Εργασιακά
21-01-2021 | 11:48

Απλήρωτοι παραμένουν εργαζόμενοι του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ λόγω... επιτήδειων

Newsroom
Μοιράσου το
Απλήρωτοι παραμένουν εργαζόμενοι του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ λόγω... επιτήδειων

Απλήρωτοι από το Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ παραμένουν δεκάδες εργαζόμενοι με μισθό άνω των 6.500 ευρώ το μήνα, οι οποίοι παρότι εντάχθηκαν εδώ και μήνες από τις εταιρείες τους στο πρόγραμμα με στόχο τη μείωση του μισθολογικού κόστους, δεν έχουν εισπράξει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ.

Αιτία είναι οι κομπίνες που κάνουν επιτήδειοι εργοδότες, δηλώνοντας υπέρογκες μισθολογικές απολαβές στο σύστημα, προκειμένου να εισπράξουν υπερβολικά ποσά ως κρατική επιδότηση. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που τον περασμένο Δεκέμβριο το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να βάλει «κόφτη» στις μισθολογικές απολαβές, οι οποίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις 6.500 ευρώ το μήνα μεικτά, για να εντάσσονται στον μηχανισμό.

Παράλληλα το υπουργείο ξεκίνησε διασταυρώσεις -μέσω του ΕΦΚΑ- σε μισθούς και εισφορές πριν και μετά το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ώστε να διατυπώσει τις παρατυπίες και να τις διορθώσει.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εντόπισαν κι άλλες περιπτώσεις κατάχρησης του προγράμματος με μισθούς έως 70.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να «παγώσει» τις καταβολές έως ότου διαλευκανθούν οι υποθέσεις.

Οι καταβολές ανεστάλησαν αναδρομικά για τους μήνες που δεν είχαν αποπληρωθεί, ώστε να ελεγχθούν τα στοιχεία και να διαπιστωθεί τι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και τι όχι.

Έτσι, μαζί με τους παραβατικούς εργοδότες, έμειναν εκτός επιχορήγησης και οι συνεπείς, που απλά απασχολούν στελέχη με υψηλές αμοιβές.

Η περίπτωση του παρουσιαστή

Αφορμή στάθηκε η αποκάλυψη από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ότι γνωστός παρουσιαστής περιφερειακού σταθμού δήλωσε υπέρογκους μισθούς στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, προκειμένου να εισπράξει ποσά «μαμούθ» από το Δημόσιο.

Όπως διαπίστωσαν οι αρμόδιοι, ο συγκεκριμένος εργαζόμενος από 1.000 ευρώ μεικτά τον Μάιο του 2020 με σύμβαση εργασίας σε δύο εταιρείες παραγωγής βρέθηκε ξαφνικά, λίγο πριν από το δεύτερο lockdown και εν μέσω πανδημίας, με αποδοχές της τάξης των 80.000 ευρώ για να «εκτοξευτούν» τελικά στις 340.000 ευρώ τον Οκτώβριο.

Με τον τρόπο αυτό εξασφάλισε επιδότηση που έφτανε έως και τις 24.000 ευρώ, καθώς το πρόγραμμα επιδοτείται το 60% του μισού μισθού σε περίπτωση μείωσης ωραρίου 50%. Εκτός από τον παρουσιαστή, το ίδιο κόλπο φέρονται να έκαναν τουλάχιστον τέσσερις συνεργάτες του.

Αμέσως στον ΕΦΚΑ «χτύπησε» το σύστημα και σε μια πρώτη έρευνα που έκαναν η αρμόδια διεύθυνση, διαπίστωσε πως το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε δώσει αύξηση στον....εαυτό του εν μία νυκτί, για να αποκομίσει -παρανόμως- υπερβολική επιδότηση από το πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.