ως εξής:

  • 473 ευρώ για τους ανέργους ηλικίας έως και 49 ετών
  • 568 ευρώ για τους ανέργους ηλικίας 50 ετών και άνω
  • 615 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους
  • 710 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους 50 ετών και άνω

Τα κριτήρια για την επιδότηση

Ειδικότερα, αντικείμενο της δράσης είναι η δημιουργία 7.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης με την πρόσληψη ανέργων, εγγεγραμμένων στο μητρώο ανεργίας του ΟΑΕΔ, ηλικίας 30 ετών και άνω, στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (ΛΑΠ) της χώρας (Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας).

Η δράση υλοποιείται σε κύκλους ως εξής:

  • Ο πρώτος κύκλος αφορά στη δημιουργία 5.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.
  • Οι επόμενοι κύκλοι αφορούν στη δημιουργία των υπολοίπων θέσεων εργασίας έως εξαντλήσεως του συνολικού προϋπολογισμού της δράσης.
  • Ο κάθε επόμενος κύκλος προκηρύσσεται μετά την πάροδο 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης του προηγούμενου κύκλου.

Η δράση απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται στις εν λόγω Περιφέρειες της χώρας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στη δράση είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (ημερολογιακά). Εφόσον ο αριθμός του προσωπικού κατά την ημερομηνία έναρξης του ελεγχόμενου τριμήνου είναι ίδιος και κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης-ανεξάρτητα εάν στο διάστημα αυτό υπάρχουν μεταβολές του προσωπικού- είναι δυνατή η ένταξη της επιχείρησης στη δράση.

Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης υποβολής αιτήσεων δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr), στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (www.ependyseis.gr) και στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ (www.espa.gr).

Διαβάστε επίσης

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα 7.000 επιδοτούμενων θέσεων για ανέργους σε Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider