Εργασιακά
21-12-2020 | 09:55

Επίδομα 400 ευρώ: Μέχρι την Πρωτοχρονιά πληρώνεται στους επιστήμονες - Έως αύριο οι αιτήσεις από ανέργους

Αγγελική Μαρίνου
Μοιράσου το
Επίδομα 400 ευρώ: Μέχρι την Πρωτοχρονιά πληρώνεται στους επιστήμονες - Έως αύριο οι αιτήσεις από ανέργους

Μέχρι την Πρωτοχρονιά θα καταβάλλει ο ΟΑΕΑ το εφάπαξ βοήθημα των 400 ευρώ σε 100.000 περίπου δικαιούχους από 7 επιστημονικούς κλάδους, οι οποίοι πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Το επίδομα θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια σε δικηγόρους, μηχανικούς, οδοντίατρους, γεωτεχνικούς, οικονομολόγους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές.

«Το υπουργείο αναμένει την κατάθεση των σχετικών προτάσεων από εννέα επιστημονικούς φορείς, που εκπροσωπούν τους αντίστοιχους κλάδους», πρόσθεσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Θέμα 104,6 ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Εκτός επιδόματος μένουν οι έμμισθοι επιστήμονες, προκειμένου να ενισχυθούν οι νέοι με δραστηιρότητα έως 5 έτη και όσοι πλήττονται επαγγελματικά.

καθώς έχει παγώσει η δραστηριοποίησή τους λόγω της καραντίνας

Υπενθυμίζεται πως το επίδομα που θεσπίστηκε στον πρόσφατο νόμο 4756/2020 «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων ομάδων και άλλες κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις» αφορούσε στην αρχή μόνο τους δικηγόρους, ενώ στην πορεία προστέθηκαν κι άλλοι επιστημονικοί κλάδοι που 

ήταν δικαιούχοι του επιδόματος τηλεκατάρτισης των 600 ευρώ την περασμένη άνοιξη.

Οι δαπάνες που προκαλούνται από την καταβολή της ενίσχυσης καλύπτονται από τον κλάδο του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς

και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων, δηλαδή από τις δικές τους εισφορές για τον κλάδο ανεργίας.

Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, δεν θα έχει καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά και δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

 

Μακροχρόνια άνεργοι

Στο μεταξύ εκπνέει αύριο, Τρίτη ώρα 23.59, η προθεσμία για την υποβολή ΙΒΑΝ από τους μακροχρόνια ανέργους του ΟΑΕΔ, προκειμένου να λάβουν την οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ.

Δύο 24ωρα πριν κλείσει η πλατφόρμα εκκρεμεί η επικαιροποίηση στοιχείων λογαριασμού από 45.000 δικαιούχους, στο gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή ΟΑΕΔ. 

Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, κατά το διάστημα από 1η Μαρτίου έως και 25 Νοέμβριου 2020, παρέμειναν εγγεγραμμένοι άνεργοι έως και τις 25 Νοεμβρίου και δεν έλαβαν την προηγούμενη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.