Έκτακτο επίδομα σε επιστήμονες τον Δεκέμβριο - Το ποσό και οι νέοι δικαιούχοι

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκτακτο επίδομα σε επιστήμονες τον Δεκέμβριο - Το ποσό και οι νέοι δικαιούχοι
Το επίδομα θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια και με πόρους από τις εισφορές για τον κλάδο ανεργίας.

Έκτακτο επίδομα σε επιστήμονες που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας έρχεται τον Δεκέμβριο.

Το επίδομα θα ανέρχεται στα 400 με 500 ευρώ -σύμφωνα με πληροφορίες- και θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια και με πόρους από τις εισφορές για τον κλάδο ανεργίας.

Το επίδομα προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σε εκπομπή του MEGA. «Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με το οποίο θα θεσπιστεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, θα υλοποιηθεί επίσης η δέσμευσή μας απέναντι σε δικηγόρους και οικονομολόγους για ένα έκτακτο επίδομα, για την καταβολή του οποίου θα ληφθούν υπόψη εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό το επίδομα θα καλύψει μία υποχρέωση του Μαΐου του 2020 και θα υλοποιηθεί τώρα με αναδρομικό τρόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

Δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα όσοι ανήκουν στους έξι βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας, βάσει ΚΑΔ κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα μηχανικοί κάθε ειδικότητας, οικονομολόγοι/λογιστές ανεξαρτήτως τάξεως, δικηγόροι (ασκούμενοι δικηγόροι και συμβολαιογράφοι), ελεύθεροι επαγγελματίες ή με έμμισθη εντολή και ιατροί κάθε ειδικότητας.

Με άλλα λόγια, όσοι είχαν πάρει το επίδομα τηλεκατάρτισης των 600 ευρώ την περασμένη άνοιξη, καθώς η ενίσχυση αποτελεί συνέχεια της στήριξης που είχε παρασχεθεί στους επιστήμονες τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Με τη νέα διάταξη που θα ενταχθεί στο εργασιακό πολυνομοσχέδιο θεσμοθετείται επί της ουσίας η έκτακτη οικονομική ενίσχυση πληττόμενων επαγγελμάτων με αυτοχρηματοδότηση, δηλαδή με πόρους που καταβάλλουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες μέσα από τις ασφαλιστικές τους κρατήσεις.

Οι δαπάνες που προκαλούνται από την καταβολή της ενίσχυσης καλύπτονται από τον κλάδο του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων.

Η φιλοσοφία του μέτρου είναι πως η νέα ενίσχυση θα δοθεί από την εισφορά των 10 ευρώ το μήνα που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ (δικηγόροι, οικονομολόγοι κ.α.), υπέρ του κλάδου ανεργίας εδώ και χρόνια.

Οι προϋποθέσεις λήψης του επιδόματος θέτουν ως όρο οι επιστήμονες να δηλώνουν πολύ χαμηλά έως και μηδενικά εισοδήματα στην εφορία τον τελευταίο χρόνο.

Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, δεν θα έχει καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά και δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider