Ασφαλιστικά
08-10-2019 | 12:59

Ξεκινούν κατασχέσεις για όσους δεν ρύθμισαν τα χρέη τους στα ασφαλιστικά ταμεία

Αγγελική Μαρίνου
Μοιράσου το
Ξεκινούν κατασχέσεις για όσους δεν ρύθμισαν τα χρέη τους στα ασφαλιστικά ταμεία

Ενώπιος-ενωπίω με την απειλή της κατάσχεσης θα βρεθούν οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων (αλλά και της εφορίας) που δεν ρύθμισαν τα χρέη τους μέχρι χθες Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, καθώς έληξε και η παράταση της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Από σήμερα, η πάγια ρύθμιση είναι η μόνη ενεργή επιλογή διευθέτησης των φορολογικών οφειλών, ενώ για τα χρέη προς τα Ταμεία έρχονται κατασχέσεις κινητών και ακίνητων αξιών.

Πιο συγκεκριμένα, το KEAO θα εντοπίζει τους οφειλέτες και στη συνέχεια θα τους αποστέλλει ειδοποιητήρια για άμεση ρύθμιση, ή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών τους οφειλών.

Παράλληλα θα ενεργοποιείται το «πάγωμα» της ηλεκτρονικής υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης.

Εφόσον αυτοί δεν συμμορφώνονται, θα προχωρά σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, καθώς και πλειστηριασμούς ακινήτων.

Υπενθυμίζεται πως στην ρύθμιση προς τα Ταμεία εντάχθηκαν τελικά 432.599 οφειλέτες, δηλαδή περίπου το 1/3 του συνόλου όσων χρωστούσαν, ενώ το ρυθμισμένο ποσό, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο), κυμαίνεται πάνω από 4.5 δις ευρώ.

Για εργοδότες-οφειλέτες πλην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που δεν κατάφεραν να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά για ρύθμιση, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η ένταξη όλων των οφειλών τους στο ΚΕΑΟ, αρκεί η αίτηση για προσδιορισμό της οφειλής και διαβίβασή της στο ΚΕΑΟ να υποβληθεί στον τέως Φορέα ή το ΕΤΕΑΕΠ μέχρι χθες. Και σ’ αυτές τις περιπτώσεις η αίτηση για ρύθμιση στο ΚΕΑΟ μπορεί να γίνει έως 31/12/2019, όταν διαβιβαστούν οι οφειλές στο ΚΕΑΟ.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.