Επιχειρήσεις: Τα εμπόδια που φράσσουν τον δρόμο προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιχειρήσεις: Τα εμπόδια που φράσσουν τον δρόμο προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές
Το 52% των επιχειρήσεων πραγματοποιούν ήδη θεμελιώδεις αλλαγές στο επιχειρηματικό τους μοντέλο για να επιτύχουν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Η απαλλαγή από ανθρακούχες εκπομπές εξακολουθεί να αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για τις διεθνείς εταιρείες οι οποίες θέτουν μεν φιλόδοξους στόχους αλλά στην πράξη αδυνατούν να τους υλοποιήσουν. Πρόσφατη παγκόσμια έρευνα που διενήργησε η ENGIE Impact εντοπίζει τα κοινά εμπόδια για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και διερευνά ορισμένα ανησυχητικά ευρήματα, συμπεριλαμβανομένης της τάσης πολλών οργανισμών να προσεγγίζουν την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές ως μια περιορισμένη, κοντόφθαλμη πρωτοβουλία αντί της μετασχηματιστικής, συνολικής επιχειρηματικής προσέγγισης που θα έπρεπε να ακολουθείται.

Στα θετικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής συμπεριλαμβάνεται η πρόθεση υλοποίησης προγραμμάτων βιωσιμότητας. Το μερίδιο των εταιρειών που αξιολογούν τα προγράμματά τους βιωσιμότητας είτε ως «εξαιρετικά» ή «σημαντικά» επιτυχημένα έχει αυξηθεί σημαντικά από ένα συνδυασμένο σύνολο 28% το 2020 σε 68% σήμερα. Επιπλέον, οι μισές εταιρείες (52%) πραγματοποιούν ήδη θεμελιώδεις αλλαγές στο επιχειρηματικό τους μοντέλο για να επιτύχουν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Ωστόσο, μόνο το 20% δηλώνει ότι «εκπληρώνει ή υπερβαίνει» τους φιλόδοξους στόχους του, αναγνωρίζοντας την έκταση της δουλειάς που χρειάζεται ακόμη να γίνει. Η πλειονότητα των εταιρειών αναμένει επίσης μελλοντική «σημαντική αλλαγή» ή «πλήρη μεταμόρφωση» ορισμένων θεμελιωδών επιχειρηματικών πρακτικών — συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας και των δεδομένων, της εφοδιαστικής αλυσίδας, των δεξιοτήτων των εργαζομένων, ακόμη και των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρουν — προκειμένου να επιτύχουν τις μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις τους για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Η έρευνα αποκάλυψε πέντε βασικά εμπόδια που αναστέλλουν την πρόοδο της εταιρικής απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές. Πρώτον, οι πολλαπλές επιχειρηματικές προτεραιότητες και έλλειψη εστίασης των στελεχών, δεύτερον, τα σημεία συμφόρησης της εσωτερικής διακυβέρνησης που επιβραδύνουν τη λήψη αποφάσεων και την εκτέλεσή τους, τρίτον, οι περιορισμοί προϋπολογισμού που φρενάρουν την ταχύτητα εκτέλεσης, τέταρτον τα περιορισμένα δεδομένα και η ανεπαρκής τεχνολογία για την μέτρηση και την αναφορά προόδου και τέλος, η έλλειψη εσωτερικών δεξιοτήτων προκειμένου να συντελεστεί η αλλαγή σε μεγάλη κλίμακα.

Όπως αναφέρει η έκθεση, οι εταιρείες που προσεγγίζουν την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές από την προοπτική του επιχειρηματικού μετασχηματισμού θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα εμπόδια παρέχοντας σαφήνεια εστίασης, αποτελεσματική διακυβέρνηση, έξυπνη χρηματοδότηση, ευθυγράμμιση δεδομένων και μετρήσεων και σωστά μοντέλα υλοποίησης.

«Οι περισσότεροι οργανισμοί έχουν σαφείς στόχους απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές για το 2050 και πολλοί οργανισμοί έχουν ενδιάμεσους στόχους που πρέπει να πετύχουν μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Για να παραμείνουν αξιόπιστες οι φιλοδοξίες τους για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές στα μάτια των επενδυτών, των εργαζομένων, των πελατών και άλλων ομάδων ενδιαφερομένων, αυτοί οι οργανισμοί βρίσκονται υπό πίεση να επιτύχουν μετρήσιμη πρόοδο γρήγορα. Ανυπομονούν να αρχίσουν να σημειώνουν πρόοδο. Τώρα είναι η ώρα να επιταχύνουμε μαζί τις προσπάθειες απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές», σχολιάζει σχετικά ο Mathias Lelievre, CEO της ENGIE Impact.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Helleniq Energy: Επενδυτική «ψήφος εμπιστοσύνης» με το placement – Συμμετοχή μεγάλων ξένων θεσμικών

Πλώρη για νέες εξαγορές το 2024 βάζει η Ideal Holdings – Πώς θα αξιοποιήσει τα 100 εκατ. ευρώ του ομολόγου

gazzetta
gazzetta reader insider insider