Οι επενδύσεις «αντί-ESG» απογειώνονται αλλά δεν ξέρουμε για πόσο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι επενδύσεις «αντί-ESG» απογειώνονται αλλά δεν ξέρουμε για πόσο
green funds
Σύμφωνα με νέα έκθεση της Morningstar, οι «αντί-ESG» επενδύσεις στις ΗΠΑ απογειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2022, αλλά η δυναμική τους ανακόπηκε γρήγορα. 

Το κίνημα κατά των επενδύσεων ESG, οι οποίες βασίζονται στις αξιολογήσεις με βάσει περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης κριτήρια, κερδίζει μεν έδαφος αλλά η αγορά δεν μπορεί ακόμη να απαντήσει στο εάν πρόκειται για μία μόνιμη εξέλιξη.

Σύμφωνα με νέα έκθεση της Morningstar, οι «αντί-ESG» επενδύσεις στις ΗΠΑ απογειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2022, αλλά η δυναμική τους ανακόπηκε γρήγορα.

Οι ροές σε κεφάλαια που αυτοπροσδιορίζονται ως «αντι-ESG» έφθασαν στα 376 εκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους αλλά η δυναμική αυτή δεν συνεχίστηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης προήλθε από την κυκλοφορία νέων προϊόντων και από τις αλλαγές στρατηγικής. Η Morningstar ανέφερε ότι σχεδόν 20 ταμεία άρχισαν να διαφημίζουν στρατηγικές κατά του ESG το 2022 αλλά από το τέλος του προηγούμενου έτους «ο ροές έχουν στρέψει» όπως σημείωσε, εκτιμώντας παράλληλα ότι «τα κεφάλαια αντί-ESG δεν έχουν ακόμη κερδίσει την έλξη από τους επενδυτές».

Η έκθεση ορίζει μια ποικιλία στρατηγικών ως αντί-ESG με βάση το περιεχόμενο των ενημερωτικών δελτίων και του υλικού μάρκετινγκ, όπως κεφάλαια που επικεντρώνονται σε εταιρείες με συντηρητικές πολιτικές τάσεις κλπ.

Αυτά τα κεφάλαια «εμφανίζουν άνω του μέσου όρου έκθεση σε αμφιλεγόμενες βιομηχανίες, όπως τα αμφιλεγόμενα όπλα και τα ορυκτά καύσιμα, και καταψηφίζουν τα ψηφίσματα των μετόχων υπέρ του ESG», σημειώνεται.

εκτός από αυτή τη σύντομη περίοδο ισχυρών εισροών, «η ζήτηση για κεφάλαια κατά του ESG έχει μειωθεί», τονίζει η έκθεση και σημειώνει ότι τα κεφάλαια κατά του ESG έχαναν κατά μέσο όρο 1,2 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία κάθε τρίμηνο από τα τέλη του 2017 έως τα μέσα 2022 — σε μια εποχή που τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια των ΗΠΑ «προσέλκυσαν συνολικά περίπου 980 εκατομμύρια δολάρια κάθε τρίμηνο», σημείωσε.

Το Greenwashing αλλά και η πεποίθηση ορισμένων μεγάλων ομίλων και funds, η οποία υποστηρίζει ότι το ESG φράσει το δρόμο προς την ανάπτυξη θέτοντας περιορισμούς στην λειτουργία της αγοράς ασκούν πιέσεις στο ESG οι οποίες ωστόσο μπορεί να είναι και παροδικές.

Αυτό ίσως εν μέρει να οφείλεται και στο γεγονός ότι το αντί – ESG κίνημα, αν και θέτει χαμηλότερα τον πήχη, δεν αντιτάσσεται οπωσδήποτε στο σύνολο των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και εταιρικής διακυβέρνησης κριτηρίων ούτε παραβλέπει τις επιπτώσεις της έκθεσης σε αντίστοιχους κινδύνους (περιβαλλοντικούς ή άλλους).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το νερό … στερεύει για τις επενδύσεις ESG

Έρευνα: Οι οικονομικοί διευθυντές των επιχειρήσεων αισθάνονται πίεση για τις επιδόσεις ESG

Ανησυχίες για τις αποδόσεις του ESG – Σε τι διαφέρει η Ευρώπη από τις ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider